BG Development

Страници: (3) [1] 2 3   ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Дом мой, умен дом, светъл дом, умните крушки на Филипс без интернет?
SuN
Публикувано на: 25-05-2023, 06:35
Quote Post

Group Icon
Име:
Група: Администратор
Ранг: Почетен член

Щях да си купувам за проба две крушки Philips Hue с малкото дистанционно (не с хъба), но продавачката ме разубеди, защото според нея, нямало да мога да променям цвета на светлината без умен телефон (само яркостта). А пък аз много искам сутрин да пускам бяла светлина, а вечерта жълта без да имам различни крушки за да мога да наситя помещението със светлина.

Някой с опит може ли да потвърди дали твърдението на продавачката е вярно? Не се сетих да искам да ги пробваме, а и ми е малко далече да ходя за един въпрос.

Ако някой пък ползва хъба на Филипс за крушки, дали е пробвал да изолира от интернет хъба и телефона с програмата за управлението му?

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
ici
Публикувано на: 25-05-2023, 07:11
Quote Post

Group Icon
Име: Ивайло Илчев
Група: VIP

Имам подобни крушки от Икеа. Седят си на "бяло" и максимална мощност. На никой не му хрумва да сменя цвета освен един-два пъти за проба. Пералнята и тя има wifi, голям праз, слагаш дрехите, капсула и натискаш старт, след което си лягаш. На сутринта вадиш дрехите и ги слагаш в гардероба. Хладилника и той има wifi, не знам за къф чеп, аз сложих 6 градуса в нормалната част и -16 във фризера и повече не съм му пипал книжката.

--------------------
Ние не сме в една лодка, ние сме в една буря. Лодките са различни.

Следващият път когато се почувстваш ненужен, грозен и недооценен, помни че освен това си и тъп.
PMEmail PosterUsers Website
SuN
Публикувано на: 25-05-2023, 07:23
Quote Post

Group Icon
Име:

Явно сте по-непретенциозни. И аз имам такива дни. В другите искам повечко гъвкавост от уредите ми без да ме шпионират за спорта.

При идеални условия ставаш сутрин да се приготвяш от 5:30 до 6:00 светлината започва да прилича на дневна. Може даже някакви документи или книжа да подготвиш. Вечерно време при умора, очите стават по-чуствителни и е хубаво да се намали силата на светлината без да се пребиваш, ако тръгнеш на някъде.

Пък и аз се подготвям да правя фоново осветление - светлината се отразява през стените и тавана за да стане още по-мека. Засега експериментирам само да преценя какво работи.

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
thrawn
Публикувано на: 25-05-2023, 07:40
Quote Post

Име:
Група: Потребител

off
Повече от 3000К за жилище не ти трябва. Почва да бие на офис при "студено бяло".

Като правиш осветлението, не допускай големи разлики в цветовете, защото става грозно ако светят различните зони заедно. Също така се въздържай от екзотики които могат да бъдат спрени от производство. Защото в този случай, при изгаряне на едно тяло ще трябва да смениш всички (за да запази цветът и количеството светлина).

Това мнение е било редактирано от thrawn на 25-05-2023, 07:44
PMEmail Poster
SuN
Публикувано на: 25-05-2023, 08:14
Quote Post

Group Icon
Име:

И аз малко встрани от темата ще споделя опита ми досега и разни мисли.

Това с различните цветове го пробвах в една стая с различни ъгли - единия за работа с компютър, другия за четене (поотделно във времето), но проблема е, че имам място само за две крушки (е27) и се получава слаба светлина макар цвета "уж" да съм го подбрал. Наскоро осъзнах грешката си като открих, че незавимо от цвета, за работа (не зяпане в екран) ми трябват около 1500 лумена на 5m². Разбира се, ако трябва да различавам цветове - ще избера по-бяла светлина. И като съм станал пак предпочитам по-бяла светлина (за нещастие нито крушките са ми бели навсякъде, нито времето винаги е слънчево).

За друга стая съм си взел настолни лампи с цокъл е27 за тестовете преди да избера каквото и да е. Насочил съм ги към стените и тавана и извън полезрението ми за да не е фокусирана светлината. За този тест стандартните крушки е27 са неудобни заради концентрираните петна от светлина, които хвърлят. Плана е да има контролирана фонова светлина и нормално осветление за стандартна употреба.

Може в краен случай да пробвам led лентички, ама от малкото ревюта, които гледах, повечето имат проблем с бялото и са ориентирани към шарените цветове. Тук проблем с информацията е, че има много масови ревюта на евтини продукти с ниско качество, d ревютата за по-скъпите често не са така интересни и подробни като на надъханите аматьори, които са си купили евтините led лентички.

