BG Development

Страници: (3) [1] 2 3   ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Качване на нов сайт в интернет - и после какво?, Първи стъпки, оптимизация, SEO- що е то?
Бай Аз
Публикувано на: 23-02-2021, 22:30
Quote Post

Име:
Група: Потребител
Ранг: Редовен член

Добър вечер!

Да поясня - за пръв път ще качвам сайт в интернет, качвал съм учебен (пробен, експериментален) сайт, но сега ще бъде истински, реален и затова пускам тази тема.

Въпросите ми са насочени към хора, които реално имат и/или поддържат сайт/ове в интернет.

Това е втората ми тема по въпроси свързани с качване на уеб сайт в интернет, първата бе за избор на на хостинг доставчик (ако някой има да добави нещо по нея - ето и връзка към нея: тук)

След като сме избрали доставчика и да кажем, че на пръв поглед сме готови със сайта - сега какво правим?

Ясно е, че ще качим файловете, от които се състои, на хостинга,
имам предвид две други неща:

---------------------------------------------------------

1.Какви са последните стъпки преди това?
В смисъл от важно значение ли са в момента и какво точно трябва да се се включи в мета таговете за ключови думи(keywords) и за описание (description)?
Защото, когато аз учех Уеб Дизайн в университета - на тези два мета тага им придаваха огромно и ключово значение - едва ли не - бяха най-важната част от сайта icon_smile.gif
А напоследък чета, че почти не оказват значение...

Има ли и още други важни неща, които трябва да се направят преди сайта да се качи в интернет?

---------------------------------------------------------

2.Готови сме със сайта, качваме го в интернет и после какво следва?
Стоим и чакаме? (да падне тавана icon_lol.gif )

Тук имам предвид трябва ли и как да оптимизираме сайта си?

Прегледах няколко теми и разбрах, защо SEO (Оптимизация за търсещите машини) се смята в този форум едва ли не за мръсна дума - защото веднага налазват спамери и се опитват да си рекламират сайтовете, и да създават връзки към тях, за да се клика на тях и така нататък - една поредица от порочни практики. icon_sad.gif icon_mad.gif

Моята цел не е такава!

Аз искам да разбера какво е (и трябва ли въобще да се прави) оптимизация на сайта? И ако трябва - то какви са първоначалните стъпки за това?

И евентуално - що е то SEO и има ли то почва у нас? icon_lol.gif

-----------------------------------------------------------

Ще помоля модераторите да махат всякакъв спам и рекламни коментари по темата, а да се оставят само полезните неща!

Приятна вечер!

PMEmail Poster
Бай Аз
Публикувано на: 24-02-2021, 00:10
Quote Post

Име:

Само да допълня: не само ще качвам нов сайт в интернет, но ще трябва и да го поддържам.

Затова може да се включите и със съвети за по-дългосрочна поддръжка! icon_smile.gif

Желая ви всичко най-добро!

Това мнение е било редактирано от Бай Аз на 24-02-2021, 00:10
PMEmail Poster
thrawn
Публикувано на: 24-02-2021, 10:29
Quote Post

Име:
Ранг: Почетен член

Не, SEO-то не се смята за мръсна дума. Просто масовия пернишки хлебар не знае какво значи тя. От тук и отношението към хората повдигащи темата.

Целта на СЕО, както говори името, е да се оптимизира съдържанието на web приложението така, че да е достъпно за търсещите машини. Причината да се говори изобщо за това е, че има доста техники при които съдържанието на страниците е недостъпно за паяците (или пък различно съдържание излиза на един и същи url адрес което прави невъзможно директното извеждане на съответните данни).
Другата страна на СЕО е да скриеш съдържание от търсещите машини

Пернишките хлебари обаче под СЕО разбират маркетинг и реклама и смятат, че СЕО е начин да излъжат търсещата машина за това какво има в самия сайт и до колко е полезно то, с цел сайтът им да излиза по-високо в резултатите.
PMEmail Poster
Антон Яначков
Публикувано на: 24-02-2021, 11:24
Quote Post

Име: Антон Яначков

Аз не знам какви са ти представите за подръжка, но в моето съзнание подръжката е добавяне на нови функционалности или усъвършенстване на такива. Добре изработеният продукт изисква минимална или никаква подръжка.

