BG Development

Страници: (9) [1] 2 3 ... последна »  ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Проблем с машина
WizardKing
Публикувано на: 12-08-2023, 16:36
Quote Post

Име:
Група: Потребител
Ранг: Активен

Около една година си работи перфектно един десктоп, и изведнъж не иска да запали от копчето. Може би трябва между 50 и 100 натискания с проби за включване и изключване на напрежение от захранване. По индикация на лан порта винаги има ток 45-55 волта в дъното, но не всеки път има 5 волта по юсб портове на дъно и кутия (с устройства, които имат светлодиод ако има напрежение в порта). Занесох го при адемблиращата фирма с гаранцията , демонстрирах, една седмица го мъчиха - няма проблем. Прибирам го 4 дена пали и изключва от копчето на кутията, на 5-тия ден пак дедовия. Компа няма проблем с рестарт и натоварване, hwmonitor и uefi показват окей на 5,3.3 и 12 волта. Проблема става като го спреш. Някой да е виждаш такъв проблем?

--------------------
Screw You Guys, I'm Going Home!
PMEmail Poster
SuN
Публикувано на: 12-08-2023, 17:34
Quote Post

Group Icon
Име:
Група: Администратор
Ранг: Почетен член

Като ми сложиха ключ за осветлението се оплаках на майстора, че ключа не пали. Превключвам го пред него няколко пъти да демонстрирам как не работи. Стана му интересно, почна и той да натиска и след първия отказ почна да свети всеки път при него.
Отказах се да го занимавам и се отказах да използвам точно този ключ.

Една година по-късно пак исках да го използвам и пак не работеше почти всеки път. Понеже наистина ми трябваше (за да ловя намъкналите се комари), след няколко дни опити разбрах, че ако вместо горе вдясно го натисна горе вляво ще работи от всеки път. Действително се оказа, че няма проблем. icon_smile.gif

Това мнение е било редактирано от SuN на 12-08-2023, 17:34

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
thrawn
Публикувано на: 12-08-2023, 17:37
Quote Post

Име:

Когато спре да се включва, отвори курията, изключи всички букси на захранването, стартирай го ръчно (виж кой пинове се дват на късо) и провери тогава (с мултицет) дали напреженията ги има по буксите. И разбирасе, дали са постоянни.

Ако всичко е ОК, значи проблемът е в дъното. Гледаш за издути кондензатори и ако не намериш, директно го сменяй (дъното де).
PMEmail Poster
BIGBUGEX
Публикувано на: 12-08-2023, 17:55
Quote Post

Име:

Аз за това моя не го изключвам. Прави сметки през цялото време 24/7.
PMEmail Poster
thrawn
Публикувано на: 12-08-2023, 18:01
Quote Post

Име:

И аз никога не гася компютрите ама захранванията пак си заминават. Даже ако не се лъжа, последното което сменях даваше някакви такива симптоми. Когато не палеше, охлаждането на процесорът завърташе за около 10 секунди (до минута) и спираше.
PMEmail Poster
avsrm
Публикувано на: 12-08-2023, 18:28
Quote Post

Име: Но
Ранг: Посетител

Типично захранващите кутии имат по 2 отделни импулсни захранвания вътре.
За да са по GREEN. Едното е малко маломощно, което постоянно заработва 5V, и едни 4,8V за запуск. Дъното се храни с малко ток от стендбайя (малкото импулсно), схемата му за пускане чака натискане на копчето, сваля напрежението на запуска на захранването и се стартира мощното импулсно захранване. Там има схема която запуска импулси към мощни ключови високоволтови полеви MOS транзистори обикновено двутактови и дори в паралел. Има едни условия за запуск които трябва да са изпълнени за да се стартира успешно мощното импулсно захранване. Обикновено зависещо от логики свързани към изходящите напрежения. Ако някое изходящо напрежение не е във нормата, или визирано по нагоре намалял филтриращ общ капацитет и появилите се в резултат недобра филтрация- изглаждане. Логиката дава сигнал за прекратяване на запуска, и може всичко да се повтаря до безкрай. Ако има проблем с капацитетите на DC-DC преобразувателите на дъното, ефекта може да е същия. Добрия вариант е
смяна на всички електролити със други ... Може сборния капацитет да е приблизително същия, но това зависи от това какви електролити ще намериш на пазара, по форма. Обикновено оригиналните са тънки и дълги, за да ти е по гадно при търсенето. На дъното електролитите са малко по особени и по трудни за разпояване и смяна. Има едни особени повреди, специфични примерно когато всички големи капацитети, на филтровите групи са ОК, тогава се обръща внимание на едни малки електролити които филтрират захранването на импулсните интегрални схеми (имп. контролери). Те обикновенно се хранят от по високоомни вериги , някои са в самите контролери заедно със стабилизатори, те обезпечават захранването на самия контролер. Когато не са в норма и имат утечка , не се захранва контролера и не иска вобще да запали. Не е толкова просто както изглежда на пръв поглед. По добрия вариант в твоя случай е закупуването на ново захранване. Не че няма да си го направиш, но ще се вкараш в приключение.

