BG Development · За реклама · За контакти |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Здравей! ( Включване | Регистриране ) |
![]() ![]() ![]() |
relax4o |
Публикувано на: 22-05-2024, 11:21
|
||||
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 2829 Регистриран на: 04.04.07 ![]() |
Здравейте,
Вчера на работа, един от тасковете, който върви на заден план умря и причината беше, че системата е стигнала лимита си за "open file handles". Текущия лимит, който ulimit ми връща е 1024 (soft) и 524288 (hard). Понеже няма как да рефакторнем скрипта толкова бързо, обмислям да увелича софт лимита на нещо от рода на 5000-10000. Интересува ме, някой има ли идея дали това би оказало негативен ефект върху системата, ако не предвидя нещо предварително? -------------------- Бисери :D
|
||||
ici |
Публикувано на: 22-05-2024, 11:36
|
![]() ![]() Име: Ивайло Илчев Група: VIP Ранг: Почетен член Мнения: 18792 Регистриран на: 06.06.04 ![]() |
Това е памет и донякъде пърформанс за fopen, close и пр.
-------------------- Ние не сме в една лодка, ние сме в една буря. Лодките са различни.
Следващият път когато се почувстваш ненужен, грозен и недооценен, помни че освен това си и тъп. |
SuN |
Публикувано на: 22-05-2024, 16:28
|
||
![]() Име: Група: Администратор Ранг: Почетен член Мнения: 13113 Регистриран на: 27.01.05 ![]() |
И аз очаквам да е както го пише ici, но ако желязото ви е голямо не знам дали ще го усетите. Все пак ограничението от 1024 броя отворени файлове е за всеки жив процес, а те обикновено са стотици. Направих тест да отворя колкото се може файлове и не усетих някакъв проблем с компютъра. Ако евентуално си затваряте файловете, едва ли ще е проблем. Описание на средата: с обикновен потребител вдигнах ограничението до 1'000'000 отворени файла и без проблем стигнах до 999'997 отворени файла преди да достигна нови ограниченията за отворени файлове. Създаването и триенето отнема десетки секунди на моята малка машинка с 4 ядра и 12гб рам и малък nvme диск. Тестова програма:
П.П. След няколко оправени проблема май нагодих програмата да работи правилно, но не гарантирам, че няма още проблеми. ![]() Това мнение е било редактирано от SuN на 22-05-2024, 16:58 -------------------- Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти. |
||
relax4o |
Публикувано на: 22-05-2024, 17:22
|
||||||
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 2829 Регистриран на: 04.04.07 ![]() |
Цял ден се опитвам да репликирам проблема на тестов сървър и не мога. С проба грешка стигнах до извода, че лимита не е само за потребител, а също и на процес. Единственото, което не съм тествал (и за сега не искам) е изпращането на имейл. Системата като цяло е доста старо PHP и използваме доста стара библиотека на Mandrill и имам съмнения, че библиотеката не затваря мрежови потоци на време и когато има много неща за изпълнение в рамките на същия процес, то има много висящи хендлъри. Имаме друг таск, който проверява всички имейли, които са били наредени на опашка в Мандрил и извикваме АПИ-то, за да видим новия статус. Този таск реално преди малко забелязах, че достига хендлъри от рода на 1135 (което е повече от 1024) и изчезва и след това отново тръгва и така няколко пъти докато приключи таска. Това число ми се струва прекалено много предвид, че имейлите, които трябва да се проверят не са дори близо до това число. Броя го проверявам чрез тази команда, но не знам колко резултата е коректен. Може и да брои неща, които вероятно не трябва да брои и от 1024 го прави на 1135.
В началото мислих, че file_get_contents() не затваря навреме, но с моите тестове изглежда, че освобождава ресурса веднага след получаване на съдържанието на файла. Сега докато пишех съобщението забелязах, че доста потоци към на Мандрил АПИ-то стоят отворени на ESTABLISHED и след това доста време стоят на CLOSE_WAIT. Не съм сигурен дали мога да направя нещо относно това и да гарантирам по-бързо приключване на потока. -------------------- Бисери :D
|
||||||
SuN |
Публикувано на: 22-05-2024, 17:37
|
||
![]() Име: Група: Администратор Ранг: Почетен член Мнения: 13113 Регистриран на: 27.01.05 ![]() |
Щом ти работи дълго процеса, може да видиш броя на отворените файлове в /proc/$PID/fd. Това би трябвало да работи:
-------------------- Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти. |
||
relax4o |
Публикувано на: 22-05-2024, 17:52
|
||||||||
Да, така умря на 1023 и стартира на ново. Разликата с моята команда е около 100 бройки. Интересното е, че процеса се рестартира (същото PID) без да ми логва грешки, докато в другия случай не умираше и логваше грешки. Така или иначе от вчера не е ставало и ще е трудно да установя къде се е сбъркала работата, но пък открих каква идиотщина е направена в кода. -------------------- Бисери :D
|
||||||||
SuN |
Публикувано на: 22-05-2024, 18:22
|
Просто твоята команда ползва grep и е възможно да хваща повече работи - включително имена на пътища, които съдържат "/php/" или "/httpd/".
Това мнение е било редактирано от SuN на 22-05-2024, 18:27 -------------------- Само аз не троля.
relax4o |
Публикувано на: 22-05-2024, 18:48
|
||||||
Всъщност да. Трябваше да сложа grep след awk. Благодаря и на двамата за мненията. Утре ще вдигна ulimit на Апаче (все още не знам дали това ще делегира броя към php процеса - ако не ще трябва да ровя как да го вдигна за конкретен процес). Въпреки, че системата не е с фрапантни ресурси (2 ядра, 4гб рам и nvme), вдигане до 4000-5000 не би трябвало да окаже проблем. Реално установих, че само 1-2 таска могат да достигнат този лимит на този етап и докато оправим бъговете (единия е лесен, другия не толкова) би трябвало да е наред. Иначе, проблема идва от там, че не преизползваме инстанция на Мандрил (curl), а за всеки един имейл отваряме нов хендъл. -------------------- Бисери :D
|
||||||
![]() |
![]() ![]() ![]() |