BG Development

Страници: (3) [1] 2 3   ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Дизайн на програма за магазин с Lazarus IDE, Мой стар проект. Напишете мнения!
Бай Аз
Публикувано на: 14-02-2024, 14:11
Quote Post

Име:
Група: Потребител
Ранг: Редовен член

Здравейте!

Днес попаднах на два свои стари дизайна, направени с Lazarus IDE, когато се бях "запалил" по него И реших да кача снимки, за да прочета мненията ви.

Дизайните са на програма за магазин за продажби на дребно:

Направил съм два варианта:
Ето снимка на вариант 1:

user posted image

Ето и снимка на вариант 2:

user posted image

Напишете дали ви допада? И кой вариант ви допада повече?

п.с. На снимките изглежда леко размазано, но в реалността не е, а е ОК.

Това мнение е било редактирано от Бай Аз на 14-02-2024, 14:24
PMEmail Poster
ici
Публикувано на: 14-02-2024, 18:15
Quote Post

Group Icon
Име: Ивайло Илчев
Група: VIP
Ранг: Почетен член

Явно са доста стари, подобни неща правех на MS VB 3.0, някъде 1995-та.

--------------------
Ние не сме в една лодка, ние сме в една буря. Лодките са различни.

Следващият път когато се почувстваш ненужен, грозен и недооценен, помни че освен това си и тъп.
PMEmail PosterUsers Website
dvader
Публикувано на: 15-02-2024, 06:40
Quote Post

Group Icon
Име:

Прекалено шарено... никога не съм разбирал бутоните текст + иконка. Обикновено картинката с нищо не помага. Аз си предпочитам "classic" елементите на Windows.

--------------------
I find your lack of faith disturbing
PM
Бай Аз
Публикувано на: 15-02-2024, 08:48
Quote Post

Име:

QUOTE (ici @ 14-02-2024, 18:15)
Явно са доста стари, подобни неща правех на MS VB 3.0, някъде 1995-та.

ici,

Ти ме развесели icon_smile.gif

Та през 1995-та година хората нямаха още компютри, а само компоти...според оня виц, а ти говориш за програма с графичен потребителски интерфейс icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

И не си отговорил на въпросите в темата:

Напишете дали ви допада? И кой вариант ви допада повече?

Това мнение е било редактирано от Бай Аз на 15-02-2024, 08:49
PMEmail Poster
Бай Аз
Публикувано на: 15-02-2024, 08:53
Quote Post

Име:

QUOTE (dvader @ 15-02-2024, 06:40)
Прекалено шарено... никога не съм разбирал бутоните текст + иконка. Обикновено картинката с нищо не помага. Аз си предпочитам "classic" елементите на Windows.

Да разбирам твоето виждане. И аз напоследък взех да предпочитам по семпли и практични дизайни. Просто тогава (като ги направих) тези дизайни много ме "кефеха" и сега реших да ги публикувам публично, и да разбера дали биха се харесали и на други хора?

п.с. Впрочем като правих реалната програма(която не довърших) по втория вариант - махнах страничните панели и изображението, за да има повече място за таблиците, и остана само горната лента с менютата.

Това мнение е било редактирано от Бай Аз на 15-02-2024, 08:58
PMEmail Poster
thrawn
Публикувано на: 15-02-2024, 09:02
Quote Post

Име:

Ако говорим само за дизайн - прекалено неконсистентен е. Текстовете на едно място са изцяло с главни букви, на друго с малки не трето започват с главна буква.
В контролите ресурсите са наблъскани както е дошло (без да се погрижиш да оставиш някаква граница между тях и контурът на самия контрол).

Чисто функционално - много функции наблъскани в едни диалог е непрактично решение.
PMEmail Poster
ici
Публикувано на: 15-02-2024, 09:47
Quote Post

Group Icon
Име: Ивайло Илчев

Лично за мен това е прекалено шарено, серифните шрифтове не са подходящи. Иначе аз си правя сам разни иконки с Inkscape и това е полезно да акцентираш на определени елементи с интерфейса.