Пускането на нов сайт в интернет е еквивалентно на капване на капка дъжд в световния океан. Дали ще се добави една капка към океана или не, е все тая освен, ако капката не е мазна. Мазната капка изплува на повърхността и става видима. Само видимата капка променя пейзажа. Трябва да се постарееш сайта да стане видим за хората, тоест да го инициализираш поне в една голяма търсачка. Големите търсачки внимателно се следят една друга и ако Google те оцени и те изкара на първа страница, то със сигурност автоматично ще изплуваш и в другите търсачки. Но първо трябва да покажеш сайта на Google, тоест да го инициализираш. Ще прочетеш как и по-колко начина се добавя сайт към Google. Дали обаче търсачката ще ти отреди място на повърхността на информациоония океан или ще те зарови в тинята зависи от това колко е мазен сайта, тоест колко е ценен или колко си им платил да те крепят на повърхността. Сайт, който лежи заровен в тинята не е никакъв сайт. Дали го има или го няма е все тая за света, разлика усещат само онези които дават парите за домейна и хостинга и онези, които ги взимат. Въпроса е как се прави мазен сайт, който да не потъва? Това определено не става с правилен подбор на ключови думички, защото когато сайта изплува на първа страница на Google ще забележиш, че линка с който той излиза е редактиран от човек. Някой внимателно го е разгледал, оценил го е с висок коефициент на важност и даже си е направил труда да редактира това, което ти се мъчиш да покажеш на света. Онзи който прави оценката за рейтинга изобщо не му пука какви и колко ключови думи ти си сложил, защото най-вероятно даже не ги чете. Лично аз съм имал много случай, когато пускам сайт за нещо, а вълшебните думички съм ги копирал от друг сайт и след което съм забравил да ги променя. Това обаче не бърка сайта да изплува на повърхността, просто защото сайта по същество е мазен. Мазен сайт много лесно се вади на повърхността и обратно, безличен сайт, който не предлага нищо ново на света, без пари потъва в тинята и е актуален само за собственика, който си мисли, че има сайт, а реално няма нищо. Сега разбираш ли защо SEO е глупост и е за глупаци. Не можеш с никакви думички да излъжеш експертите на Google. С какъв рейтинг е даден сайт( изключвайки платената реклама ) зависи преди всичко от неговото съдържание, тоест първоначалната му оценка на експертите и след това колко на брой посетители с различни IP-та го посещават на ден. Виж колко са прости нещата!
На каква тематика е този велик сайт, който така го гласите и мислите, че все едно подготвяте Ентърпрайз за ново космическо пътешествие?
PMEmail PosterUsers Website
Антон Яначков
Публикувано на: 24-02-2021, 11:51
Quote Post

QUOTE (thrawn @ 24-02-2021, 10:29)
Целта на СЕО, както говори името, е да се оптимизира съдържанието на web приложението така, че да е достъпно за търсещите машини. Причината да се говори изобщо за това е, че има доста техники при които съдържанието на страниците е недостъпно за паяците (или пък различно съдържание излиза на един и същи url адрес което прави невъзможно директното извеждане на съответните данни).

С това съм съгласен, но всичко това се залага по време на самото създаване и конструиране на сайта. Ако това не е направено по време на писане на сайта и желаната за показ информацията не е детайлизирана, то преправянето му след това е съизмеримо по труд с написване на нов сайт.
Бай Аз
Публикувано на: 25-02-2021, 06:10
Quote Post

Име:

Добро утро на всички! icon_smile.gif

Искам първо да споделя с вас целта, поради която пуснах тези три теми във форума:

Първата бе: "Литература за LAZARUS IDE, Книги и "добри" сайтове за LAZARUS" (Lazarus е безплатна среда за визуално програмиране, подобна на Delphi), ето връзка към тази тема Литература за LAZARUS IDE
Втората бе: "Добър хостинг доставчик в България", връзка към нея дадох в първия си пост от тази тема(виж по-горе)
Третата е тази, която четете в момента

Пуснах ги защото, освен че аз се интересувам от тях, искам и да споделя придобитите знания по време на проучването им с всички вас, за да помогна на ония, които се интересуват от тези въпроси.
А и понеже аз обичам да помагам на хората! icon_smile.gif И смятам, че човек трябва да споделя придобитите знания, с тези които се интересуват чистосърдечно от тях.

