BG Development

Страници: (7) « първа ... 5 6 [7]   ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Къде е Ръждата?!
bvbfan
Публикувано на: 28-04-2025, 07:41
Quote Post

Име:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

QUOTE (Дон Реба @ 27-04-2025, 19:05)
QUOTE (bvbfan @ 27-04-2025, 15:50)
Идеята в Rust е, че няма такова чудо като nullptr, няма грешки с кодове и безкрайни и непрекъснато повтарящи се switch/case при обработка на грешки.

предполагам затова така и не успя да измести С++, просто в реалния живот не е така. търсиш химикалка в бюрото, а химикалката я няма, това е валидна ситуация, част от живота, не е грешка. какво сега, отговора на въпроса "в кое чекмедже е химикалката" е неизразим в ръст, това ли ми казваш? сигурен съм че си имате начин, само сте забранили думата "никое", така както разни средновековни фанатици са забранявали да се споменава думата "дявол". предполагам обаче начина ви е сложен и грозен, успявате някак да кажете "в никое" без да произнасяте забранената дума "никое", но сложно. впрочем това даже не са го измислили ръстаджиите, по замисъл в С++ референциите не могат да са невалидни, но не е форсирано строго. линуст торвалдс затова не харесва С++саджиите, защото те са били същата шайка фанатици навремето, впрочем и сега са по-зле от С програмистите. колкото по-модерна форма на С, толкова по-смахнати са феновете и.

std::expected в C++, връщаш един от 2 типа, очакван или грешен. В C++ се приемат много конструкции от Rust (не че някои от тях не са вече напълно известни), но много по-добре е да бъдат част от стандарта.

Това мнение е било редактирано от bvbfan на 28-04-2025, 07:44

--------------------
QUOTE (Bender @ 23-04-2015, 19:11)
Xamarin: ЛАПАЙ!
Ти: Добре...
PMEmail Poster
bvbfan
Публикувано на: 28-04-2025, 07:42
Quote Post

Име:

QUOTE (Bender++ @ 27-04-2025, 22:13)
Ръст има енъми които представляват tagged unions. Например в Ц може да направиш мещо такова (llm code ahead):

CODE

#include <stdio.h>

// Enum to tag the union
typedef enum {
   INT,
   FLOAT
} ValueType;

// Tagged union
typedef struct {
   ValueType type;
   union {
       int i;
       float f;
   } value;
} Number;

int main() {
   // Create an integer Number
   Number n1 = {INT, .value.i = 42};

// Create a float Number
   Number n2 = {FLOAT, .value.f = 3.14};

// Access values based on tag
   if (n1.type == INT) {
       printf("Integer: %d\n", n1.value.i);
   }

if (n2.type == FLOAT) {
       printf("Float: %.2f\n", n2.value.f);
   }

return 0;
}

std::variant в C++ е написан така.

--------------------
PMEmail Poster
SuN
Публикувано на: 28-04-2025, 08:55
Quote Post

Group Icon
Име:
Група: Администратор

Брех, колко запознати имало. Скоро май няма да останат Ц++ програмисти и ще разчитаме само на ЛЛМ да поддържат стария код. icon_smile.gif

И сериозен въпрос - как върви интеграцията със С++ проектите? Последно, четох преди две-три години как в Хромиум (или гугълския хром) постоянно се борели да пишат на Ръст и Ц++ и май за кратко се отказаха да вкарват Ръст в Ц++ проект.

Това мнение е било редактирано от SuN на 28-04-2025, 08:56

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
Bender++
Публикувано на: 28-04-2025, 09:32
Quote Post

Име:
Ранг: Редовен член

Има някакъв проект, но аз не пиша ЦПП и. нямам лично наблюдения: https://cxx.rs/

--------------------
Слава на Цар Путин! Долу украинските фашисти!
PMEmail Poster
bvbfan
Публикувано на: 28-04-2025, 10:50
Quote Post

Име:

QUOTE (SuN @ 28-04-2025, 08:55)
Брех, колко запознати имало. Скоро май няма да останат Ц++ програмисти и ще разчитаме само на ЛЛМ да поддържат стария код. icon_smile.gif

И сериозен въпрос - как върви интеграцията със С++ проектите? Последно, четох преди две-три години как в Хромиум (или гугълския хром) постоянно се борели да пишат на Ръст и Ц++ и май за кратко се отказаха да вкарват Ръст в Ц++ проект.