По отношение на компотите - Като студент подписах граждански договор с института по съобщенията 1990 да напиша разни драйвери на асемблер за система която трябваше да работи на кулата на Сахат тепе в Пловдив, а един друг колега трябваше да направи гуи-то. Аз моята работа си я свърших, но другият човек се омаза. Аз не знаех C, бях чел една зелена книжка, но не бях написал и ред. Сложих си Turbo C 2.0 и за три дена без да спя направих първото демо, а след това и довърших цялото приложение, което беше с псевдографичен интерфейс. След това с придобитите знания написах складова програма за един магазин на "Витошка" за един месец, като нямах никакви знания за бази данни, бях виждал само dbase и cliper по време на стажовете в Информационно обслужване и Банк сервиз. С парите от тази задача си купих компютър с хард диск, дотогава имах Правец 16 с две флопита. След това беше кулата на връх Ботев - Turbo C++ 1.0, графичен интерфейс със собствен графичен фрейуърк, после кулата над Виница, Варна, MS VB 3.0 + Borland C++ 3.0 също и ембедед за HC11 на Моторола. Започнахме кулата на Копитото, но приятелката ми забременя и аз започнах да работя за "израелският хайтек", все пак семейният човек му трябват повече пари. Там написах първото си приложение на LabView. Не бях го виждал преди това, три дена псувах, чета документация и псувам, но се справих. Там изкарах 17 години. След това вече 8 години пиша основно STM32, Cortex-M.

Малко графика е полезна за да не четеш какво пише по бутоните и менютата.

Прикачена картинка (Кликнете на картинката, за да я увеличите!)
Прикачена картинка

--------------------
Ние не сме в една лодка, ние сме в една буря. Лодките са различни.

Следващият път когато се почувстваш ненужен, грозен и недооценен, помни че освен това си и тъп.
WizardKing
Публикувано на: 15-02-2024, 10:48
Quote Post

Име:

Дизайна е топ за носталгици като мен, но ако ще правиш сериозни работи виж как изглежда модерно приложение под джамове 10/11. През 2007-ма някъде вкараха "риббоните" и всичко стана модерно. А сега виж как е дизайн с wpf, avalonia и подобни.

Това мнение е било редактирано от WizardKing на 15-02-2024, 10:49

--------------------
Screw You Guys, I'm Going Home!
PMEmail Poster
akrachev
Публикувано на: 15-02-2024, 12:13
Quote Post

Име: акрачев

QUOTE (WizardKing @ 15-02-2024, 10:48)
Дизайна е топ за носталгици като мен, но ако ще правиш сериозни работи виж как изглежда модерно приложение под джамове 10/11. През 2007-ма някъде вкараха "риббоните" и всичко стана модерно. А сега виж как е дизайн с wpf, avalonia и подобни.

Avaloni, Xaml, WinUI, JavaFX ама това дето се прави с Delphi/Lazarus го няма, няма ...

--------------------
WizardKing
Публикувано на: 15-02-2024, 12:20
Quote Post

Име:

QUOTE (akrachev @ 15-02-2024, 12:13)
QUOTE (WizardKing @ 15-02-2024, 10:48)
Дизайна е топ за носталгици като мен, но ако ще правиш сериозни работи виж как изглежда модерно приложение под джамове 10/11.  През 2007-ма някъде вкараха "риббоните" и всичко стана модерно. А сега виж как е дизайн с wpf, avalonia и подобни.

Avaloni, Xaml, WinUI, JavaFX ама това дето се прави с Delphi/Lazarus го няма, няма ...

Ем то и аз ползвам OpenShell за да ми мяза джама на windows 2000 в classic theme, плаша хората при споделен екран, обаче овците си искат модерните чекии.

--------------------
Screw You Guys, I'm Going Home!
PMEmail Poster
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (3) [1] 2 3  Reply to this topicStart new topicStart Poll

Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0