BG Development

Страници: (3) 1 [2] 3   ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Качване на нов сайт в интернет - и после какво?, Първи стъпки, оптимизация, SEO- що е то?
Бай Аз
Публикувано на: 25-02-2021, 19:17
Quote Post

Име:
Група: Потребител
Ранг: Редовен член

QUOTE (Антон Яначков @ 25-02-2021, 09:15)
QUOTE (Бай Аз @ 25-02-2021, 07:19)
(Между другото Яначков, това сравнение за сайта като "капка от океана" е много добро и интересно, само не ми хареса думата "мазен" - не звучи добре за сайт...   icon_biggrin.gif  )

Сега ще ти го обясня нагледно....
Мазният сайт е такъв сайт по дадена тема, който след като го отвориш, ти си доволен от намереното и спираш търсенето. Мазни са сайтовете, които предлагат нещо на много ниска цена, а най-мазни са тези, които предлагат нещата безплатно. Е, ако ще предлагаш нещо безплатно при положение, че други искат пари за същото, то със сигурност твоят сайт ще попадне в категория - мазен сайт и ще увисне на първа страница на Google и то без всякакви SEO оптимизации и валидации...

За да не си помислиш, че просто си пиша, за да си губя времето ще ти дам конкретен пример....

Рекламата трябва на постни сайтове, които се мъчат да впечатлят някого с хубави картинки и високи цени.

Яначков, аз разбрах още първия път какво имаш предвид с термина "мазен" сайт.
Но аз имах предвид, че това не е подходящ термин за описване на сайт - просто не звучи добре. Освен всичко друго, това си е някакъв твой измислен термин. В официалната терминология те такова животно: "мазен" сайт - нема! icon_lol.gif
(Това е на шега - разбрах те много добре какво имаш предвид)

Но това за което говориш, за показване на първа страница на сайтове, които не са добре конструирани и структурирани, просто показва, че в момента - критерият: "съдържание на сайта", отново е най-важният!

Освен това вероятно има значение колко, и каква конкуренция има от останалите сайтове по темите, за които говориш. Защото определено има случаи, когато без оптимизации няма да може да се мине - примерно, ако правиш сайт по тема, в която има огромна конкуренция и има много утвърдени играчи на пазара - тогава как ще процедираш? Как ще пробиеш? Как ще се откроиш, за да те забележат?

А ако пуснеш сайт за тема, която знаеш само ти и още 5-6 други човека от целия свят - естествено, че сайта ти направо "ще кърти мивки", ще пусне котва и ще е тотален абонат за първото място на първа страница във всички търсачки! icon_lol.gif

PMEmail Poster
Антон Яначков
Публикувано на: 25-02-2021, 20:54
Quote Post

Име: Антон Яначков
Ранг: Почетен член

QUOTE (Бай Аз @ 25-02-2021, 19:17)
А ако пуснеш сайт за тема, която знаеш само ти и още 5-6 други човека от целия свят - естествено, че сайта ти направо "ще кърти мивки", ще пусне котва и ще е тотален абонат за първото място на първа страница във всички  търсачки! icon_lol.gif

Да не би да си мислиш, че сборника по физика е единствен в интернет. Ще се изненадаш колко преподавателски светила са правили сборници и ги рекламират в инернет, но всички те искат пари, което автоматично ги прави постни и потъват в окена на информацията.
Пак ти казвам, ако искаш да излезеш на първа страница на търсачките, трябва да предложиш или нещо което не е предлагано или пари. Ако ще правиш постен сайт и действително желаеш да го видиш на челно място в дадена търсачка, то не са ти нужни никакви книги, принципи и методи на SEO, ами излизай от джоба и си плащай на съответната търсачка. Така правят хората и за това компаниите като Google са толкова богати мегакомпании. Те печелят точно от мераците на глупаците, които си мислят, че само веднъж хората да зърнат техния велик сайт и никога повече няма да го забравят. Реалността обаче е съвсем друга. Когато хората търсят нещо, те преглеждат първата страница на търсачката и много рядко втората. Какво значение имат сайтове, които се намират на 1536 позиция, та ако ще да са направени по-всички правила и изисквания? Те са мъртво родени по идея сайтове и никаква оптимизация не може да им вдъхне живот. Да си чул приказка, че това, което не става с малко четене, става с много четене? Няма такъв афоризъм, но със сигурно си чул, че това, което не става с малко пари, става с много пари. Та съвета ми е - зарежи щуротията със SEO и излизай от джоба. За комерсиалните сайтове, SEO-то се нарича долар или евро, а метода е най-простата финансова транзакция наречена плащане. Всичко останало е въздухарско философстване от което няма никаква файда. Но понеже ти си здравомислещ ( както сам се нарече ), то първо първо ще изядеш солта от безсмилени книжки, после ще отнесеш тоягите, като видиш, че те няма никаде в търсачката и накрая, ако още имаш мераци за челни позиции, ще си платиш таксата за реклама. Ще постъпиш точно като един истински българин, който с всички се съветва, ама не за да вземе поука, а за да докаже колко е прав. Ще се сетиш ти след време за моите думи, но и тогава когато разбереш, че си грешал пак няма да си признаеш как са те извозили, а са те извозили защото си искал да бъдеш извозен. Такива са законите на Вселената. Тя на всеки дава точно това, което иска всеки индивид. Ти искаш да бъдеш лъган и задължително ще се намерят хора, които ще те излъжат.
PMEmail PosterUsers Website
Антон Яначков
Публикувано на: 25-02-2021, 21:20
Quote Post

