BG Development

Reply to this topicStart new topicStart Poll

> CNC и 3D printing
Pascal
Публикувано на: 08-05-2020, 15:26
Quote Post

Име:
Група: Потребител
Ранг: Старо куче

Преди няколко години се запалих по CNC машини и в крайна сметка си купих една китайска рамка.
user posted image

Към нея закачих стъпкови двигатели, вързах ги към едно Ардуино и го подкарах

Първите ми опити бяха съвсем елементарни
user posted image

След като натрупах малко опит започнах да правя и по-интересни неща, като тази играчка например:
user posted image

Или този инлей:
user posted image

Последното е направено от аспен (ако не греша) и махагон. Техниката се нарича V-Carving - едното дърво се издълбава, а от другото се прави изпъкнал огледален профил - нещо такова
user posted image

Двете половики се залепят - забележете, че издълбаното изображение е доста по-плитко от огледалното. Това води до фуга (2-3мм) в която може да се завре тънко острие и да се направи разрез. Последната стъпка е заглаждане на нерявностите с шкурка.

Преди около месеца реших да се ъпгрейдна към малко по сериозна рамка и си поръчах
OpenBuilds Workbee 1010, което има рамка метър на метър и позволява монтирането на по-голям шпиндъл (аз ще ползвам Makita RT0701C). Проблемът е, че пристига от Китай и вероятно няма да е тук много скоро.

Междувременно реших да навляза и в 3D Printing-а и си купих Creality Ender 3X, което се оказа доста добра машинка и в момента запълва цялото ми свободно време.

В предишната тема стана дума за цени. Истина е, че има доста скъпи машини, но има и варианти на достъпни цени. Рамката за OpenBuilds Workbee 1010, например ми струва към $700 от Bulk Man 3D, a принтера взех за $250 от Амазон

Надявам се да има заинтересовани в този форум, за да обменяме идеи...

Това мнение е било редактирано от Pascal на 08-05-2020, 15:27
PMEmail Poster
ici
Публикувано на: 08-05-2020, 15:40
Quote Post

Group Icon
Име: Ивайло Илчев
Група: VIP
Ранг: Почетен член

--------------------
Ние не сме в една лодка, ние сме в една буря. Лодките са различни.

Следващият път когато се почувстваш ненужен, грозен и недооценен, помни че освен това си и тъп.
PMEmail PosterUsers Website
Pascal
Публикувано на: 08-05-2020, 15:59
Quote Post

Име:

QUOTE (ici @ 08-05-2020, 15:40)
Така се прави: https://www.youtube.com/watch?v=9Cv-Ylv8mg0

Прав си, ама къде да намеря китайка с големи цици.
PMEmail Poster
Pascal
Публикувано на: 08-05-2020, 16:08
Quote Post

Име:

По повод 3D сканирането... Неотдавна изрових малко информация за Фотограметрия и се оказа че има дори безплатен софтуер - 3DF Zephyr Free, който позволява кмбинирането снимки направени с обикновен фотоапарат в тримерно изображение.

Това мнение е било редактирано от Pascal на 08-05-2020, 16:09
PMEmail Poster
SuN
Публикувано на: 07-06-2020, 16:00
Quote Post

Group Icon
Име:
Група: Администратор

Колко шум издава машинката? Имаш ли възможност да направиш измерване на отстояние 1 метър? Да малките изделия създава ли много прах?

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
Pascal
Публикувано на: 05-08-2020, 17:49
Quote Post

Име:

QUOTE (SuN @ 07-06-2020, 16:00)
Колко шум издава машинката? Имаш ли възможност да направиш измерване на отстояние 1 метър? Да малките изделия създава ли много прах?

Извинявай, не съм забелязал въпроса ти. Нямам шумоизмервателна апаратура, но по субективни наблюдения машината издава шум съизмерим с прахосмукачка. Сравнявам с прахосмукача, защото обикновено прахосмукачката работи паралелно със CNC-то за да събира прахоляка, и по мои наблюдения шумът е съизмерим. Наскоро завърших новaта машина, която работи с "истински" рутер(фреза), която е по-шумна. Ето една снимка:

Това мнение е било редактирано от Pascal на 05-08-2020, 17:49

Прикачена картинка (Кликнете на картинката, за да я увеличите!)
Прикачена картинка
PMEmail Poster
Pascal
Публикувано на: 05-08-2020, 17:52
Quote Post

Име:

Да допълня, че 3д принтера почти не се чува в сравнение със CNC машините
PMEmail Poster
SuN
Публикувано на: 06-09-2020, 20:08
Quote Post

Group Icon
Име:
Група: Администратор

Това винаги ли е под наблюдение? Преценил ли си рисковете от пожар? Като съм пробивал дърво ръчно ми се е случвало да излиза за известно време пушек. Предполагам, че при програмна грешка може да забуксува свредлото в дървото и да стане гаф.

Сега гледам рекламите на тия машини, които имат различен начин на работа (използване на ток за изрязване) : https://www.youtube.com/watch?v=AGmLTfkYBnk. Рекламата ми напомни за грешките при ръчно пробиване, а и е ефектна за неразбиращи от ток хора. icon_smile.gif

П. П.
Ето нещо с дърво https://www.youtube.com/watch?v=D2xoxPlDnW4. icon_smile.gif

Това мнение е било редактирано от SuN на 06-09-2020, 20:40

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
Pascal
Публикувано на: 09-09-2020, 23:57
Quote Post

Име:

Преди наколко седмици официално пуснах машината, ето едно кратко видео

По повод надзора - тази машина рядко остава сама, ако не за друго, някой трабва да държи маркуча на прахосмукачката.

В горното видео машината работи доста бавничко (ако не се лъжа 200мм/мин) и всяко минаване задълбава половин милиметър. След това направих същото още пет пъти със скорост 600мм/мин и дълбочина 1.5мм. Видеото за съжаление се провали, но това е крайния резултат:

Това мнение е било редактирано от Pascal на 10-09-2020, 00:02

Прикачена картинка (Кликнете на картинката, за да я увеличите!)
Прикачена картинка
PMEmail Poster
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0