BG Development · За реклама · За контакти |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Здравей! ( Включване | Регистриране ) |
Страници: (3) [1] 2 3 ( Първото ново мнение ) | ![]() ![]() ![]() |
dedal |
Публикувано на: 18-03-2023, 22:52
|
||
Име: Григор Колев Група: Потребител Ранг: Активен Мнения: 200 Регистриран на: 17.11.10 ![]() |
Имам около 800 работещи debian 8 Реших да ставам модерен и да мина на debian10 Обаче 8 ми зарежда серийния на ttyS1, а 10 на ttyS4 Как да кажа на debian ttyS4 да стане ttyS1 Софтуера си търси серийния порт. Очевидно няма как да преинсталирам 800 компа утре. Идеята е и новата версия и старата на софтуера да тръгват еднакво на debian 8 и на debian 10 С USB ако трябва да си оправям портовете правя:
С USB е лесно и винаги търся rfid. Някой да знае нещо от сорта за сериен порт ??? |
||
thrawn |
Публикувано на: 18-03-2023, 23:34
|
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 3431 Регистриран на: 17.01.17 ![]() |
А според теб каква ще е разликата?
Това е правило за udev в което посочваш как да се мапне устройство с конкретни продукт и девайс id (от съответен клас, в случая tty). Така че, просто си задай съответните идентификатори. Или просто плзвай ln за да линкнеш съществуващото устройство към името което ти трябва. |
dedal |
Публикувано на: 18-03-2023, 23:34
|
||
Име: Григор Колев Група: Потребител Ранг: Активен Мнения: 200 Регистриран на: 17.11.10 ![]() |
Сетих се
Ако каже buster зареждам ttyS4 иначе ttyS1 |
||
dedal |
Публикувано на: 18-03-2023, 23:41
|
||||||
Кой идентификатор на прост макс ??? Debian 8
Debina 10
Отгатни ми разликите да ги хвана. Изобщо не схващам защо се правите на умни като никога не сте виждали макс 232. |
||||||
thrawn |
Публикувано на: 18-03-2023, 23:49
|
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 3431 Регистриран на: 17.01.17 ![]() |
Бе ти идиот ли си? Опитвам се да ти помогна а ти ми се правиш на тежък. Тъпанар!
Udevadm има ман страница. Ако я отвориш ще видиш с какви параметри да изведеш всички данни (жокер, all). Да не говорим, че има и lspci ... А ако направиш ln -s /dev/ttyS4 /dev/tty... не ти трябват и идентификаторите. От тук на татък си троши главата сам. --- Между другото, можеш да накараш някой колега да ти обясни що е то max232 (ttl конвертор) и за какво се ползва. Може да останеш лекинко изненадан... Това мнение е било редактирано от thrawn на 18-03-2023, 23:57 |
dedal |
Публикувано на: 19-03-2023, 00:00
|
||
Ти си тъпан в пълния смисъл на думата. И ttyS1 и ttyS4 се ползват. Ако ги различиш двата макса те пращам на почивка за моя сметка. Ако не ги в устата. А lspci на АРМ който няма PCI шина успех мога да ти пожелая. Иначе аз си намерих решение. Просто трябваше да напиша за да ми светне. Това мнение е било редактирано от dedal на 19-03-2023, 00:17 |
||
ici |
Публикувано на: 19-03-2023, 00:22
|
![]() ![]() Име: Ивайло Илчев Група: VIP Ранг: Почетен член Мнения: 18026 Регистриран на: 06.06.04 ![]() |
Това Расбери ли е? Щото като си гледам лаптопа, само блутута вади два стандартни? порта, всичко друго си USB CDC.
Прикачена картинка (Кликнете на картинката, за да я увеличите!) ![]() -------------------- Ние не сме в една лодка, ние сме в една буря. Лодките са различни.
Следващият път когато се почувстваш ненужен, грозен и недооценен, помни че освен това си и тъп. |
dedal |
Публикувано на: 19-03-2023, 14:27
|
||
Темата е LINUX. Разпознаване на два еднакви серийни порта закачени към различни устройства. При новия debian просто разменя портовете. Тая боза на снимката си я ползвай ти. Тук говорим за Linux. Ако съм объркал темата на която пише Linux ще ме прощавате. |
||
ici |
Публикувано на: 19-03-2023, 14:55
|
![]() ![]() Име: Ивайло Илчев Група: VIP Ранг: Почетен член Мнения: 18026 Регистриран на: 06.06.04 ![]() |
Аз работя основно със STM32 и FreeRTOS/Embedded Linux. Моят софтуер за PC работи на всичко. Расбери-то е Linux ако не знаеш. Очевидно нямаш серийни портове а някакъв драйвер за rfid. Можеш да видиш сорса на драйвера и да не се клизмиш ако не знаеш/разбираш нещо.
-------------------- Ние не сме в една лодка, ние сме в една буря. Лодките са различни.
Следващият път когато се почувстваш ненужен, грозен и недооценен, помни че освен това си и тъп. |
dedal |
Публикувано на: 19-03-2023, 16:28
|
||
И Расбери-то има pci шина и ти зарежда COM1 като на снимката. Стига се излага. Ползвма debian 8 на нещо което е 100% като Расбери-то с единствената разлика, че идва от Пловдив и предпочитам на Цецо да платя вместо на британците (аз взима по много, между 50 и 150 броя на месец) Просто спри да се излагаш. Я пусни едно lspci и скан на серинните на raspberry Па да видим как зарежда COM1 и вади PCI Дето се вика да научим нещо. Ако не знаеш нещо проста пиши НЕ ЗНАМ и не обяснявай неща които не си в състояние да покажеш. По принцип мога да си реша всички проблеми, но си диря колега. Ако покажеш на raspberry pci и COM1 ще се разберем за пари, ако не да си знаеш, че не ставаш за чеп за зеле и ще повторя красивия български израз "В устата" Това мнение е било редактирано от dedal на 19-03-2023, 16:53 |
||
![]() |
![]() ![]() ![]() |