BG Development

Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Позиционирането на шпинделния двигател е неточно;
Ira12
Публикувано на: 25-02-2026, 08:07
Quote Post

Име: Ира
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Имам нужда от помощ. Моят шпинделен двигател (https://www.oyostepper.com/category-76-b0-CNC-Spindle-Motor.html) често претърпява леко изместване на позицията си след завършване на обработката и спиране. Връщането към нула и повторното му стартиране подобрява ситуацията леко, но грешката е непостоянна.

Драйверът използва управление със затворен контур и аз отново закрепих кабела на енкодера. Заземяването на екранировката е нормално. Проверих и механичните хлабини, но проблемът продължава.

Бих искал да попитам дали това отклонение на позиционирането обикновено се причинява от неизправност на енкодера, неправилни параметри на драйвера или недостатъчна спирачна сила на двигателя?

Надявам се, че някой с опит в ремонта може да предложи насоки.
PMEmail Poster
Дон Реба
Публикувано на: 25-02-2026, 16:29
Quote Post

Име:
Ранг: Почетен член

имаш енкодер, демек драйвера следи позицията му и трябва да го върне точно където е тръгнал. най-вероятно фалшиви импулси. моя опит с машини и мотори е че най-важното е да не се допуска контур в масата. примерно не бива да замасяваш корпуса на енкодера и да го връзваш към сигналната маса на енкодера, защото така получаваш тоя "контур" който не бива да се допуска - веднъж маса по корпус, и веднъж по кабела. до всяка точка свързана към маса, трябва да се стига по един единствен път.
PM
avsrm
Публикувано на: 26-02-2026, 14:31
Quote Post

Име: Но
Ранг: Посетител

Това е някакво аматьорско изпълнение... няма шанс

--------------------
Знам само малко от Borland Builder C++ 6.
PMEmail PosterUsers Website
avsrm
Публикувано на: 27-02-2026, 08:08
Quote Post

Име: Но
Ранг: Посетител

За втори път се хващам на въдицата .... icon_evil.gif icon_evil.gif icon_evil.gif

--------------------
Знам само малко от Borland Builder C++ 6.
PMEmail PosterUsers Website
n.k.
  Публикувано на: 05-03-2026, 12:37
Quote Post

Име:
Ранг: Новопостъпил

Провери кабела на енкодера за интерференция (смущения). Дори и със заземяване, ако минава твърде близо до силовите кабели на шпиндела, може да 'лови' шум точно при промяна на оборотите или спиране. Опитай да пуснеш кабела на енкодера извън кабелния вожд (energy chain) временно, за да изолираш проблема.
PMEmail Poster
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0