QUOTE (Бай Аз @ 25-02-2021, 19:17)
Освен това вероятно има значение колко, и каква конкуренция има от останалите сайтове по темите, за които говориш. Защото определено има случаи, когато без оптимизации няма да може да се мине - примерно, ако правиш сайт по тема, в която има огромна конкуренция и има много утвърдени играчи на пазара - тогава как ще процедираш? Как ще пробиеш? Как ще се откроиш, за да те забележат?

Чакай, че забравих да те светна за конкуренцията. При конкуренция и равни други условия, винаги печели по-богатия, защото може да отдели по-голям ресурс за реклама, тоест да плати повече. Ако мислиш, че ще се наредиш до Alibaba в търсачките само защото ще прочетеш една или две книги за SEO, значи много си се заблудил. Ама толкова много, че не можеш да си представиш дори. Питаш как да процедираш в такава ситуация? В такава ситуация е най-добре никак да не процедираш, защото каквото и да направиш, ако си в пъти по-беден, все ще загубиш. Просто разумно се отегляш. Нали знаеш, защо българите нямат загубена битка в през вековете? Защото като надзърнат на баира и видят, че противниковата войска е два пъти по-голяма, обръщат конете и го удрят на бяг. Отеглят се на места, където броят на войската няма преимуществено значение. Ето това е мъдрост. Бягат веднага, а не се съветват един месец да бягат или не!
Бай Аз
Публикувано на: 25-02-2021, 23:17
Quote Post

Име:

OK, Яначков, разбрах твоето мнение и виждане по въпроса! В него има и плюсове и минуси, и верни и неверни неща, но няма повече да го дискутирам, защото не искам да превръщаме темата в диалог или в спор между двама ни.

Само ще поясня някои неща:

Ти грешиш относно това, което смяташ, че ще направя, защото не ме познаваш!

Значи, аз основно затова съм пуснал тази тема, за да събера и прочета практически съвети от хората имащи и поддържащи сайтове. Защото теорията е едната страна на нещата, а практиката другата. И аз смятам, че най-добрият вариант е комбинация между двете.

И аз смятам също да се съобразя с тези практически съвети, които счета за смислени и целесъобразни! Защото те ще ми помогнат да спестя много време и усилия, и ще ми покажат някои от стъпките, които трябва да се предприемат, и други - които трябва да се избягват!

Още нещо ще поясня за себе си: аз съм много волеви и упорит човек, но същевременно базирам практическите неща на логически разсъждения.
По принцип се боря до край и не се отказвам! (Само при изключителни обстоятелства) И когато срещна проблем - аз не вдигам бяло знаме и не бягам, а търся решение!
(Всеки ден в работата си решавам между няколко и няколко десетки проблема, така че съм свикнал да се справям с проблеми icon_biggrin.gif)

Затова и тук смятам, че ще се справя, не само със сайта на родственика ми, а се надявам това да ми бъде като трамплин за следващи проекти!

п.с. Прочетох тази вечер още доста от книгата за SEO, към която Ангелов постна връзка тук и мога да кажа, че това наистина е една добра и задълбочена книга по тази тема, затова още веднъж ще дам и аз връзка към нея(към PDF файла), заедно със заглавието и: SEO - Оптимизация на сайтове за търсещи машини

След малко ще продължа с останалата част от стъпките, действията и принципите, които съм разбрал досега по темата.

