BG Development · За реклама · За контакти |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Здравей! ( Включване | Регистриране ) |
![]() ![]() ![]() |
spaghetti |
Публикувано на: 15-05-2025, 14:09
|
Име: Група: Потребител Ранг: Новопостъпил Мнения: 3 Регистриран на: 15.05.25 ![]() |
Здравейте! Аз съм украинец, отскоро в България. Вече почти 20 години съм в ИТ включително и в машинното обучение, изкуствения интелект, разпределените системи и друго. Наскоро започнах да се включвам в местни dev комюнитита и забелязах че няма активна общност, фокусирана конкретно върху машинното обучение. Идеята ми да създам пространство като уебсайт + Discord – с полезни материали, примери, дискусии и съвети на тема ML, но с български фокус.
Ще има съдържание както за начинаещи: -основи от математика и статистика за ML, -обяснения на ключови концепции и модели, и за напреднали: -сравнение на LLM модели и use-case-и, -Vibe Coding, LoRA и други, -как да интегрираме ML в реални продукти и процеси Въпрос към вас: Има ли интерес към подобно нещо? Може би има такова комюнити, но аз не съм го открил. Интересно ли ви звучи да се присъедините дори само за разговор и идеи? Пишете в коментар или в ЛС – ще се радвам на всяка обратна връзка! |
PxL |
Публикувано на: 16-05-2025, 02:29
|
||
![]() ![]() Име: Димитър Т. Димитров Група: VIP Ранг: Почетен член Мнения: 3588 Регистриран на: 26.04.05 ![]() |
Залагам на auto-complete бот, но все пак, какво ти е разбирането за LLM? EDIT: Между другото "комюнити" е общество на Български, не изглежда по-интелигентно ако го транслитерираш. И все пак, залагам, че споря с бот ![]() Това мнение е било редактирано от PxL на 16-05-2025, 02:34 -------------------- void putchar(char c);int main(){int x,c=1,i;for(i=0;(x="PxLY2H4:2E;7231?=68255A5S5P9N:N9O84111H861I85111G9N:O811O812M<G33911EAEDBECE22169D1=2k"[i+++3]);)while(x-->'0')putchar((!(++c%'('))?0x0a:33^(i&1));}
|
||
spaghetti |
Публикувано на: 16-05-2025, 08:13
|
||
Име: Група: Потребител Ранг: Новопостъпил Мнения: 3 Регистриран на: 15.05.25 ![]() |
Не съм бот и българският не ми е роден език. случи се че се преместих >>но все пак, какво ти е разбирането за LLM? Широк въпрос. От практична гледна точка фреймуърци LangChain, LangGraph, Dspy. Основни инструменти Ollama, LiteLLM и други, разни трикове с промпти. Как се файнтюнва с PEFT, LoRA или как се тренира персонализиран модел за з NER, Sentiment Analysis. Работа с документи RAG, насочени бази, Self-correction и други може и да забравям нещо. От теоретична - математика. Как работят енкодерите и декодерите… включително позиционно кодиране на думи и как е устроен cross-attention. Разликите между BERT, GPT, T5 и други посложни архитектури. НО не искам да е само за LLM сложни статии смятам едва ли са нужни (и без това има много инфо на английски). така че идеята е поскоро насочена към начинаещи. LLM не е крайъгълният камък има и други интересни генеративни посоки (diffusion, GAN). Например работа с Comfy, какво е IPAdapter и тн И от теоретична страна няма смисъл да се навлиза в свръхсложности. Идеята е да се даде базова основа какво е векторно пространство и как се търси в него, какво е ентропия и cross-ентропия, основи на теория на вероятностите. и плюс базовите алгоритми свързани с това. |
||
PxL |
Публикувано на: 16-05-2025, 13:10
|
![]() ![]() Име: Димитър Т. Димитров Група: VIP Ранг: Почетен член Мнения: 3588 Регистриран на: 26.04.05 ![]() |
Можеш да започнеш с нещо по-просто, като перцептрон например?
Това мнение е било редактирано от PxL на 16-05-2025, 13:13 -------------------- void putchar(char c);int main(){int x,c=1,i;for(i=0;(x="PxLY2H4:2E;7231?=68255A5S5P9N:N9O84111H861I85111G9N:O811O812M<G33911EAEDBECE22169D1=2k"[i+++3]);)while(x-->'0')putchar((!(++c%'('))?0x0a:33^(i&1));}
|
spaghetti |
Публикувано на: 16-05-2025, 14:30
|
||
да, нещо такова. перцептронът на Розенблат е супер пример- не ти трябва backprop за да го обучиш, математиката е елементарна. ще пробвам да напиша 2-3 лесни статии на български и ще вдигна прост сайт с форма за обратна връзка и ще видя какво ще излезе. Мога ли да разчитам на фидбек от теб преди да публикувам (виждам че разбираш от темата)? |
||
akrachev |
Публикувано на: 18-05-2025, 13:48
|
Име: акрачев Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 1189 Регистриран на: 27.11.09 ![]() |
-------------------- |
SuN |
Публикувано на: 18-05-2025, 18:54
|
||
![]() Име: Група: Администратор Ранг: Почетен член Мнения: 13193 Регистриран на: 27.01.05 ![]() |
Когато убедиш някой доброволно да ти предаде голяма сума в замяна на малко стока, малка услуга или нищо. Другото е само въртене на парите, но не правенето им. -------------------- Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти. |
||
dvader |
Публикувано на: 19-05-2025, 06:10
|
||
![]() ![]() Име: Валерий Тодоров Група: VIP Ранг: Почетен член Мнения: 5346 Регистриран на: 12.07.05 ![]() |
Ммм, а "обучение" какво е? Мен ако питаш, в случая е някъде между "малка услуга" и "нищо". -------------------- I find your lack of faith disturbing
|
||
![]() |
![]() ![]() ![]() |