C++ ще стане safe до 29 или 32ра, clang вече имат тракване на: живота на обектите, rvalue и производни, конкурентен контекст, deadlock всичко това не е по-подразбиране и се прави експлицитно, но очаквам скоро да го заложат като стандарт.

https://safecpp.org/draft.html този драфт не е приет, но очаквам подобен (или този, знам ли) да бъде.

Това мнение е било редактирано от bvbfan на 28-04-2025, 10:54

--------------------
PMEmail Poster
dvader
Публикувано на: 28-04-2025, 11:45
Quote Post

Group Icon
Име: Валерий Тодоров
Група: VIP

QUOTE (SuN @ 28-04-2025, 02:31)
Не съм запознат, но си мисля, че би било възможно така да се подредят и оптимизират разклоненията за Опциите, че да имаш щастлив път и кратък път, който обработва грешките.

В С++ 20 има добавени атрибути, с които можеш да кажеш, че се очаква if да фейлне (или да не фейлне) и се предполага, че така компилатора може да избегне излишните jmp инструкции.

--------------------
I find your lack of faith disturbing
PM
ici
Публикувано на: 28-04-2025, 11:52
Quote Post

Group Icon
Име: Ивайло Илчев
Група: VIP

С това ще стане както с ръчното регулиране на светофарите. Преди идваха ченгейци и се включваха с малък пулт в таблото на светофара, сега това става по мрежата и не се вижда директно, но винаги може да се познае по това че се образуват огромни задръствания. icon_smile.gif

--------------------
Ние не сме в една лодка, ние сме в една буря. Лодките са различни.

Следващият път когато се почувстваш ненужен, грозен и недооценен, помни че освен това си и тъп.
PMEmail PosterUsers Website
SuN
Публикувано на: 28-04-2025, 15:21
Quote Post

Group Icon
Име:

C++ ще стане safe до 29 или 32ра

Докато не премахнат обратната съвместимост не ме интересува. Прекалено сложен стана езика, новите функционалности са бъгави, 3 пъти пренаписват printf докато стигнат до правилното име print и т.н. Очевидно не знаят какво правят и си менят мнението на всеки 10-на години. Такова нещо е неизползваемо.

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
bvbfan
Публикувано на: 28-04-2025, 20:10
Quote Post

Име:

QUOTE (SuN @ 28-04-2025, 15:21)
C++ ще стане safe до 29 или 32ра

Докато не премахнат обратната съвместимост не ме интересува. Прекалено сложен стана езика, новите функционалности са бъгави, 3 пъти пренаписват printf докато стигнат до правилното име print и т.н. Очевидно не знаят какво правят и си менят мнението на всеки 10-на години. Такова нещо е неизползваемо.

printf си е С функция, няма нищо пренаписано в нея, print е вече нова функция, за разлика от format, която прави string, print направо праща на strream.

--------------------
PMEmail Poster
SuN
Публикувано на: 13-05-2025, 14:23
Quote Post

Group Icon
Име:

printf си е С функция, няма нищо пренаписано в нея,

Отне ми малко време да се понаспя, но измислих какво съм имал предвид: става въпрос за препоръките за ползване на тези функции (и имената им) - всеки път уж новите са по-добри, но накрая изглежда същото. И честно казано ме е страх, че ако пак променят препоръката и измислят нова функция - само ще си изгубя време, ако го пробвам дали е по-добро или само разчита на приликата със С функцията.

Въобще как може С++ още да откриват топлата вода за принтиране на текст! Бойко да беше глава на комитета, магистрали щяха да са построили!

Това мнение е било редактирано от SuN на 13-05-2025, 14:24

--------------------
Само аз не троля.
PMEmail Poster
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (7) « първа ... 5 6 [7]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0