BG Development

Страници: (2) 1 [2]   ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Server-side code на сайт с Java
SuN
Публикувано на: 15-10-2023, 11:48
Quote Post

Group Icon
Име:
Група: Администратор
Ранг: Почетен член

QUOTE (Bender @ ++14-10-2023, 14:38)
Rest е архитектура и в тоя смисъл изказването е безсмислено. 

Ами не е така. РЕСТ е дефакто стандарт за комуникация между сървъра и клиента. А това дали му казваме апи, архитектура или какво и да е друго е без значение.

Е, тука и аз знам (от обща култура - четох някакъв бял лист), че не си прав. REST концепция като диаграмата на кода, но не е кода. В този смисъл не може да бъде стандартизиран, защото имплементацията (дребните детайли) се различават при решаването на един и същ проблем.

Това мнение е било редактирано от SuN на 15-10-2023, 11:49

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
akrachev
Публикувано на: 16-10-2023, 22:41
Quote Post

Име: акрачев
Група: Потребител

QUOTE (nd11 @ 13-10-2023, 21:12)
Здравейте, за 7-8 години бях изоставил програмирането и от около година започнах да се завръщам с бавни темпове. Преди 10-15 години например за backend частта на даден сайт с Java се ползваха сървлети, JSP , JSF ,JSTL. Сега се опитвам да направя сайт с новинарска насоченост и логване на потребители евентуално и за известен период си мислех, че мога да ползвам почти същото, което съм знаел и преди. Например от книгата "Интернет програмиране с Java" на Светлин Наков . Предполагах, че ще има нововъведения за последните 10-ина година, но идеята ми беше, че за server-side код спокойно пак ще мога да използвам JSP ,JSF и подобни средства.За целта изтеглих и ето тази книга https://www.amazon.com/Beginning-Jakarta-We...&s=books&sr=1-1 , тъй като от годината на публикуване (2020) си правех изводите, че е сравнително скоро и вътре описаното за уеб програмиране с JAVA имаше доста допирни точки с това, което знаех преди. Относно front-end програмирането(HTML, CSS , JavaScript ) ,както и по бази данни имам съвременни знания , остана само server-side частта.
Обаче от няколко дни започнах да имам съмнения дали не трябва да уча Java framework от рода на Spring, което ще ме затрудни много, защото това вече си е съвсем различно нещо от познатото ми от онова време. На някои места в reddit прочетох, че JSP например било каменната епоха и в наши дни се ползвало Spring. Добре, но нали работи, и то бързо.В посочената книга по-горе "Beginning Jakarta Web Development ... " повечето код е на тази основа, а тя е от 2020, не е от 2005. Ако направя сайт с подобни технологии, толкова ли ще е лошо? За мен е важен performance-а , т.е. да се обработват голям брой заявки(request-и) в секунда.Няма да кандидатствам по обява за Java уеб програмист , където да се иска да познавам Hibernate и Spring. Аз с базите данни съм на добро ниво - и по отношение на design , и по отношение на оптимизиране на заявките и т.н. Front end знанията ми са напълно съвременни, за състезателни алгоритми да не говоря. Много ли ще ме тегли назад, ако за сървърен код използвам леко осъвременени(чрез книгата "Beginning Jakarta Web Development ... ") старите ми знания получени от книгата на Светлин Наков?

Ако искаш да направиш само новинарски сайт, по лесно би било WordPress с новинарска тема.

Наскоро мислех да ходя на едно място със заплата 11 чисто, но вместо Soring искаха Quarqus а и на мен не ми се учи, та затова мисля с WordPress ще е по лесно.

--------------------
PMEmail PosterUsers Website
thrawn
Публикувано на: 17-10-2023, 00:10
Quote Post

Име:
Група: Потребител

Е, тогава наистина ще стане за смях icon_wink.gif

Това мнение е било редактирано от thrawn на 17-10-2023, 00:11
PMEmail Poster
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (2) 1 [2]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0