BG Development · За реклама · За контакти |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Здравей! ( Включване | Регистриране ) |
![]() ![]() ![]() |
code2 |
Публикувано на: 20-05-2023, 12:44
|
Име: Група: Потребител Ранг: Редовен член Мнения: 528 Регистриран на: 11.06.16 ![]() |
Компютърните игри са интересно нещо за играене, но са много бавни и трудоемки при създаването си. За сметка на това процеса на създаването им може да се окаже достатъчно интересен, за да събере достатъчно голяма публика.
Във връзка с горното ми хрумна, че представянето на процеса по изработката на компютърни игри е идеална тематика за списание. Естествено не става дума за хартиено такова, а за електронно представено такова. |
akrachev |
Публикувано на: 23-05-2023, 21:30
|
Име: акрачев Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 986 Регистриран на: 27.11.09 ![]() |
очакваме го
-------------------- |
code2 |
Публикувано на: 28-05-2023, 13:41
|
Име: Група: Потребител Ранг: Редовен член Мнения: 528 Регистриран на: 11.06.16 ![]() |
След повече от седмица най-накрая съм готов със следващата стъпка. За момента мисля да представям идеята само в тази тема, а оформянето като списание оставям за по-нататък.
Вече имам идея изработката на каква компютърна игра да бъде темата на списанието, поне в началото. Това не трябва да е някаква конкретна история, защото докато се измисля и описва, то читателят ще разбира какво ще се случи и така в крайна сметка накрая няма никак да му е интересно да я играе. Така стигнах до следната тематика и заглавие: Играта се казва: "Достигането на тайната лаборатория" и ще представлява следното. Имаме терен от две, три или дори повече села в които се развива действието. Една от къщите в едно от селата е по-особена, защото в нея се намира някакъв вид тайна лаборатория. Външно къщата е неразличима от останалите, а вътре в нея също изглежда обичайна, но има някакви белези за тайни врати, водещи до заветната тайна лаборатория. За момента не е определена дейността на тайната лаборатория - може да е някакъв център на върхови роботизирани решения или пък специален център за видео наблюдения. Това което се знае, че не извършва незаконна дейност, като изработка на наркотици или печатането на фалшива валута. За да се достигне до тайната лаборатория, то не е достатъчно само да се влезе в съответната къща, а и примерно да се използват специален набор от предмети намерени и/или купени от други места в играта. Мястото на лабораторията, както и нужните предмети, за да се стигне до нея е дейност, която се подготвя от "тайни групи". Последните са групи от истински играчи и същевременно разработчици, които измислят правилата. Наличието на множество "тайни групи" е гаранция, че независимо кой си, то винаги може играта да ти е интересна, ако се опитваш да откриеш тайна лаборатория на група в която не участваш. На практика различните групи пускат различни клонове на играта във всеки един от който имаме точно една тайна лаборатория. Играта не завършва с намирането на тайната лаборатория. След това чрез технологията, която ти получаваш, получаваш много силна "власт" и можеш да показваш силата си над останалите играчи, които не са успели очевидно преди теб да открият тайната лаборатория. В играта както споменахме имаме няколко села съответно с множество къщи. Но тези къщи не са празни и в тях не можеш да влизаш докато са пълни, без разрешение на стопанина. Когато са празни можеш да влизаш, но пък нямаш възможност да крадеш наличното там. Една далечна идеята е в къщите да има хора, които се контролират от ИИ. В началото, обаче, това ще са само къщи на обикновени играчи. Те ще се грижат за притежаваните от тях предмети, като съответно могат да ги продават на други играчи, както и обратното да купуват предмети от тях. Това със собствените къщи, които хората да обзавеждат е и идея за финансиране на играта. Например може определен вид предмети да се купува с истински пари и така 3d дизайнерите които ги проектират като модели да получават реален доход за труда си. Естествено много от предметите трябва са много евтини, а да се разчита на продажбата им на много играчи в големи количества. Например един буркан може да струва 4 истински стотинки, но продаден многократно да носи на създателя си сериозна сума. Тотално друг подход например могат да са картините, които да се продават в единични евтини но уникални екземпляри. При тях оригиналното платно нарисувано на класическо платно се продава (в реалния свят) отделно. Така на практика клиентът на картината вече не купува някаква творба на някой си автор, а примерно картината електронно копие но която примерно се намира в ключово място в 3d света на играта и покрай нея минава много народ и я вижда. Като говорим за комерсиализацията, то имам още интересни идеи, но нека нещата да се правят подред. Като първа стъпка за момента аз виждам да се направи карта на селата. Ако се окажат твърде близо едно до друго, то няма проблем да ги раздалечим. След това следва да се захранят къщите със съответни собственици. Къщите, както и тяхното разширяване и модифициране са безплатни операции, но не е точно така за предметите, с които следва да се попълва покъщнината. Това мнение е било редактирано от DarkOne на 01-06-2023, 14:14 |
thrawn |
Публикувано на: 29-05-2023, 08:16
|
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 3431 Регистриран на: 17.01.17 ![]() |
Първата работа за една игра е да се определи походова ли ще е или ще се играе в реално време.