Докато бях студент съм забелязал, че човек придобива много знания по дадена тема, ако трябва да напише реферат, курсова или дипломна работа по нея. (Имам предвид, ако го направи с желание, съвестно и съзнателно - сам, чрез четене, проучване и експериментиране)

-----------------------------------------------------

Сега вече преминавам към конкретната тема:за "Първоначално пускане на сайт в интернет"

Както вече казах, целта на тази тема е да споделя с вас, това което съм научил (и продължавам да научавам) по този въпрос, като се надявам в темата да се включат повече хора с опит, които да дадат практически съвети!

В тази връзка искам да благодаря на хората, вече включили се в темата (и на тези, които занапред ще се включат) с конструктивни мнения, препоръки и съвети! Пожелавам ви да бъдете живи и здрави, и всичко най-добро! icon_smile.gif

Ще продължа за конкретните неща по темата в следващия си коментар:

Това мнение е било редактирано от Бай Аз на 25-02-2021, 06:25
PMEmail Poster
Бай Аз
Публикувано на: 25-02-2021, 07:19
Quote Post

Име:

Значи в момента приемаме за база, че сайта ни е готов, като код и съдържание, и остава да го качим на хостинга.

Ще разделим този процес на два етапа:
1. Стъпки (действия) по оптимизиране на сайта преди да го качим на хостинга
2. Стъпки (действия) след като сайта вече е качен на хостинга

(Всички тези действия се правят, за да имаме добре подреден и структуриран сайт, които да се показва по напред в резултатите при търсене.)

Стъпки (действия) по оптимизиране на сайта преди да го качим на хостинга

1.Правилна структура и правилно написан код на сайта - като за второто добрата практика е да преминем през процес за валидация на кода - и на HTML и на CSS файловете.
Ето и връзки към два онлайн валидатора: за HTML, ето и за втория: за CSS

2. Правилно оформяне на мета таговете в главата(head) на HTML страниците

Това, което четох напоследък е, че много важно е заглавието на сайта:
HTML
<title>Заглавие</title>

Това, което четох още като препоръки е, че трябва да съдържа най-важните и ключови думи и теми от сайта ни, като не трябва да бъде прекалено дълго.

Също така пишат, че много важен е и мета тага с описанието <description>.
И за него има препоръки.(сега нямам време да ги напиша)

За мета тага с ключовите думи <keywords>, както писах по-рано, преди му се отдаваше голямо значение, но явно в последните години не е така - защото се злоупотребява с това, и явно Гугъл, Яндекс и другите търсачки, вече са го сложили доста назад в алгоритъма си за важност на сайта.
(Примерът, който дава Яначков също е показателен - че е забравил да смени ключовите думи в следващия си сайт и въпреки това този сайт се е класирал напред в търсачките...)

(Между другото Яначков, това сравнение за сайта като "капка от океана" е много добро и интересно, само не ми хареса думата "мазен" - не звучи добре за сайт... icon_biggrin.gif )

Ще продължа довечера или утре, защото трябва да отивам на работа.

Това мнение е било редактирано от Бай Аз на 25-02-2021, 07:31
PMEmail Poster
Антон Яначков
Публикувано на: 25-02-2021, 09:15
Quote Post

QUOTE (Бай Аз @ 25-02-2021, 07:19)
(Между другото Яначков, това сравнение за сайта като "капка от океана" е много добро и интересно, само не ми хареса думата "мазен" - не звучи добре за сайт...   icon_biggrin.gif  )

