BG Development

Страници: (5) « първа ... 3 4 [5]   ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Кой linux да избера, linux за начинаещи в зряла възраст
SuN
Публикувано на: 17-10-2025, 21:52
Quote Post

Group Icon
Име:
Група: Администратор
Ранг: Почетен член

QUOTE (PxL @ 17-10-2025, 20:20)
QUOTE (goro @ 17-10-2025, 21:13)
И смятам да остана възможно максимално некомпетентен.
Света е пълен с разбирачи, не виждам нужда от още един. icon_smile.gif

Значи, по 2 пъти дневно без вода (може с резултат от ферментирали плодови обрастаци) да се пие т-нареченият "Балкански синдром" долу от аптеката го вземете icon_smile.gif

Е, всеки ден ли ще ходиш до аптеката?

Хората са го измислили да става през телефона вече: https://www.amazon.com/BeerDroid-Automated-...t/dp/B07558KHBD

Това мнение е било редактирано от SuN на 17-10-2025, 21:53

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
PxL
Публикувано на: 17-10-2025, 22:11
Quote Post

Group Icon
Име: Димитър Т. Димитров
Група: VIP

QUOTE (SuN @ 17-10-2025, 22:52)
QUOTE (PxL @ 17-10-2025, 20:20)
QUOTE (goro @ 17-10-2025, 21:13)
И смятам да остана възможно максимално некомпетентен.
Света е пълен с разбирачи, не виждам нужда от още един. icon_smile.gif

Значи, по 2 пъти дневно без вода (може с резултат от ферментирали плодови обрастаци) да се пие т-нареченият "Балкански синдром" долу от аптеката го вземете icon_smile.gif

Е, всеки ден ли ще ходиш до аптеката?

Хората са го измислили да става през телефона вече: https://www.amazon.com/BeerDroid-Automated-...t/dp/B07558KHBD

Не, бе тоз пък не бъркай функцията с променливата (И тая простотия за бирата не знам от къде я извади ама ще си купя една)

--------------------
void putchar(char c);int main(){int x,c=1,i;for(i=0;(x="PxLY2H4:2E;7231?=68255A5S5P9N:N9O84111H861I85111G9N:O811O812M<G33911EAEDBECE22169D1=2k"[i+++3]);)while(x-->'0')putchar((!(++c%'('))?0x0a:33^(i&1));}
PMEmail PosterUsers Website
relax4o
Публикувано на: 20-10-2025, 19:07
Quote Post

Име:
Група: Потребител

Честно казано, аз не бих си омазвал машината с каквито и да е ръчно и директно инсталирани софтуери, които ще ми ръннват база данни, апачита и какво ли не. За всякакви такива неща Postgres, PHP, Apache, MariaDB, RabbitMQ, Mongo... всичко се стартира като Docker контейнер. Ако искам ще си сложа и 15 различни версии и ще стартирам тези, които ми трябват в момента. И най-хубавото е, че не ти пука на каква машина си. Но по това, което пишеш ми се струва, че ще е too rich for your blood. Въпреки че веднъж стартираш ли си контейнери е буквално един клик за Старт/Стоп.

Иначе, съжалявам, че го споменавам, но ако си фен на Windows-а, защо не се замислиш просто да си активираш WSL (Windows Subsystem for Linux)? Поддържа си достатъчно дистрибуции.

Иначе моя опит с линукс:
Първо, важно е (поне за мен, че се славя с вечните проблеми, които имам) дали си с nVidia или AMD графична карта. Понеже аз съм с нВидия ми се е случвало ъпдейтването на драйвърите да ми ебава системата и да изпадам в по-сисадмински глупости, за да ги оправя. До колкото знам обаче, този проблем вече доста дистрибуции са го оправили и е малко вероятно да си скапеш линукса заради ъпдейт.

Преди съм ползвал Fedora с KDE - беше добре докато не беше. Там съм имал най-много проблеми с ъпдейтване на драйвъри на нвидия и съм чувал, че май все още си го имат този проблем.

Дълго време изкарах на Manjaro (Arch базирано) отново с KDE. Ъпдейтваше се всичко отлично. В един момент обаче правеха някакви миграции на пакети и какво ли не, ъпдейтването на софтуера взе да става малко сложно. Постоянно едни конфликти и ми писваше. Но това може да се е дължало на това че, в един момент бях спрял да се логвам и ъпдейтвам системата и се трупаха по хиляди ъпдейти на веднъж.