Това мнение е било редактирано от DarkOne на 14-08-2023, 12:03

--------------------
Знам само малко от Borland Builder C++ 6.
PMEmail PosterUsers Website
WizardKing
Публикувано на: 12-08-2023, 20:07
Quote Post

Име:

QUOTE (thrawn @ 12-08-2023, 17:37)
Когато спре да се включва, отвори курията, изключи всички букси на захранването, стартирай го ръчно (виж кой пинове се дват на късо) и провери тогава (с мултицет) дали напреженията ги има по буксите. И разбирасе, дали са постоянни.

Ако всичко е ОК, значи проблемът е в дъното. Гледаш за издути кондензатори и ако не намериш, директно го сменяй (дъното де).

Дъното е asus prime z690-p, отгоре 12700к, охшаждан от be quiet dark rock pro 4.за да разкача всичко от модулното захранване трябва да отместя охладителя а аз това прасе ме е страх да го пипам, с адаптер за alder lake сокет е и има сумати щифтове, и затова го мъкна на сервиз. Отделно в сервиза ми казаха, че са сваляли процеесора за прашинки и криви пинове и нямало, предполагам са направили и замерване на захранването, което ме съмнява да е проблемно. Be quiet dark power 12 850w което има специфично цъкане при вклчване и гасене, предполагам са някакви защити, има там титаниев сертификат а-у, тежи 5 кила и е с 10 години гаранция. Тея асус праймове сефте ги пробвам и може да е издумкал кондензатор ама как ще баца по една седмица ако е така? Остава скапания бутон на кутията. Май ще чакам RMA в жар по един месец за дъно и захранване, нямам и с какво да меря ток, като цяло съм електротехнически некадърен.

--------------------
PMEmail Poster
relax4o
Публикувано на: 12-08-2023, 20:26
Quote Post

Име:

Поръчай си един бутон и го вържи на пиновете за включване на дъното. Цъкай от него и виж как е. Ако се оправи значи е кутията(което смятам, че е проблема). Мен ме съмнява да е дъното честно казано.

Бутон като този https://amzn.eu/d/2nFh1rE говоря. Има и по-опростени и евтини варианти, но от телефона не ми се рови.

Иначе провери да нямаш нестабилно захранване също. Ако си с разклонител, виж да не прави той проблеми.

--------------------
Бисери :D

QUOTE (oveRLuckEd)
Ползваш някоя нова версия на PHP, която е вече ооп ориентирана и заради това ти я изкарва тази грешка.

QUOTE (nbacool2)
Щом няма input полета, значи няма откъде да се направи SQL инжекция Very Happy
PM
WizardKing
Публикувано на: 12-08-2023, 20:45
Quote Post

Име:

