BG Development


Страници: (2) 1 [2]   ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Анкета относно предмета Информатика в училище
Стоянова
Публикувано на: 04-09-2022, 09:09
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 4
Регистриран на: 01.09.22



Анкетата вече не е активна. Благодаря на всички, които се включиха!
PMEmail Poster
Top
Антон Яначков
Публикувано на: 04-09-2022, 14:13
Quote Post



Име: Антон Яначков
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 2655
Регистриран на: 27.07.16



В моята гимназия нямаше дори Правец-8. В института имаше компютърен кабинет, в който намразих програмирането, заради доцентката по програмиране. Жената се мъчеше да ни учи на Фортран, а балшинството от нас не можеха да си напишат името с клавиатура. Утрепах няколко съботи и недели, до като елементарната курсова програма започне да прави това, което се искаше от нея. Едва когато започнаха тежките проекти по изчисления на турбини и реактори осъзнах смисъла и полезността от компютрите, да правят огромен брой досадни повтарящи се изчисления за секунди. Усетих смисъла и необходимостта от програмируемите машини. Изобщо не съм съгласен, че трябва да се почва от нулата и да се учат децата на видове променливи, масиви и други основни неща. Те няма как да осъзнаят смисъла на тези неща, преди да им потрябват. По вероятно е като мен да намразят програмирането и да го вкарат в графа поредно безумие за тормоз на ученика и студента. Децата трябва така да им се поднесат нещата, че програмирането да ги грабва, а не да ги отвращава със своето безсмислие. Малцина от тях ще станат програмисти, но е хубаво всички да усетят смисъла от програмирането. За това трябва да се започва с атрактивни неща, които шашкат и грабват съзнанието на хлапето. Удоволствието трябва да преобладава над отвращението и то в решаване на прости, но смислени задачки, а не щуротии, които се мъчат да вкарат в употреба масиви, цикли и IF-ове.
PMEmail PosterUsers Website
Top
FidelDahan
Публикувано на: 11-09-2022, 13:41
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 2429
Регистриран на: 12.06.08



Аз бях в паралелка "Машинна обработка на информацията" и имахме 2 години информатика в училище в 9ти и 10ти клас (1997-1998). По онова време първата година всичко ставаше на хартия - алгоритмично мислене чрез блок-схеми (flowcharts), като тръгнахме от минимум на елемент масив и стигнахме до сортиране. Втората година тези неща ги програмирахме на Turbo Pascal. Това ми събуди интереса към програмирането, но самият материал беше поднесен малко сухо. Но в класа бяхме група 4-5 момчета, един от които беше по-напред и взаимно се учехме допълнително. Спомням си как веднъж тряваше да презапишем един стринг в .exe файла на играта Descent (кой я помни) за да тръгне на аналоговите пулсови модеми с които се набирахме за да играем в мрежа. Беше голям екшън.

После в 11-12 клас интереса ми се измести малко от програмирането към момичетата, но в крайна сметка записах информатика в Германия и учих до магистратура. Сега съм софтуерен архитект в средно-голяма фирма и понякога вътрешно обучавам програмисти. Гледам в упражненията повече да акцентирам на качествения програмен код и работата с автоматизирани тестове, но понякога им пускам някое дърво или рекурсийка за разнообразие. И гледам алгоритмичното мислене не-винаги е добре застъпено.

И сега, 25 години по-късно си мисля (скоро ставам на 42 icon_biggrin.gif ), че в училище беше добре да има информатика като дисциплина. Но успеха много зависи от добър подход и добри преподаватели. Едновременно да се застъпва на програмирането (Python е хубав за първи език), но също така и на алгоритмичното мислене и моделирането на програми. И да, Дон Реба е прав, трябва да има акцент върху забавните и креативни аспекти, за да не бъде сухо и учениците да ги грабне интереса.

Това мнение е било редактирано от FidelDahan на 11-09-2022, 13:42
PMEmail Poster
Top
avsrm
Публикувано на: 11-09-2022, 14:48
Quote Post



Име: Но
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 27
Регистриран на: 21.01.08



Започнал съм преди 90-та с ремонти на CPU-та на големи машини, Мазатрол, Рьоперверк, Унион ,БФТ и много други . Много добре познавах ФуджицуФанук6М ... Сега децата без да имат никакви понятия от различните видова логики, регистри, без понятие от асемблер ... ги хвърлят направо на VStudio . За мен това е погрешно ... В учебника на дъщеря ми по информатика за MS DOS имаше едно изречение . От 6800 нещата не са се променили много icon_surprised.gif icon_surprised.gif icon_surprised.gif . По принцип не влизам в спорове, но темата за обучението на децата не ми е чужда.


--------------------
Знам само малко от Borland Builder C++ 6.
PMEmail Poster
Top
BIGBUGEX
Публикувано на: 18-09-2022, 05:38
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 1593
Регистриран на: 30.11.04



Имахме златния шанс да бъдем едни от първите. Още нищо не беше измислено. Технологията се разви пред очите ни и ни беше лесно, или поне имахме достатъчно време за да я разучим детайлно. Сега не им завиждам на следващите. Няма как да наваксат толкова без да пропускат на едро. Вече бранша е за зубрачи - зубрят без да си задават въпроси като защо и как. Всяка дейност започва с творци и завършва със зубрачи/копирачи.
PMEmail Poster
Top
PxL
Публикувано на: 19-09-2022, 03:24
Quote Post


Group Icon
Име: Димитър Т. Димитров
Група: VIP
Ранг: Почетен член

Мнения: 3551
Регистриран на: 26.04.05



QUOTE (thrawn @ 01-09-2022, 22:42)
Когато ние сме се учили да програмираме компютрите бяха екзотика и часове по информатика практически липсваха в учебната програма.
Сега се предполага, че часовете по информатика дават основна компютърна грамотност на децата и като цяло аз съм доволен от това което преподават на малкия (предимно работа със scratch).

Напълно съм съгласен. Първоначално бях с идеята: Kакъв е тоя "scratch" и що за поредната turtle learn простотия, но определено е ок, особено за деца.

ПП. Само да знаеш, ние (набора преди 90) учехме Паскал и C в училище, в 1-ви курс университетите и евентуално C++ след това. Сегашните "прогамисти" минават едномесечен курс на Наков по "програмиране" с MongoDB и VUE.js и стават "експерти" в рамките на месец.


Това мнение е било редактирано от PxL на 19-09-2022, 03:28


--------------------
void putchar(char c);int main(){int x,c=1,i;for(i=0;(x="PxLY2H4:2E;7231?=68255A5S5P9N:N9O84111H861I85111G9N:O811O812M<G33911EAEDBECE22169D1=2k"[i+++3]);)while(x-->'0')putchar((!(++c%'('))?0x0a:33^(i&1));}
PMEmail PosterUsers Website
Top
Реконструктор
Публикувано на: 22-09-2022, 21:33
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Старо куче

Мнения: 661
Регистриран на: 18.12.06



Доста непопулярно, но точно даскалото ме направи дивелъпър. 91-ва се озовах се в една експериментална паралелка за информатика, първо почнах от Паскал, след това продължих да напредвам бързо, c, visual basic (беше модерно) и т.н.
PMEmail Poster
Top
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (2) 1 [2]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 


Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0