BG Development

Страници: (4) [1] 2 3 ... последна »  ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> OOP forces you to think architecturally
WizardKing
Публикувано на: 22-08-2023, 01:42
Quote Post

Име:
Група: Потребител
Ранг: Активен

Съгласни ли сте с пича от Борланд през 90-та
https://youtu.be/TcrmLfQx_to

--------------------
Screw You Guys, I'm Going Home!
PMEmail Poster
CPPlus
Публикувано на: 22-08-2023, 03:12
Quote Post

Име:
Ранг: Почетен член

Thinking architecturally forces you to think architecturally
- SOLID принципите са абстрактни понятия, приложими при всякакви парадигми
- До сега не съм видял някой магически да придобие усет само защото ползва класове

Boundaries и responsibility се гледат на ниво microservice, модул, библиотека, клас, функция, block, statement, variable name и всичко помежду им - OOP е един много малък subset от цялата картинка.

Иначе аз съм голям фен на чичо Боб, но тук-таме срещам и върли противници - някакви premature оптимизатори или хора тип "абе кода ще си свърши работата по един или друг начин".

Това мнение е било редактирано от CPPlus на 22-08-2023, 03:13

--------------------
Нищо не е свършило, докато не е свършило! Не се предавай и ще постигнеш целта си!
PMEmail Poster
Дон Реба
Публикувано на: 22-08-2023, 06:29
Quote Post

Име:

да, съгласен съм, но в негативния смисъл. линус торвалдс го е формулирал още по-добре "С++ не е лош език, но С++ програмистите са лоши програмисти", това е най-точното описание на ООП.
PM
ici
Публикувано на: 22-08-2023, 07:27
Quote Post

Group Icon
Име: Ивайло Илчев
Група: VIP

Обектното програмиране е като тийнейджърският секс - всички говорят за него, но малко хора го практикуват

Аз пиша на C, но трябва да поддържам и C++. Нагледал съм се на тонове глобални променливи, printf и пр. Когато им казах че в хийпа няма място и трябва да използват външна рам, където съм направил хийп менажер и това става просто като си направят алокатор за тази памет ме гледаха много тъпo и след две седмици трябваше да им го напиша тоя алокатор. Друг е въпроса че рънтайма който се използва е Newlib Nano който няма поддръжка на изключения и в крайна сметка всяко изключение стига до функцията _exit() която просто е for(;;);

--------------------
Ние не сме в една лодка, ние сме в една буря. Лодките са различни.

Следващият път когато се почувстваш ненужен, грозен и недооценен, помни че освен това си и тъп.
PMEmail PosterUsers Website
WizardKing
Публикувано на: 22-08-2023, 09:03
Quote Post

Име:

QUOTE (CPPlus @ 22-08-2023, 03:12)
Thinking architecturally forces you to think architecturally
- SOLID принципите са абстрактни понятия, приложими при всякакви парадигми
- До сега не съм видял някой магически да придобие усет само защото ползва класове

Boundaries и responsibility се гледат на ниво microservice, модул, библиотека, клас, функция, block, statement, variable name и всичко помежду им - OOP е един много малък subset от цялата картинка.

Иначе аз съм голям фен на чичо Боб, но тук-таме срещам и върли противници - някакви premature оптимизатори или хора тип "абе кода ще си свърши работата по един или друг начин".

Solid уж навсякъде приложим, ама си е баш за кодене и нищо друго. Лишков ти казва, че ако замениш всички базови/абстрактни класове с наследници програмата не трябва да се чупи. Още преди да съм и чувал за солид, имаше един предмет Семантика на езиците за програмиране(у фми, проф. Сосков) де ни го набиваше уж и тиквите това, нищо, че цял випуск не роди дори един език за програмиране. Та солида си е баш за кодене и никъде другаде.

Дочувам, че нещо чича ни Боб е изтррщел и почнал да храни нвкакви по конфернции? Има добри идеи, но винаги съм клонял към стила на Бай Мартин Фаулър.

Това мнение е било редактирано от WizardKing на 22-08-2023, 09:04

--------------------
PMEmail Poster
WizardKing
Публикувано на: 22-08-2023, 09:10
Quote Post

Име:

QUOTE (Дон Реба @ 22-08-2023, 06:29)
да, съгласен съм, но в негативния смисъл. линус торвалдс го е формулирал още по-добре "С++ не е лош език, но С++ програмистите са лоши програмисти", това е най-точното описание на ООП.

Абе значи Линус фенклуба изкарва, че 90 % от съвременните програмисти смучат гъз защото ползвали ооп. Само дето ако чакахме на процедурно, функционално и логическо програмиране софтуера щеше да се развива с тая скорост нивга. Забележи, че дори джонито написа другия форум на ооп асемблер. Сигурен съм, че и ти тайничко пописваш някой базов клас, малко полиморфизъм, ама така тайно. Иначе драскаш по интернет дернеци как ооп-то е зло.

--------------------
PMEmail Poster
WizardKing
Публикувано на: 22-08-2023, 09:13
Quote Post

Име:

QUOTE (ici @ 22-08-2023, 07:27)
Обектното програмиране е като тийнейджърският секс - всички говорят за него, но малко хора го практикуват

Аз пиша на C, но трябва да поддържам и C++. Нагледал съм се на тонове глобални променливи, printf и пр. Когато им казах че в хийпа няма място и трябва да използват външна рам, където съм направил хийп менажер и това става просто като си направят алокатор за тази памет ме гледаха много тъпo и след две седмици трябваше да им го напиша тоя алокатор. Друг е въпроса че рънтайма който се използва е Newlib Nano който няма поддръжка на изключения и в крайна сметка всяко изключение стига до функцията _exit() която просто е for(;;);

Звучи ми като да си открил топлата вода като зачатки на гарбидж колектор? Сериозно ли толкова мразиш ц++, че чак сам си почнал да си пишеш меринджей за хийпа?

--------------------
PMEmail Poster
SuN
Публикувано на: 22-08-2023, 09:18
Quote Post

Group Icon
Име:
Група: Администратор

Абе значи Линус фенклуба изкарва, че 90 % от съвременните програмисти смучат гъз защото ползвали ооп.

В Линукс се ползва ООП, но без добавената захар.

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
WizardKing
Публикувано на: 22-08-2023, 09:26
Quote Post

Име:

QUOTE (SuN @ 22-08-2023, 09:18)
Абе значи Линус фенклуба изкарва, че 90 % от съвременните програмисти смучат гъз защото ползвали ооп.

В Линукс се ползва ООП, но без добавената захар.

Каква ви е добавената захар в c++? Ако вие имате добавена захар в c++, то ние в c# сме диабетици.
Апропо успяхте ли да откриете невероятния свят на асинхронното програмиране у ц++?

--------------------
PMEmail Poster
SuN
Публикувано на: 22-08-2023, 10:05
Quote Post

Group Icon
Име:
Група: Администратор

Ако вие имате добавена захар в c++, то ние в c# сме диабетици.

Не мисля, че Линус ще си губи времето да критикува дебели езици. Ако почне да се пише някаква ОС изцяло на С# и вас ще изяде.

Апропо успяхте ли да откриете невероятния свят на асинхронното програмиране у ц++?

Не се занимавам с мрежово програмиране, но бас държа, че асинхронни услуги са писане на С или С++ много преди .нет да се пръкне. icon_smile.gif

Това мнение е било редактирано от SuN на 22-08-2023, 10:05

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (4) [1] 2 3 ... последна » Reply to this topicStart new topicStart Poll

Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0