BG Development

Страници: (2) [1] 2   ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Рам памет под Линукс
fujimaina
Публикувано на: 25-05-2025, 00:57
Quote Post

Име: филип
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Здравейте

Първо искам да кажа че работя на линукс. Второто което искам да кажа е че закупих доста старо компютърче което бих искал да ползвам като медиен център за филми.
Компютъра е fujitsu siemens esprimo c5730 и направо го взех за без пари от олх. С инсталиран Линукс работи доста добре докато не се случи това. Реших да му сложа платка рам DDR3 2GB, но не се получи.Извадих я. След това реших да извадя и тази която е поставена от продавача, но след като я сложих отново започна да издава оня звук пищящия. По брой на тези писъци се разбира какъв е проблема.
Въпроки че поставих рам паметта, системата отказва да я приеме. Дъното има 4 слота и реално може да поддържа до 16 GB DDR3 памет което си е доста добре. Пък и на мен ми трябва за филми.
Просто ми е чудно какво се объркало че да стане така. Отказва да приеме собствената си рам памет. Тя е DDR3, но не се получава. Питах ChatGPT, но и според него по броя на бипканията може да се разбере какъв е прроблема. И сега компютъра си е с 2 GB, вместо да го надградя с повече. Просто ме е страх да махна тези 2 GB защото явно ще откаже да се поставя всякаква рам на него после. Просто ккато я сложа и почва да пищи.

Знам компютъра е доста стар, но като му се сложи един хубав Линукс направо става супер. Пък и аз нямам кой знае какви изисквания. Просто проблема с този рам дразни.
PMEmail Poster
BIGBUGEX
Публикувано на: 25-05-2025, 05:38
Quote Post

Име:
Ранг: Почетен член

Пробеай да махнеш прахта и тоя път по-силно да му ги набиеш.
PMEmail Poster
Дон Реба
Публикувано на: 25-05-2025, 07:13
Quote Post

Име:

лош контакт , всички стари електроники малко или много прашастват и се зацапват, което пречи на контактите. търкай със плат и спирт (не памук а плат) докато се оправи, както паметта така и перата на слота. може да ползваш плат за чистене на очила
PM
fujimaina
Публикувано на: 25-05-2025, 16:40
Quote Post

Име: филип
Ранг: Новопостъпил

може и това да е проблема. лош конкакт с рам паметите. Но аз наистина ги поставям както трябва.

Компютъра е от 2009 година и може би наистина е доста запрашен. Но аз го взех направено проверен (реновиран) от продавач в olx, които е направо фирма. Цената си заслужаваше. Дори има 1 месец гаранция което е направо супер.
Но сега да ги занимавам хората там е малко кофти

Ще потърся плат и спирт и ще се опитам да ги почистя. Може би за тези 16 години което си е много години наистина може да има някакво запрашване

А ако не се отстрани проблема по този начин? Какво да се прави
Линукс Минта ще върви по бързо ако има повече рам, но какво да направя като не ги приема и започва да пиука ( около 7-8 пъти).

Факт е че рама е DDR3 ( което показва че е специален модел), а не както е посочено тук - Ardes BG

Мислех и SSD да му сложа уж да зарежда по бързо.

Това мнение е било редактирано от fujimaina на 25-05-2025, 16:48
PMEmail Poster
SuN
Публикувано на: 26-05-2025, 17:32
Quote Post

Group Icon
Име:
Група: Администратор

Пробвай с още няколко вкарвания и изваждания - може да се оправи проблема.

Имах лаптоп, който понякога си губеше диска и трябваше да му натисна дъното + няколко рестарта и се оправяше. Подобни проблеми ми правеше и с рам паметта, която вкарвах и изкарвах докато не я разпозна (4гб + ъпгрейд с 8гб). Когато заработи - спрях да го вдигам от бюрото и нямаше проблеми с месеци.
Вградения WiFi обаче така и не тръгна. icon_smile.gif

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
Bender++
Публикувано на: 27-05-2025, 21:59
Quote Post

Име:
Ранг: Редовен член

аз не бих се занимавал, за около 100-120 долара можеш да си вземеш доста приличен мини компютър, идеален за мултимедия.

Според някакъв ПДФ за твоя модел компютър, най-мощния процесор за модела е Intel Core2 Duo E8600, и като го сравниш с N100, просто не си заслужава да я съживяваш тази щайга: https://technical.city/en/cpu/Core-2-Duo-E8600-vs-N100

65W срещу 6W, които дават много по-добра производителност. Отделно за да гледаш видео, ти трябва или много бърз процесор или хардуерен декодер, неща, които старата щайга ги няма, а едно 100$ ПЦ с N100 има icon_smile.gif

"https://www.gmktec.com/products/nucbox-g3-most-cost-effective-mini-pc-with-intel-n100-processor?variant=eb24378c-6d7c-454e-9d96-ad2622f7c4b6"

От сайта съм купувал доста по-скъпи ПЦ-та и няма да ти откраднат парите. Вариант е да се вземе и от Амазон. Де ама там е малко по-скъпо

--------------------
Слава на Цар Путин! Долу украинските фашисти!
PMEmail Poster
Bender++
Публикувано на: 27-05-2025, 22:01
Quote Post

Име:
Ранг: Редовен член

Да не роди малки рам паметченца ?

--------------------
Слава на Цар Путин! Долу украинските фашисти!
PMEmail Poster
ici
Публикувано на: 28-05-2025, 04:04
Quote Post

Group Icon
Име: Ивайло Илчев
Група: VIP

QUOTE (Bender++ @ 27-05-2025, 22:59)
... и като го сравниш с N100, ...

Имам такъв. https://laptop.bg/archive/laptops-lenovo-Id...en_8_82XK0062BM
Общо взето е гола вода, но аз си го нося него като ходя до офиса. Става за ютуп, поща, видео срещи, даже пиша някои неща за ARM, също и Питон, но е компромис.

--------------------
Ние не сме в една лодка, ние сме в една буря. Лодките са различни.

Следващият път когато се почувстваш ненужен, грозен и недооценен, помни че освен това си и тъп.
PMEmail PosterUsers Website
SuN
Публикувано на: 28-05-2025, 05:02
Quote Post

Group Icon
Име:
Група: Администратор

QUOTE (Bender++ @ 27-05-2025, 22:01)
Да не роди малки рам паметченца ?

Спестяваш време от чистене на контактите.

Ех, Ики как е намазал с малкия лаптоп. icon_smile.gif В класа с тези размери гледам, че само gpd.hk се конкурират, но са много скъпи да си взема.

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
Дон Реба
Публикувано на: 28-05-2025, 05:45
Quote Post

Име:

QUOTE (Bender++ @ 27-05-2025, 21:59)
Отделно за да гледаш видео, ти трябва или много бърз процесор или хардуерен декодер, неща, които старата щайга ги няма, а едно 100$ ПЦ с N100 има icon_smile.gif

човек, докато живеех в софия (2013г) домашния ми комп беше дурон на 750 мегахерца и си дърпах сяка вечер по нещичко от замундата. то и сегашния ми комп е "стар", на 15 годии е, но айде можем да кажем че е от пост честотната епоха, така че реално не е стар.
PM
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (2) [1] 2  Reply to this topicStart new topicStart Poll

Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0