BG Development

Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Как си организирам списъка със задачи, показно
SuN
Публикувано на: 19-10-2023, 21:57
Quote Post

Group Icon
Име:
Група: Администратор
Ранг: Почетен член

Днес се изкефих на SQLite. Много близо се оказва до идеалния (според сезонните ми виждания) софтуер за управление на списък със задачи от всеки компютър и телефон. Без сървъри, без абонаменти и без програмиране. Ще дам и кратък пример:

Настройваме изхода по вкус:
CODE
sqlite> .headers on
sqlite> .mode column

Правим си таблица за задачите:
CODE
sqlite> create table "задачи" ("номер" integer primary key, "състояние" text, "описание" text);

Вписваме няколко примерни задачи и проверяваме дали може да ги видим с просто търсене:
CODE
sqlite> insert into "задачи"("състояние", "описание") values ("предстои", "задача 1");
sqlite> insert into "задачи"("състояние", "описание") values ("предстои", "задача 2");
sqlite> insert into "задачи"("състояние", "описание") values ("предстои", "задача 3");
sqlite> select * from "задачи";
номер  състояние  описание
-----  ---------  --------
1      предстои   задача 1
2      предстои   задача 2
3      предстои   задача 3

И сега следва магията, която ме впечатли искрено:
CODE
sqlite> .excel
sqlite> select * from "задачи";

Ако трябва да споделим с някой колега или просто имаме нужда малко да пипнем визуално по данните, ".excel" ще отвори резултата от следващата команда в LibreOffice Calc (или някоя от платените програми).

Кратко, просто и ясно. Може и от виртуалната клавиатура на телефон да се пише. Вероятно ще замести на 95% нуждата ми от офис пакет за таблици. (и без това китайската ми клавиатура има бъг, който активира Scroll Lock за постоянно и не мога да използвам нормално LibreOffice Calc, защото чете клавиша и ми обърква навигацията).

Това мнение е било редактирано от SuN на 20-10-2023, 00:34

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0