Сега ще ти го обясня нагледно. Предполагам знаеш, че белите мечки ловуват и се хранят с тюлени, но знаеш ли какво какво предпочитат от тялото на тюлена? След като една бяла мечка хване тюлен, тя първо с удоволствие изяжда мазнината на тюлена и едва след това и то само, ако е още гладна, с отвращение изяжда и месото. Това наблюдавано явление има своето научно обяснение. Просто мазнината дава много повече енергия за единица маса погълната храна, но най вече се разгражда лесно до аденазинтрифосфат ( крайния продукт с който се храни биологичната клетка ) и то с минимални количества вредни за организма токсични вещества. Търсачките са точно като белите мечки. Те търсят и предоставят на първа страница такива сайтове по дадена тема, които бързо утоляват интереса ( глада ) на потребителите. Потребителите утоляват своя информационен глад и доволни спират да тормозят търсачката. Ето я минималната вреда за търсачката. Всяко цъкане в търсачката е допълнително изразходвано компютърно време и допълнително похарчена енергия от съвърите. Ти явно имаш негативно отношение към понятието мазнина и за това не ти харесва аналогията мазен сайт. Мазният сайт е такъв сайт по дадена тема, който след като го отвориш, ти си доволен от намереното и спираш търсенето. Следователно мазният сайт предлага повече на потребителите от постния сайт. Тук не иде реч изобщо за красота, дизайн, цветове, шрифтове и други подобни глезотии. Тези глезотии имат значение едва когато потребителя попадне на два еднакво мазни сайта. Мазни са сайтовете, които предлагат нещо на много ниска цена, а най-мазни са тези, които предлагат нещата безплатно. Е, ако ще предлагаш нещо безплатно при положение, че други искат пари за същото, то със сигурност твоят сайт ще попадне в категория - мазен сайт и ще увисне на първа страница на Google и то без всякакви SEO оптимизации и валидации. За да не си помислиш, че просто си пиша, за да си губя времето ще ти дам конкретен пример. Потърси в Google сборник по физика и на първа страница задължително ще излезе сайт, който съм го писал за колегата Момчил Миланов, публикувал стотици решени задачи от маса области на физиката. Той стои на първа страница не защото е направен по всички правила на изкуството, дори може би точно обратно, а защото предлага ценна безплатна информация. Той е в категорията най-мазни сайтове. Или се пробвай със сборник по интернет програмиране. И там на първа страница ще видиш един мой започнат, дори недовършен сайт, което е против всякаква логика, но Google е решил, че е достатъчно мазен. Имам още редица сайтове, които висят на първа страница на Google, но няма да ги споменавам, за да не си помисли някой, че им правя реклама, защото на мен реклама не ми трябва. Рекламата трябва на постни сайтове, които се мъчат да впечатлят някого с хубави картинки и високи цени.

Това мнение е било редактирано от DarkOne на 25-02-2021, 11:13
devil
Публикувано на: 25-02-2021, 10:03
Quote Post

Име: Ангелов

Тъй, те ти SEO книга (писана миналата година) на български. Изключително детайлна (евалата на който е изгубил толкова време) и безплатна, достъпна онлайн или на pdf.

Това мнение е било редактирано от devil на 25-02-2021, 10:04

--------------------
PMUsers WebsiteICQ
Бай Аз
Публикувано на: 25-02-2021, 18:51
Quote Post

Име:

Ангелов, аз от няколко дни чета много за SEO и въобще за оптимизацията на сайтовете, защото под SEO се има предвид само оптимизация за търсачките. А пък ние сме хора и няма да слугуваме на някакви си там роботи за претърсване(т.нар. паяци) icon_smile.gif

Прегледах днес книгата, връзка към която си дал - хубава е, въпреки че голяма част от нещата съм ги чел насам-натам из интернет, и то някои от тях и дословно - което показва, че много се копира из нета... icon_biggrin.gif

Но моята идея за темата не е да пускаме в нея литература за SEO, а хората да споделят ползват ли практически някои оптимизации и какви точно, и вършат ли работа или не? И кое точно им върши работа и за какво?

А иначе аз ще очертая основните оптимизационни принципи и действия, за обща представа, но малко по-късно вечерта.
PMEmail Poster
0 потребители преглеждат тази тема в момента (0 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (3) [1] 2 3  Reply to this topicStart new topicStart Poll

Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0