| BG Development · За реклама · За контакти |
Помощ Търсене Потребители Календар Правила |
| Здравей! ( Включване | Регистриране ) |
| Страници: (2) [1] 2 ( Първото ново мнение ) | ![]() ![]() ![]() |
| SuN |
Публикувано на: 03-01-2026, 23:52
|
|
Име: Група: Администратор Ранг: Почетен член Мнения: 13412 Регистриран на: 27.01.05 |
От време на време ми се случва МакОС-а да губи връзка към Линукс машина (закачане е само на безжична мрежа). Това включва уеб сървър и ssh сървър и пинг. Възстановява се от самосебе си за 2-3 часа или понякога след рестарт.
От рутера и друга Линукс машина имам пинг, а от Линукс машината имам достъп до уеб услугата и ssh. Някой има ли идея как да подходя към решаването на проблема? Това мнение е било редактирано от SuN на 03-01-2026, 23:54 -------------------- Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти. |
| ici |
Публикувано на: 04-01-2026, 08:17
|
![]() Име: Ивайло Илчев Група: VIP Ранг: Почетен член Мнения: 19024 Регистриран на: 06.06.04 |
Първо трябва да кажеш какво се рестартира за да се оправи. Може да има няколко проблема които да прeебват TCP стека: дублирани ИП адреси, твърде много конекции, файеруол който те блеклиства заради опит за отваряне на твърде много връзки, пауър мениджмънът ...
-------------------- Facebook is a bit like checking your underwear after a fart.
Most likely there's nothing new and if there is it's probably shit. |
| SuN |
Публикувано на: 04-01-2026, 09:54
|
||
|
Име: Група: Администратор Ранг: Почетен член Мнения: 13412 Регистриран на: 27.01.05 |
Рестартирам лаптопа с МакОС (версията е 26 и нещо), понеже не познавам софтуера. Ако изчакам 2-3ч се оправя проблема без рестарт - пинг, ssh и http почват да работят. През това време от Линукс лаптоп имам достъп. И ако свалям нещо на Линукс сървъра с curl - връзката не прекъсва. Рутера е потребителски, от по-скъпите (модел 2024), който уж поддържа десетки устройства. Рутера вижда Линукс сървъра и имам пинг до него през цялото време. Само веднъж се случи да изгубя достъп от телефона и лаптопа - тогава за тест опитах да рестартирам рутера и проблема мисля, че се оправи, така че не изключвам някакъв проблем и там. Това мнение е било редактирано от SuN на 04-01-2026, 10:00 -------------------- Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти. |
||
| ici |
Публикувано на: 04-01-2026, 10:29
|
![]() Име: Ивайло Илчев Група: VIP Ранг: Почетен член Мнения: 19024 Регистриран на: 06.06.04 |
Ако и пинга се преебва, то вероятно е нещо хардуерно, вероятно пауър мениджмънт
-------------------- Facebook is a bit like checking your underwear after a fart.
| SuN |
Публикувано на: 04-01-2026, 10:55
|
|
Ще го пробвам и с жица тогава.
Но се надявах да преместя сървъра на друго място да топли… -------------------- Само аз не троля.
| thrawn |
Публикувано на: 04-01-2026, 13:24
|
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 3824 Регистриран на: 17.01.17 |
В макос имаше някакъв бъг на 5 гхц вите мрежи. Ако ползваш такава, виж дали ще има същия проблем и на 2.4
Това мнение е било редактирано от thrawn на 04-01-2026, 13:25 |
| H_A_L_F |
Публикувано на: 04-01-2026, 14:30
|
![]() Име: Антон Банчев Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 1568 Регистриран на: 01.03.04 |
Ама губиш връзка само към линукс машината или към целия нет. Ако е само към определена машина няма да е хардуерен проблем.
Ако пак се случи опитай в терминала да почистиш DNS и ARP кешовете (виж в гугъл как), ако това помогне поне ще имаш някаква идея. |
| SuN |
Публикувано на: 04-01-2026, 19:01
|
|
Странна работа.
Пак изгубих връзка и пробвах следното: изключих 6G мрежата на рутера(само Мак-а и таблета са вързани на нея); изключих WiFi картата на MacOS за да прекъсна мрежата и като я включих да се закачи на 5G - веднага получих достъп до Линукс сървърчето (сървърчето също е на 5G). Ако не се повтори няколко дена проблема ще го преместя на най-ниското място в къщата да топли докато го ползвам Това мнение е било редактирано от SuN на 04-01-2026, 19:08 -------------------- Само аз не троля.
| ici |
Публикувано на: 04-01-2026, 20:10
|
Няма 6G в рутерите. Има WiFi 6, WiFi 6E
| SuN |
Публикувано на: 04-01-2026, 20:19
|
||
|
Подвел съм се от интерфейса, който е съкратил GHz на G. Рутера твърди, че поддържа WiFi на 2.4GHz, 5GHz и 6GHz в настройките, но в обобщения изглед за всички вързани клиенти пише само G. Направих снимка на част от интерфейса, но не разбрах Мак-а дали и къде я е запазил... така, че — вервайте ми. edit
С Wi-Fi 7 рутер съм. Това мнение е било редактирано от SuN на 04-01-2026, 20:21 -------------------- Само аз не троля.
||
Страници: (2) [1] 2 |
![]() ![]() ![]() |