--------------------
Само аз не троля.
PMEmail Poster
thrawn
Публикувано на: 25-05-2023, 09:34
Quote Post

Име:

Лумен на единица площ се нарича лукс (мерна единица за осветеност: 1 лукс = 1 лумен / 1 м^2. Но имай в предвид че тела с общо 1500 лумена на тавана не дават 300 лукса на 5 квадрата под, Има значение разстоянието до пода, ъгълът на разпръскване на телата, степента на отражение/поглъщане на светлина от стените...). С други думи, работиш грубо на 300 лукса. Според стандартите, за работа (четене и писане) ти трябват около 600 лукса. За жилищни площи около 100 - 150 (пиша около, защото за различните помещения има различни изисквания).

За работа в къщи (ако нямаш стая специално за офис/кабинет) за мен е най удачно да се използва отделно, насочено осветление към работното пространство. Което вече можеш да го изтрескаш ако ти харесва и на 7000К (на мен ми синее гадно).

Ти какво се опитваш да постигнеш реално, че нещо не става ясно?

Това мнение е било редактирано от thrawn на 25-05-2023, 09:45
PMEmail Poster
ici
Публикувано на: 25-05-2023, 19:03
Quote Post

Group Icon
Име: Ивайло Илчев
Група: VIP

Аз имам на бюрата тези лампи: https://www.ikea.bg/products/lighting/work-...-lampa/50355395 със крушки 11W/4000K

Прикачена картинка (Кликнете на картинката, за да я увеличите!)
Прикачена картинка

--------------------
Ние не сме в една лодка, ние сме в една буря. Лодките са различни.

Следващият път когато се почувстваш ненужен, грозен и недооценен, помни че освен това си и тъп.
akrachev
Публикувано на: 26-05-2023, 08:54
Quote Post

Име: акрачев

Аз си взех един смарт контакт Телур - да управлявам от телефона конвектора - и накрая се оказа, че почти се е стопил (конвектора е 2 КW) - та се чудя още дали е безопасно за по малки мошности да го използвам.

--------------------
Антон Яначков
Публикувано на: 26-05-2023, 10:19
Quote Post

Име: Антон Яначков

Когато иде реч за осветление ми се ще да споделя моите наблюдения. В моя служебен кабинет, по проект са монтирани 11 луминисцентни лампи, като всяка лампа е с по 4 пури по 18W ( обща мощност 484W ). Преди няколко месеца подмениха половината пури с ЛЕД пури по 10 W всяка. Ефектът беше поразителен - зрението се подобрява, а цветята растат по-добре отколкото тези, които са изложени на слънчева светлина. Отдавна се канех да запиша дефект да подменят и останалите, но го направих едва сега, когато прочетох темата. Ей, голямо изобретение са тези ЛЕД пури, направо са достойни са възхищение.
Само да уточня, че в моя кабинет няма прозорци и денонощно се работи на изкуствено осветление.

Това мнение е било редактирано от Антон Яначков на 26-05-2023, 10:21
SuN
Публикувано на: 26-05-2023, 13:14
Quote Post

Group Icon
Име:

QUOTE (thrawn @ 25-05-2023, 09:34)
Ти какво се опитваш да постигнеш реално, че нещо не става ясно?

По принцип естествената светлина е основна за жилището, но зимата (или като вали) това е голям проблем. Иска ми се да мога да симулирам фоново осветление за 2 стаи (не са спални) при изгрев и залез, което да напомня за слънцето. А като видях, че умните крушки позволяват и смяна на "топлината на светене" си казах - Защо пък да не ги ползвам и за работа, ако ще се дават много пари?

В момента съм си взел две евтини (към 15лв всяка) с дистанционно за тестове. Вечер е добре, защото светлината им е "топла", но сутрин като ги пусна по тъмно още въобще не се чувствам ободрен както когато изчакам да изгрее слънцето. И не е проблема в липсата на сън. Обикновено съм се наспал и съм бил активен 30-60 мин. преди изгрев, но пак ми липсва нещо.

QUOTE (Антон Яначков)
Ефектът беше поразителен - зрението се подобрява, а цветята растат по-добре отколкото тези, които са изложени на слънчева светлина.

В тоя мъглив Козлодуй сигурно всичките изкуствени светила ще са по-полезни за растенията, ако светят по 12 часа на ден. Пробвай и един фотоволтаичен панел да се нарадваш на ефикасността му. icon_wink.gif

--------------------
Само аз не троля.
PMEmail Poster
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (3) [1] 2 3  Reply to this topicStart new topicStart Poll

Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0