BG Development · За реклама · За контакти |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Здравей! ( Включване | Регистриране ) |
![]() ![]() ![]() |
Lachezar |
![]() |
![]() Име: Лъчезар Добрев Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 2739 Регистриран на: 10.11.04 ![]() |
В таблица искам да имам много записи, които да се държат за историческа достоверност, но само един от тях да е текущо „активен“.
Примерно ако искам да държа информация за срещите ми по канадска борба. Искам в таблицата да са всички мачове, но само един от тях да е активен в момента. Обновяването на таблицата може да става в силно агресивно-конкурентна среда, и е възможно множество клиенти да се опитат да въведат текущия мач едновременно, което искам да избегна. Възможно е в таблицата да има много активни записи, но за различни ситуации, примерно за мен един активен мач, за друг състезател друг активен мач и т.н. Не искам да разделям отделна таблица за историческите данни. Не мога да синхронизирам външните клиенти. Предложения? Това, което на мен ми хрумва е да имам колона "active", в която да има стойност TRUE ако записа е активен, и NULL ако записа не е активен. Като се включи тази колона в UNIQUE CONSTRAINT, ще може да има много записи с NULL, но само един с TRUE. Негатива е, че ще може да има и един запис с FALSE в колоната, което не ме радва. -------------------- И'м ватцхинг ъоу...
|
dvader |
Публикувано на: 05-02-2021, 18:14
|
![]() ![]() Име: Група: VIP Ранг: Почетен член Мнения: 4918 Регистриран на: 12.07.05 ![]() |
За актуален резултат:
GROUP BY(Match), MAX(Date) За многократни вмъквания на едно и също: INSERT OR IGNORE -------------------- I find your lack of faith disturbing
|
thrawn |
Публикувано на: 05-02-2021, 18:36
|
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 3076 Регистриран на: 17.01.17 ![]() |
Подходът ми се струва, че е грешен. Хистори данните не бива да се редактират (бизнес правило, все пак това са ти логовете).
За реализация на подобна схема ползвам таблица с активните записи. Когато запис стане неактивен се трие и с териер се записва в таблицата с историята. Самата таблица с историята е хубаво да е с партишън за да не се получават проблем с производителността след време. Защо искаш да избегнеш тоя вариант? Това мнение е било редактирано от thrawn на 05-02-2021, 18:38 |
DarkOne |
Публикувано на: 05-02-2021, 20:53
|
||||
![]() ![]() Име: Александър Петков Група: Администратор Ранг: Почетен член Мнения: 3579 Регистриран на: 30.01.04 ![]() |
Ти пък един проблем си намерил.
Много по-големи ядове от този ще береш с тази структура.
Това мнение е било редактирано от DarkOne на 05-02-2021, 20:53 -------------------- The man who learns only what others know
is as ignorant as if he learns nothing. The treasures of knowledge are the most rare, and guarded most harshly. -- Chronicle of the First Age |
||||
dvader |
Публикувано на: 06-02-2021, 07:53
|
![]() ![]() Име: Група: VIP Ранг: Почетен член Мнения: 4918 Регистриран на: 12.07.05 ![]() |
Я дай едни примерни данни, че така само гадаем какво точно искаш.
-------------------- I find your lack of faith disturbing
|
thrawn |
Публикувано на: 06-02-2021, 08:01
|
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 3076 Регистриран на: 17.01.17 ![]() |
Бе то май гледам само защо го иска баш така.
Между другото, като казах, че е ясно, се сетих, че не ми стана ясно каква е тая идея с булевата стойност (която се иска) и изкуствено добавената стойност null. Струва ми се, че в таблицата няма да има само един активен запис (среща по канадска борба) а ще има много (среща по джудо, икебана ![]() Това мнение е било редактирано от thrawn на 06-02-2021, 08:29 |
rosko |
Публикувано на: 06-02-2021, 11:22
|
![]() Име: Ростислав Димитров Група: Потребител Ранг: Редовен член Мнения: 398 Регистриран на: 28.03.05 ![]() |
Какви биха били плюсовете и минусите на следното:
-Добавяш колоната status, слагаш default value false и not null -Правиш UNIQUE Cosntraints на база няколко колони (+статуса) , които да ти определеят уникалността на двубоя -------------------- When Hell is full, the dead will walk the earth
|
wqw |
Публикувано на: 06-02-2021, 13:01
|
||||
![]() ![]() Име: Владимир Висулчев Група: VIP Ранг: Почетен член Мнения: 6249 Регистриран на: 10.06.04 ![]() |
Направи тогава отделна таблица за *активните* данни :-)) Таблицата с history данни ще се има достатъчно неприятности с конкурентните клиенти, които ръгат един и същ event. Принципно ако искаш да имаш active колона и да uniqify-неш примерно редовете по user_id, sport_id не я правиш nullable, а добавяш *филтриран* UNIQUE индекс така някак
. . . колкото и да е dubious този дизайн. Още нещо, примерно в MSSQL ако имаш UNIQUE индекс по него можеш да имаш *само* един ред с NULL -- go figure! А може и едно view да пробваш със SELECT * FROM MyTable WHERE active = 1 и после ако ти харесва как се получава да го материализираш за performance. cheers, </wqw> -------------------- |
||||
Lachezar |
![]() |
||||||||
![]() Име: Лъчезар Добрев Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 2739 Регистриран на: 10.11.04 ![]() |
Разделянето усложнява. „Ни щъ.“
Това свърши работа в Postgres! И е точно това, за което питам. Стандартен SQL ли е това, или е някакво разширение, за което трябва да се оглеждам?
Да, наистина странно. Работя с Azure MSSQL, но до сега не ми се е случвало да попадна в такава дупка. Решението с CREATE UNIQUE INDEX ... WHERE ... изглежда ще работи и с MSSQL. @wqw: мерси. -------------------- И'м ватцхинг ъоу...
|
||||||||
![]() |
![]() ![]() ![]() |