PMEmail Poster
Бай Аз
Публикувано на: 26-02-2021, 00:43
Quote Post

Име:

QUOTE (Бай Аз @ 25-02-2021, 07:19)
Значи в момента приемаме за база, че сайта ни е готов, като код и съдържание, и остава да го качим на хостинга.

Ще разделим този процес на два етапа:
1. Стъпки (действия) по оптимизиране на сайта преди да го качим на хостинга
2. Стъпки (действия) след като сайта вече е качен на хостинга

(Всички тези действия се правят, за да имаме добре подреден и структуриран сайт, които да се показва по напред  в резултатите при търсене.)

Стъпки (действия) по оптимизиране на сайта преди да го качим на хостинга

1.Правилна структура и правилно написан код на сайта - като за второто добрата практика е да преминем през процес за валидация на кода - и на HTML и на CSS файловете.
Ето и връзки към два онлайн валидатора: за HTML, ето и за втория: за CSS

2. Правилно оформяне на мета таговете в главата(head) на HTML страниците

Това, което четох напоследък е, че много важно е заглавието на сайта:
HTML
<title>Заглавие</title>

Това, което четох още като препоръки е, че трябва да съдържа най-важните и ключови думи и теми от сайта ни, като не трябва да бъде прекалено дълго.

Също така пишат, че много важен е и мета тага с описанието <description>.
И за него има препоръки.(сега нямам време да ги напиша)

За мета тага с ключовите думи <keywords>, както писах по-рано, преди му се отдаваше голямо значение, но явно в последните години не е така - защото се злоупотребява с това, и явно Гугъл, Яндекс и другите търсачки, вече са го сложили доста назад в алгоритъма си за важност на сайта.

Продължавам нататък.

3. Правилно подбиране и използване на ключовите думи в заглавията и в главната страница от сайта ни

Първо да поясня нещо важно за ключовите думи - както казах в предния и цитиран тук пост "мета тага с ключовите думи <keywords> вече няма такова важно значение, но другите ключови думи и фрази си остават много важни и имат значение за рейтинга (да го наречем така) на сайта ни.

А тези ключови думи са най-важните, главните, водещите думи - използвани в заглавията, в темите, абзаците - основно на първата страница от сайта ни. Обикновено това са думи, отнасящи се към основната тема на сайта ни, и такива думи или фрази, по които евентуалните посетители на сайта търсят(и ще ни намерят) в интернет. Тези думи са с акцент върху тях:обикновено са с по-голям шрифт, удебелен шрифт, подчертани и др.

Примерно: факторите, влияещи на алгоритъма на Гугъл за класиране на сайтовете (рейтинга) са много и те постоянно ги променят и обновяват, прикачвам едно изображение с графика на основните от тях(от книгата за SEO)

4. Да направим карта на сайта си (sitemap) - това също често се препоръчва.

Това са стъпките от първия етап, които се сещам до момента. Сега преминаваме към втория етап:

Стъпки (действия) след като сайта вече е качен на хостинга

1. За да забележат търсачките сайта ни, трябва първо той да бъде да обходен и индексиран от ботовете им (търсещите роботи, паяците). Но за да предизвикаме сами този процес е добре да се регистрираме в тях. Като най-важно е да го направим за Гугъл (като най-голяма търсачка).

Доколкото разбрах до момента:
За да ти се индексира сайта в Гугъл трябва да го добавиш тук: http://www.google.bg/addurl/
или да имаш линк от друг индексиран сайт, някъде прочетох, че може и от социалните мрежи.

Прочетох, че целия този процес е много бавен и може да отнеме няколко месеца, а дори и повече.

Открих и един начин за ускоряването му
Като си направите профил в Google search concole. Ето връзка: https://search.google.com/search-console/about
Там трябва да удостоверите,че именно Вие сте собственика на сайта. Това става като се добави специален код, който ще ви бъде изпратен от Гугъл, и който трябва да се добави в DNS-a на сайта. Ако не можем сами да го направим - може да помолим хостинг доставчика ни за това.

Всъщност видях, че има хостинг доставчици, които предлагат да добавят и регистрират новия ни сайт в много търсачки - естествено срещу съответното заплащане.

2. Следващия етап е създаване на връзки, които да сочат към нашия сайт, и то от сходни сайтове.

Честно казано това ми звучи малко абсурдно - конкурентите ти да се съгласят да поставят на сайта си връзка към конкурентен за тях сайт.

-------------------------

Сега тук четох и за много некоректни и направо нечестни и измамни практики, които се ползват за създаване на връзки към сайта и за това изкуствено да го посещават хора и т.н.т.