QUOTE (avsrm @ 12-08-2023, 18:28)
Типично захранващите кутии имат по 2 отделни импулсни захранвания вътре.
За да са по GREEN. Едното е малко маломощно, което постоянно заработва 5V, и едни 4,8V за запуск. Дъното се храни с малко ток от стендбайя (малкото импулсно), схемата му за пускане чака натискане на копчето, сваля напрежението на запуска на захранването и се стартира мощното импулсно захранване. Там има схема която запуска импулси към мощни ключови високоволтови полеви MOS транзистори обикновено двутактови и дори в паралел. Има едни условия за запуск които трябва да са изпълнени за да се стартира успешно мощното импулсно захранване. Обикновено зависещо от логики свързани към изходящите напрежения. Ако някое изходящо напрежение не е във нормата, или визирано по нагоре намалял филтриращ общ капацитет и появилите се в резултат недобра филтрация- изглаждане. Логиката дава сигнал за прекратяване на запуска, и може всичко да се повтаря до безкрай. Ако има проблем с капацитетите на DC-DC преобразувателите на дъното, ефекта може да е същия. Добрия вариант е
смяна на всички електролити със други ... Може сборния капацитет да  е  приблизително същия, но това зависи от това какви електролити ще намериш на пазара, по форма. Обикновено оригиналните са тънки и дълги, за да ти е по гадно при търсенето. На дъното електролитите са малко по особени и по трудни за разпояване и смяна. Има едни особени повреди, специфични примерно когато всички големи капацитети, на филтровите групи са ОК, тогава се обръща внимание на едни малки електролити които филтрират захранването на импулсните интегрални схеми (имп. контролери). Те обикновенно се хранят от по високоомни вериги , някой са в самите контролери заедно със стабилизатори, те обезпечават захранването на самия контролер. Когато не са в норма и имат утечка , не се захранва контролера и не иска вобще да запали. Не е толкова просто както изглежда на пръв поглед. По добрия вариант в твоя случай е закупуването на ново захранване. Не че няма да си го направиш, но ще се вкараш в приключение.

Благодаря за изчерпателния отговор (за разлика от лещата на Сън, това момче не се научи да мълчи като няма какво да каже). Да дам още малко информация, абсолютно всичко е в гаранция, всичко е сглобявано в Жар (преди години се отказах да троша за моя сметка компоненти докато се мъча да ги закача, за 50 кинта по големите фирми си трошат за тяхна сметка). Почти една година никакъв проблем. Почна да ми прави тези въртели преди около 4 месеца и единственото, което се промени в този период беше ъпдейт на биоса, както и сменях usb-c към usb-b кабел на dac-a (правеше пук-пук и прекъсваше, дали не е дал на късо докато е вързан за дъното?).
Педерасите от съпорта на Асус ми казаха, че след като съм сложил еди коя си версия на uefi за дъното не мога да ролбеквам към тази преди проблема. За известно време ако сменям версиите на биоса (които ми позволява) или ако изчистя CMOS-a (с отверка давам на късо две пинчета на дъното по спецификация) за няколко пускания и спирания не ми прави проблем. След това пак се почва същото. Сега разбирам, че 4.8 волта стартира компа, но как си го взема от 5 волтовата релса?

Ако има проблем с капацитетите на DC-DC преобразувателите на дъното, ефекта може да е същия

Възможно ли е тези преобразователи да правят проблем единствено и само ако компютъра се опитва да запали? Биха ли дали някакъв откат когато компютъра в включен примерно 2 седмици?

Прикачвам какво ми рапoртува HWMonitor за тока в момента.

Това мнение е било редактирано от WizardKing на 12-08-2023, 20:48

Прикачена картинка (Кликнете на картинката, за да я увеличите!)
Прикачена картинка

--------------------
PMEmail Poster
WizardKing
Публикувано на: 12-08-2023, 20:51
Quote Post

Име:

QUOTE (relax4o @ 12-08-2023, 20:26)
Поръчай си един бутон и го вържи на пиновете за включване на дъното. Цъкай от него и виж как е. Ако се оправи значи е кутията(което смятам, че е проблема). Мен ме съмнява да е дъното честно казано.

Бутон като този https://amzn.eu/d/2nFh1rE говоря. Има и по-опростени и евтини варианти, но от телефона не ми се рови.

Иначе провери да нямаш нестабилно захранване също. Ако си с разклонител, виж да не прави той проблеми.

Сигурно в сервиза имат някакъв бутон, но не знам дали ще им се тества.
Аз се чудя какво още мога да направя преди да им го хвърля да се оправят и да остана без читав комп приблизително за месец.

С два нови захранващи кабела и нов разклонител, както и със смяна на контакта от стената също. Пробвах и да няма включено нищо друго (монитор, колони).

--------------------
PMEmail Poster
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (9) [1] 2 3 ... последна » Reply to this topicStart new topicStart Poll

Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0