След това трябва да се определи какъв ще е интерфейсът и - статичен (текстов, web view...), 2D, 3D или някакъв микс между тях. После следва избор на енджин. Ще се ползва нещо готово или ще се прави всичко от 0. Чак след това се мисли как да се реализира концепцията на играта в избраните параметри. |
rvc |
Публикувано на: 29-05-2023, 16:25
|
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 2627 Регистриран на: 13.05.11 ![]() |
идеята за тази игра ми изглежда като тези "find hidden items"
|
code2 |
Публикувано на: 29-05-2023, 17:23
|
||||
Интересни забележки, като част от тях наистина се нуждаят от отговор, друга част мисля че вече индиректно ги отговорих в предишната си тема, а трети пак ще станат актуални, но не на този етап от развитието на проекта. Но нека да почнем подред. Имайки предвид, че в предното си мнение говоря за "3d света на играта", то явно говорим за "3d" и съответно става ясно, че се "играе се в реално време". В 2d реализация се планира да са само някакви начални надписи, както и електронния магазин за покупка на предмети. По принцип по отношение на интерфейса аз съм привърженик на web реализация, но тъй като по-важно е просто играта някак да стартира, то изглежда вариантът като desktop приложение за Windows и Linux изглежда най-удачен. Опитът ми в тези приложения е твърде стар от времената, когато не се ползваха енджини. Вече не мисля, че е разумно да се прави играта без да се залага на готов енджин и затова вече идеята е да се заложи на готов такъв. Съответно аз нямам опит в това, така че си признавам, че в това направления ще търся някой друг да движи нещата. Какъв точно енджин да се ползва не е нужно да се определя на този етап. Причината е, че ние говорим не просто за създаване на компютърна игра, а за списание в което се представя процеса на разработката на такава. В началото трябва да се демонстрира интересното и примамливото в играта, а не да се кара някой да почва със скучната, но задължителна начална техническа работа по реализацията. Това да се заяви използването на конкретен енжин в началото може веднага да "изпъди" тези, които са привърженици на алтернативните варианти. Ако, обаче, вече играта се вижда колко интересна и посещаема ще е, то е вече по-възможно човек да е склонен да направи някакъв компромис (в момента все още не сме в тази ситуация).
Така казано тази идея ми изглежда като тематика на походова игра, а тази за която говоря не е такава. |
||||
Антон Яначков |
Публикувано на: 29-05-2023, 17:58
|
||
Име: Антон Яначков Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 2724 Регистриран на: 27.07.16 ![]() |
Искаш да кажеш, че ако човек помечтае ще започне да вижда колко интерсна и посещаема ще е играта? Аз съм малко скептичен към този метод, може би защото съм се отучил да мечтая. В моя скромен опит първо винаги се е раждала конкретна и до болка ясна идея и не мога да си представя как ще забия един пирон, ако не зная какво искам да закова с този пирон. Чувал съм че така работела еволюцията, ама на нея някак не и вярвам. |
||
code2 |
Публикувано на: 29-05-2023, 18:46
|
||||
Не си схванал написаното от мен. В момента идеята на играта изглежда като мечта, но ако се появи карта на селата в играта, списък с предмети, списък с реални играчи, които заявяват интерес да играят когато играта бъде завършена, впечатляващи начални надписи, като най-малкото заглавието е оформено така. Това вече не са мечти, а материал, който черно на бяло се представя в споменатото списание. И това вече е аргумент, за да се вижда, че нещата изглежда, че могат да се получат. Иначе ако просто почне да се прави играта, при това закрито както обикновено се случва, то много бързо се вижда, че поставената задача е огромна, което демотивира ако не всички, то почти всички участници. Задачата за издаване на списанието е напълно реалистична и лесно може да "състави активи". Просто като се демонстрират споменатите по-горе неща за които говоря. А ако се организират и специални събития на живо в добавка, то нещата стават още по-реалистични. |
||||
![]() |
![]() ![]() ![]() |