Искам да кажа, че аз съм морален и честен човек, и мразя подлостта, лъжата, измамата, лицемерието и затова нямам намерение да използвам подобни похвати! icon_mad.gif

Това е, което открих засега. Очаквам да ми кажете така ли стоят нещата на практика по тези точки(или по част от тях), а и да напишете вие с какво сте се сблъсквали при подобни ситуации!

PMEmail Poster
Антон Яначков
Публикувано на: 26-02-2021, 01:28
Quote Post

QUOTE (Бай Аз @ 25-02-2021, 23:17)
OK, Яначков, разбрах твоето мнение и виждане по въпроса! В него има и плюсове и минуси, и верни и неверни неща, но няма повече да го дискутирам, защото не искам да превръщаме темата в диалог или в спор между двама ни.

Предположих по-горе, че ти си знаеш всичко и знаеш кое е вярно и кое не, нищо че това щял да бъде бъде първият ти сайт. Ако директно с това беше започнал темата, нямаше да ти досаждам и спокойно щеше да си обясниш какво си прочел в книжките и какво са те научили преподавателите в института. За такива цели действително не ти трябва нито диалог, нито чужд опит, а още по-малко спор. Знаещите мразят спора, защото те знаят всички плюсовете и минусите в твърденията на всички. Обещавам ти, че всячески ще избягвам да обърквам повече обърканите ти понятия, за да можеш спокойно без диалози и спорове да изложиш всичко, което си прочел, разбрал или не разбрал. Това е най-бързия начин да си съсипеш сам темата си, защото една тема се чете само до тогава, до като има диалози и спорове. След което тя умира. Глупаво е да пуснеш тема и в прав текст да напишеш, че не искаш дискусия и спорове, защото ти си знаеш всичко. Ами като знаеш, защо се мотаеш и губиш времето на всички с писания във форуми. Пускай го този сайт и пиши следващия.
Антон Яначков
Публикувано на: 26-02-2021, 01:57
Quote Post

QUOTE (Бай Аз @ 26-02-2021, 00:43)
Очаквам да ми кажете така ли стоят нещата на практика по тези точки(или по част от тях), а и да напишете вие с какво сте се сблъсквали при подобни ситуации!

Обещах да те оставя спокойно да излагаш световното знание без дискусия, но ти хващаш някакви текстове от някъде, постваш ги тук и тотално объркваш читателите.
Удостоверяването за собственост е едно елементарно файлче, което Google ти генерира и иска да го поставиш в главната директория на сайта. Така както си качваш другите файлове, така си качваш и това файлче. Средното време за индексация е около едно денонощие. Слагаш файлчето и ако на следващият ден сайта ти го няма в търсачката, значи нищо не си направил и язък за цялата ти оптимизация и всичките SEO книжки, които си прочел. За какви месеци пишеш?
Бай Аз
Публикувано на: 26-02-2021, 09:24
Quote Post

Име:

QUOTE (Бай Аз @ 25-02-2021, 06:10)
Добро утро на всички! icon_smile.gif

Искам първо да споделя с вас целта, поради която пуснах тези три теми във форума:

Първата бе:  "Литература за LAZARUS IDE, Книги и "добри" сайтове за LAZARUS" (Lazarus е безплатна среда за визуално програмиране, подобна на Delphi), ето връзка към тази тема Литература за LAZARUS IDE
Втората бе: "Добър хостинг доставчик в България", връзка към нея дадох в първия си пост от тази тема(виж по-горе)
Третата е тази, която четете в момента

Пуснах ги защото, освен че аз се интересувам от тях, искам и да споделя придобитите знания по време на проучването им с всички вас, за да помогна на ония, които се интересуват от тези въпроси.
А и понеже аз обичам да помагам на хората! icon_smile.gif  И смятам, че човек трябва да споделя придобитите знания, с тези които се интересуват чистосърдечно от тях.

Докато бях студент съм забелязал, че човек придобива много знания по дадена тема, ако трябва да напише реферат, курсова или дипломна работа по нея.  (Имам предвид, ако го направи с желание, съвестно и съзнателно - сам, чрез четене, проучване и експериментиране)

-----------------------------------------------------

Сега вече преминавам към конкретната тема:за "Първоначално пускане на сайт в интернет"

Както вече казах, целта на тази тема е да споделя с вас, това което съм научил (и продължавам да научавам) по този въпрос, като се надявам в темата да се включат повече хора с опит, които да дадат практически съвети!

