BG Development


  Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Помощ за Visual Basic 2010 и SQL база данни
TheThing
Публикувано на: 13-02-2023, 11:07
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 5
Регистриран на: 13.02.23



Хора, моля ви, помогнете ми програмно със следният казус:

В база данни PROBA.MDF имаме следните таблици:

TBL_10_2022
TBL_11_2022
TBL_12_2022

и

TBL_TARGET_2022

Общо 4 таблици.

Таблиците с месеците са идентични (еднакви) като структура на колоните. В тях има колона "Paragraph" и сума към съответния параграф в колона "Sum", примерно:

TBL_10_2022:
колона ---- колона
Paragraph - Sum
1 ----------- 10.00
2 ----------- 20.00
3 ----------- 30.00

TBL_11_2022:
колона ---- колона
Paragraph - Sum
1 ----------- 40.00
2 ----------- 50.00
3 ----------- 60.00

TBL_12_2022:
колона ---- колона
Paragraph - Sum
1 ----------- 70.00
2 ----------- 80.00
3 ----------- 90.00

В TBL_TARGET_2022 структура на колоните са идентични с колоните на таблиците с месеците, просто някои имена са различни.

Целта е да се "обходят" всичките (3) таблици с месеци и сборът от сумите на съответните параграфи да се запишат в TBL_TARGET_2022 в съответните колони, примерно:

TBL_TARGET_2022:
колона ---------- колона
Paragraph_All --- Sum_All
1 ----------------- 120.00
2 ----------------- 150.00
3 ----------------- 180.00


Дано го обясних достатъчно коректно.


Моля за помощ!

Благодаря Ви предварително!

Това мнение е било редактирано от TheThing на 13-02-2023, 11:10
PMEmail Poster
Top
thrawn
Публикувано на: 13-02-2023, 13:57
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 3618
Регистриран на: 17.01.17



Използвай union all за да прочетеш партишън таблиците.
PMEmail Poster
Top
TheThing
Публикувано на: 13-02-2023, 15:50
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 5
Регистриран на: 13.02.23



QUOTE (thrawn @ 13-02-2023, 13:57)
Използвай union all за да прочетеш партишън таблиците.


Може ли по-подробно, ако имаш желание?

Проблемът е, че не разбирам много от SQL.

Благодаря!
PMEmail Poster
Top
thrawn
Публикувано на: 13-02-2023, 17:23
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 3618
Регистриран на: 17.01.17



Значи ти трябва някой който разбира.
Пускаш отделни заявки към всяка таблица и ги обединяваш с union all. Това го правиш или на изглед (съхранена заявка) или го ползваш като вложена заявка. Върху него правиш select на нещата които те интересуват и резултатът го вмъкваш в таблицата в която искаш (insert from select).

Като идея е това, трябва само да видиш точния синтаксис за базата данни която ползваш.

Има и по-дървен вариант. Пускаш си отделни заявки за извличане на данните. Обединяваш си ги във VBA приложението и отново със самостоятелна заявка записваш резултатът.
PMEmail Poster
Top
TheThing
Публикувано на: 13-02-2023, 18:03
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 5
Регистриран на: 13.02.23



QUOTE (thrawn @ 13-02-2023, 17:23)
Значи ти трябва някой който разбира.
Пускаш отделни заявки към всяка таблица и ги обединяваш с union all. Това го правиш или на изглед (съхранена заявка) или го ползваш като вложена заявка. Върху него правиш select на нещата които те интересуват и резултатът го вмъкваш в таблицата в която искаш (insert from select).

Като идея е това, трябва само да видиш точния синтаксис за базата данни която ползваш.

Има и по-дървен вариант. Пускаш си отделни заявки за извличане на данните. Обединяваш си ги във VBA приложението и отново със самостоятелна заявка записваш резултатът.


Благодаря ти за уточнението! icon_wink.gif

Ще опитам...
PMEmail Poster
Top
TheThing
Публикувано на: 18-02-2023, 12:44
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 5
Регистриран на: 13.02.23



QUOTE (TheThing @ 13-02-2023, 18:03)
QUOTE (thrawn @ 13-02-2023, 17:23)
Значи ти трябва някой който разбира.
Пускаш отделни заявки към всяка таблица и ги обединяваш с union all. Това го правиш или на изглед (съхранена заявка) или го ползваш като вложена заявка. Върху него правиш select на нещата които те интересуват и резултатът го вмъкваш в таблицата в която искаш (insert from select).

Като идея е това, трябва само да видиш точния синтаксис за базата данни която ползваш.

Има и по-дървен вариант. Пускаш си отделни заявки за извличане на данните. Обединяваш си ги във VBA приложението и отново със самостоятелна заявка записваш резултатът.


Благодаря ти за уточнението! icon_wink.gif

Ще опитам...

За съжаление не мога да се справя със задачата и понеже вече ми е много спешно, отправям призив:

Моля, който е напреднал програмист във Visual Basic и разбира от SQL бази данни, да ми пише за ЛС и срещу договорено заплащане, ако е възможно, да ми помогне!

Целта да е да се напише процедура във VB-кода, която чрез SQL-заявки да попълни избраната таблица/полета. Трябва да е в кода, защото ще се избира от меню.

Мисля, че за един добър програмист, това ще е работа за не повече от 30 мин.

Благодаря Ви предварително и дано някой се отзове!

Давам ви думата си, че съм точен!
PMEmail Poster
Top
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

 


Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0