BG Development · За реклама · За контакти |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Здравей! ( Включване | Регистриране ) |
Страници: (2) [1] 2 ( Първото ново мнение ) | ![]() ![]() ![]() |
thrawn |
Публикувано на: 31-03-2023, 07:44
|
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 3431 Регистриран на: 17.01.17 ![]() |
Тъп въпрос ама... Някой има ли линк към някакво хубаво ръководство за JCA? Интересуват ме имплементацията на outbound и inbound адаптери (по възможност за jakarta ee на wildfly).
Всичко което намирам е общо описание на интерфейсите. |
relax4o |
Публикувано на: 31-03-2023, 10:50
|
||||
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 2691 Регистриран на: 04.04.07 ![]() |
Не пиша на Java и не съм запознат с тези неща, но понякога като търся конкретна имплементация, търси проекти, които използват каквото ми трябва и гледам тяхната имплементация.
Та мисълта ми е, ако потърсиш в сорса на Jakarta или някой проект, който ги ползва, дали няма да откриеш имплементация на адаптерите? Не знам дали това би помогнало, но все пак: https://github.com/jms-ra/generic-jms-ra Това мнение е било редактирано от relax4o на 31-03-2023, 10:52 -------------------- Бисери :D
|
||||
thrawn |
Публикувано на: 31-03-2023, 11:09
|
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 3431 Регистриран на: 17.01.17 ![]() |
Jakarta EE (абе, изобщо * ЕЕ) са само спецификации. Те описват стандарт който се имплементира от съответните сървъри. Иначе, май точно така ще трябва да подходя. Сега медитирам над примерния конектор от документацията на oracle (който се разпространява с glassfish)
|
relax4o |
Публикувано на: 31-03-2023, 11:38
|
||||
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 2691 Регистриран на: 04.04.07 ![]() |
Ясно. Тогава линка, който споделих може би ще ти свърши работа предвид, че е имплементация точно за Wildfly (трябваше допълнително да проверя да разбера, че това всъщност е сървър).
-------------------- Бисери :D
|
||||
thrawn |
Публикувано на: 31-03-2023, 11:46
|
Да, линкът ще е полезен. 10х
|
Bender++ |
Публикувано на: 31-03-2023, 11:52
|
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Редовен член Мнения: 360 Регистриран на: 18.04.21 ![]() |
За каквоп са ти такива динозаври ? Остави ги на археолозите
Това мнение е било редактирано от Bender++ на 31-03-2023, 11:52 -------------------- Ваксините са лъжа и НЕ работят! Не на ковид фашизма!
Слава на Цар Путин! Долу украинските фашисти! Слава на героите - Z V |
thrawn |
Публикувано на: 31-03-2023, 13:02
|
Върти ми се в главата един проект за ресурсен адаптер към фискално устройство. Подобна абстракция ще бъде доста полезна. Та искам да видя как биха се стиковали нещата при "правилно" структуриране на EE приложение.
|
relax4o |
Публикувано на: 31-03-2023, 19:27
|
||||||
Каква е алтернативата от текущата ера? Единственото модерно нещо, което все ми се появява е Спринг Буут, но до колкото знам, това е просто ASP.NET в Java, което е просто framework. -------------------- Бисери :D
|
||||||
thrawn |
Публикувано на: 01-04-2023, 06:41
|
Няма това в предвид.
ЕЕ спецификациите в java покриват съвременния контекст на информационните технологии. Въпреки това, в тях се допуска, че на съвременно приложение може да му се наложи да комуникира със стара информационна система (или пък на старата информационна система да комуникира със съвременното приложение). Затова в EE спецификациите е създадена част наречена java connector architecture (JCA) която дава стандартен (защото е част от спецификацията на ЕЕ) начин по който да се свържат две несъвместими едно с друго приложения. С други думи, следвайки JCA стандартът се създава ресурсен адаптер който може да се инсталира във всеки EE сървър. Респективно, всяко приложение инсталирано на този сървър може да ползва този адаптер за да обменя информация със съответната legacy EIS. Разбира се, нищо не пречи на самото приложение да си имплементира необходимата логика за комуникация без да следва JCA. ----- А що се отнася до spring boot, то той няма нищо общо с asp.net. За да разбереш какво представлява обаче, трябва да си на ясно с архитектурата на java. Java SE представлява платформата. ЕЕ са спецификации които биват имплементирани напълно или частично в ЕЕ сървърите (затова те имат различни профили, в зависимост от това каква част от ЕЕ спецификациите са имплементирани). В самите ЕЕ сървъри се инсталират приложения и/или софтуерни компоненти. Такова приложение е Spring (framework) Spring Boot позволява създаването на java приложение което включва в себеси частична имплементация на ЕЕ спецификациите (ЕЕ сървър) и spring framework. Какво точно да се включи в конкретното spring boot приложение определя разработчикът. Което прави тази архитектура много популярна и лесна за разпространение. https://start.spring.io/ това е интерфейсът за конфигуриране на нов spring boot проект. Като избереш зависимости можеш да видиш какво полузаваш "на готово". Това мнение е било редактирано от thrawn на 01-04-2023, 06:49 |
relax4o |
Публикувано на: 01-04-2023, 08:14
|
||||||
Ясно. Бил съм далеч от истината с динозаврите. А колкото до Spring Boot и ASP.NET Core е, че и двете са framework, които идват с неща на готово да ползваш.
Това имам предвид. -------------------- Бисери :D
|
||||||
![]() |
![]() ![]() ![]() |