В тази връзка искам да благодаря на хората, вече включили се в темата (и на тези, които занапред ще се включат) с конструктивни мнения, препоръки и съвети! Пожелавам ви да бъдете живи и здрави, и всичко най-добро! icon_smile.gif

Ще продължа за конкретните неща по темата в следващия си коментар:

Яначков, прави ми впечатление, че ти не четеш внимателно, това което аз съм написал. Още един от първите ми коментари е следния: който цитирам тук.

Обърни внимание на тези думи:

Както вече казах, целта на тази тема е да споделя с вас, това което съм научил (и продължавам да научавам) по този въпрос, като се надявам в темата да се включат повече хора с опит, които да дадат практически съвети!

Така, че аз съм написал съвсем ясно, че аз също ще споделям в темата това, което съм научил - за може то да бъде от полза и за други хора.

А дискусия - естествено, че искам да има - но конструктивна - а не темата да се превърне в спор между двама ни, както в един момент се случи в темата за хостинга...

------------------------------

Така, че апелирам към всички, които имат сайтове да споделят своя опит, а също така и да кажат, ако нещо от това, което съм научил и написал - според тях не е точно така!

(Защото аз пиша това, което съм прочел в книги и статии, но не съм минал все още опитно през него. Като пуснем сайта - тогава ще напиша с какво точно съм се сблъскал практически.)

п.с. В случая навсякъде(във всички статии, (поне в 5-6) по въпроса, които съм прочел) пише, че процесът между качването на нов сайт в интернет и индескирането му от Гугъл е дълъг процес и обикновено отнема няколко месеца - така, че аз не си го измислям!)
Разбира се, ако Яначков е прав и това става за един ден - супер! icon_biggrin.gif

След време (живот и здраве) аз ще пиша как е протекъл този процес при мен!

Желая приятен ден на всички! icon_smile.gif
PMEmail Poster
Антон Яначков
Публикувано на: 26-02-2021, 13:53
Quote Post

QUOTE (Бай Аз @ 26-02-2021, 09:24)
Яначков, прави ми впечатление, че ти не четеш внимателно, това което аз съм написал. Още един от първите ми коментари е следния: който цитирам тук.

Обърни внимание на тези думи:

Така, че аз съм написал съвсем ясно, че аз също ще споделям в темата това, което съм научил - за може то да бъде от полза и за други хора.

В този форум, мисълта за знанието съм я писал многократно и няма да изненадам с нищо редовните читатели, но за теб ще я повторя.
Знанието не е това, което си чул, нито това, което си прочел. Знанието е само и единствено това, което си преживял и само то е неоспоримо вярно за теб. Всичко останало е в графа предположения. Странно изглеждат нещата, когато още нищо не си преживял свързано с материята на дискутираната тема ( така поне твърдиш ) и все пак смяташ, че си научил нещата, че дори искаш и другите да ги изучиш. Това е все едно да впрягаш каруцата пред коня. Това е все едно да са ти разказвали как се прави секс и ти да си повярваш, че знаеш какво е секс. Я кажи, ти да не си новия заместник на Sun, защото не може да си Sun. Когато пише истинският Sun си личи, че е тежка категория, а при теб нещата звучат все някак по детински. Ей Sun, ако все пак си влязал в този образ, то спокойно можеш да се мериш с великият актьор Парцалев. Докарал си образа точно на чичо Мунчо:
https://youtu.be/_ZI9ZDDCq9Q?t=329
wqw
Публикувано на: 26-02-2021, 19:50
Quote Post

Group Icon
Име: Владимир Висулчев
Група: VIP

QUOTE (Антон Яначков @ 26-02-2021, 13:53)
Знанието не е това, което си чул, нито това, което си прочел. Знанието е само и единствено това, което си преживял и само то е неоспоримо вярно за теб. Всичко останало е в графа предположения.

Бъркаш сериозно. Това е мъдростта за което говориш. От преживявания трупаш мъдрост, не знания. Знанието можеш да го прочетеш в учебника.

Старите хора затова са по-мъдри, защото имат много повече experience. Други, които цял живот не са се осъзнавали какво преживяват, не са натрупали experience и са като пораснали деца.

Примерно 40-50 годишни мъже си говорят на "копеле, вчера как се напихме. . ." -- о, свещена тъпота!

cheers,
</wqw>

Това мнение е било редактирано от DarkOne на 26-02-2021, 22:16

--------------------
0 потребители преглеждат тази тема в момента (0 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (3) 1 [2] 3  Reply to this topicStart new topicStart Poll

Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0