BG Development


Страници: (2) [1] 2   ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Проблем с управление на TREMOL КА по RS232, Проблем съссторно бон в режим ФП
garry
Публикувано на: 23-01-2020, 22:36
Quote Post



Име: Хъри
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 4
Регистриран на: 19.03.19



Опитвам се да подкарам TREMOL M23 в режим ФП. И друг път съм пускал такъв касов апарат но съм издавал само фискални бонове.
Сега обаче трябва да пусна и фискален сторно бон.
Понеже в пакетен режим нещата не тръгнаха реших да пробвам постъпково ръчен с помощта на техния ZFPlab.
Отварянето на сторно бона минава с ОК, но когато се опитам да пусна команда за продажба/корекция на продукт с департамент ми връща "FP: Open fiscal receipt; Command: Insufficient subtotal."
Наличността в касовия апарат съответства (по голяма е) на изписваната сума.
Знам че всеки символ е изключително важен, например дължината на името на продукта трябва да е точно 36 символа, защото иначе не приема командата.
PMEmail Poster
Top
wqw
Публикувано на: 24-01-2020, 00:04
Quote Post


Group Icon
Име: Владимир Висулчев
Група: VIP
Ранг: Почетен член

Мнения: 6175
Регистриран на: 10.06.04



Пробвай СБ от тип "операторска грешка" -- тогава не ти вади сумата от наличността и съответно няма причина да проверява какво има налично (това е само при Тремол, другите модели вадят от наличността и мога да я направят отрицателна).

Btw, във СБ цените и количествата са положителни. СБ формират (положителен) сторно оборот за деня, който вече се вади от реалния оборот.

cheers,
</wqw>

Това мнение е било редактирано от wqw на 24-01-2020, 14:13


--------------------
PMEmail PosterUsers Website
Top
garry
Публикувано на: 24-01-2020, 00:51
Quote Post



Име: Хъри
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 4
Регистриран на: 19.03.19



благодаря за предложението
аз така или иначе го пускам като операторска грешка
но може би проблемът е в това че подавам отрицателна сума
и аз си мислех че проблемът може да е в това, но ще трябва да почакам до утре icon_smile.gif
PMEmail Poster
Top
akrachev
Публикувано на: 24-01-2020, 09:34
Quote Post



Име: акрачев
Група: Потребител
Ранг: Старо куче

Мнения: 803
Регистриран на: 27.11.09



Много ми е чудно производителите на Тремол нямат ли отдел техническа подръжка?
PMEmail Poster
Top
thrawn
Публикувано на: 26-01-2020, 14:05
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 2713
Регистриран на: 17.01.17



Всяко сторно се вади от касовата наличност. При операторска грешка просто не се проверява дали има наличност или не.
И да, при сторниране НЕ СЕ подават отрицателни суми, от къде я измисли тая глупост?
PMEmail Poster
Top
wqw
Публикувано на: 27-01-2020, 23:16
Quote Post


Group Icon
Име: Владимир Висулчев
Група: VIP
Ранг: Почетен член

Мнения: 6175
Регистриран на: 10.06.04



QUOTE (thrawn @ 26-01-2020, 14:05)
Всяко сторно се вади от касовата наличност.

При Тремол операторска грешка не само не проверява наличност ами и не вади сторното от наличността, за което мога само да ги поздравя.

Поне не се получава като при Датекс, Дейзи и останалите да ми рапортуват налични -200 лв.

cheers,
</wqw>


--------------------
PMEmail PosterUsers Website
Top
thrawn
Публикувано на: 28-01-2020, 07:17
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 2713
Регистриран на: 17.01.17



И като маркираш 1000 лева по погрешка какво правиш? Първо сторно и после ги вадиш служебно (щото касовата наличност вече е грешна).
Проблемът с това основание е, че можеш да направиш спорното на друга дата и тогава ще се получи разминаване в наличността, което трябва да се коригира.

Тук може би има резон да се следи датата за да де прецени дали сумата да се вади или не, но това отваря други проблеми (машината може да не е отчетена и сумата да трябва да се извади).
PMEmail Poster
Top
wqw
Публикувано на: 28-01-2020, 22:15
Quote Post


Group Icon
Име: Владимир Висулчев
Група: VIP
Ранг: Почетен член

Мнения: 6175
Регистриран на: 10.06.04



> И като маркираш 1000 лева по погрешка какво правиш?

Ако са маркирани в брой правя сторно тип refund и ми ги вади от наличността. Ако са маркирани с карта (или друг безналичен вид плащане) правя сторно тип операторска грешка и не ми ги вади от наличността.

При всички останали производители батакът е пълен и няма начин да си равниш наличността, защото всеки тип сторно се вади от наличността, като единствената разлика е че при операторска грешка не проверява дали не излиза на минус след операцията.

cheers,
</wqw>

Това мнение е било редактирано от wqw на 28-01-2020, 22:15


--------------------
PMEmail PosterUsers Website
Top
thrawn
Публикувано на: 29-01-2020, 06:11
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 2713
Регистриран на: 17.01.17



Така е защото сторното вади от наличността. Самата операция е кредитна.
Ако тремолите наистина не намаляват наличност при операторска грешка то батака е при тях а не при всички останали производители.

Отрицателните наличности в следствие на сторно са частен случай на операторска грешка сторнирана напред във времето. И за това си има процедура - въвеждаш служебно парите и сторнираш.

Тук наистина възниква въпроса за сторно по безналични плащане но наредбата изисква спорното да се прави само в брой, така че, при безналични плащане процедурата е същата - сторно + служебно въвеждане
PMEmail Poster
Top
wqw
Публикувано на: 29-01-2020, 15:56
Quote Post


Group Icon
Име: Владимир Висулчев
Група: VIP
Ранг: Почетен член

Мнения: 6175
Регистриран на: 10.06.04



QUOTE (thrawn @ 29-01-2020, 06:11)
Отрицателните наличности в следствие на сторно са частен случай на операторска грешка сторнирана напред във времето. И за това си има процедура - въвеждаш служебно парите и сторнираш.

Тук наистина възниква въпроса за сторно по безналични плащане но наредбата изисква спорното да се прави само в брой, така че, при безналични плащане процедурата е същата - сторно + служебно въвеждане

Хех, е за мен *това* което описваш е батака :-)) При Тремолите не се налага служебно въвеждане при сторно на сгрешено картово плащане например.

Логиката на сторното при всички ФУ-та (в момента) е че затваряш ФБ *без* да указваш плащания по него, защото то и няма смисъл да пращаш плащания, когато в Н-18 са ти казали, че винаги е 100% в брой.

При Тремол обаче са съобразили че вида на сторното е пълен талаш и са решили да го използват за някакви по-разумни цели, при което имаме възможност да указваме дали сторно операцията се вади от наличността или не -- refund вади, операторска грешка не.

cheers,
</wqw>


--------------------
PMEmail PosterUsers Website
Top
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (2) [1] 2  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 


Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0