Сега реших да пробвам Pop OS с GNOME. Основната причина беше да се върна на нещо, което е базирано на Убунту. За сега бива, но обърнах внимание, че техните репозиторита включват леко outdated софтуер и по принцип като инсталираш софтуер директно през package manager-а на дистрото някак си очакваш версиите да не са толкова назад, но може би е защото слагам по-програмистки неща, а дистрибуцията я хвалят повече за игри.

За това, за което ще ползваш линукса според мен май ще си най-добре с Mint. Той мисля че беше по подразбиране с Xfce или Cinnamon. Не съм го ползвал, но съм чувал, че се доближава най-много до Windows и че е стабилно дистро като цяло.

--------------------
Бисери :D

QUOTE (oveRLuckEd)
Ползваш някоя нова версия на PHP, която е вече ооп ориентирана и заради това ти я изкарва тази грешка.

QUOTE (nbacool2)
Щом няма input полета, значи няма откъде да се направи SQL инжекция Very Happy
PM
ici
Публикувано на: 20-10-2025, 20:04
Quote Post

Group Icon
Име: Ивайло Илчев
Група: VIP

Между другото аз използвам Ubuntu Mate, но на мен ми трябва Linux само за да тествам разни ГУИ-та на wxWigets, wxPython, PySide, Qt за мъничкото клиенти дето искат Linux. От WSL няма голяма "далавера", но в MSYS2 има всичко за което може би ти трябва Linux. Иначе това което е на локалната машина се билдва само за дебъг, всичко става на GitLab CI, където лепя разни "имагета" с Докер, най-често с Дебиан, но понякога и с Арч.

--------------------
Ние не сме в една лодка, ние сме в една буря. Лодките са различни.

Следващият път когато се почувстваш ненужен, грозен и недооценен, помни че освен това си и тъп.
PMEmail PosterUsers Website
goro
Публикувано на: 21-10-2025, 09:02
Quote Post

Име:
Ранг: Активен

QUOTE (ici @ 20-10-2025, 20:04)
... на мен ми трябва Linux само за да тествам ...

Общо взето - и на мен. Случайно открих, че някои шрифтове, които ползвам, в браузърите под Linux не се показват както трябва (без да е фатално).

Втората причина към настоящия момент беше, че се спира поддръжката на windows 10. (Мислех, че няма да се обновяват вирусните дефиниции, друго не ми трябва. Мога да сложа windows 11, но не и нормално, а да сменям компютри, които работят отлично не виждам причина)
Това обаче отпадна засега. Обновленията касаещи сигурността ще се поддържат още една година. https://www.microsoft.com/en-gb/windows/ext...ity-updates?r=1

Това са прагматичните причини.

Но има и други - философски icon_smile.gif и философско-пазарни icon_smile.gif.
Първата е че съм прекалено бос. Не в смисъл, че съвсем нищо не знам, а че знам колко много не знам. И е добре да видя нещо различно от windows.

PM
goro
Публикувано на: 21-10-2025, 09:40
Quote Post

Име:
Ранг: Активен

QUOTE (relax4o @ 20-10-2025, 19:07)
... не бих си омазвал машината с каквито и да е ръчно и директно инсталирани софтуери, които ще ми ръннват база данни, апачита и какво ли не. За всякакви такива неща Postgres, PHP, Apache, MariaDB, RabbitMQ, Mongo...

Не съм много в час в опазването от омазване. Но...
Старая се нищо да не инсталирам. Ползвам най-често portable.
От базите данни, за моите неща, с изключение на sqLite, се отказах. Даже на моменти си мисля че и sqLite не ми трябваше в повечето случаи, ама поради мързел и липса на време ...

ако си фен на Windows-а

На никоя ОС, програма, кола или каквато и да е машинария не съм фен. Въпрос на навик и пазар.
PM
SuN
Публикувано на: 21-10-2025, 12:31
Quote Post

Group Icon
Име:
Група: Администратор

Аз пък си мажа. Старата 32битова версия на тази запалка: https://www.raspberrypi.com/products/raspberry-pi-zero-2-w/ я ползвах няколко пъти тая година, защото се оказа единствения компютър с Линукс от който можех да записвам дистрибуции на УСБ (ползвайки адаптер).

Не заема място. Не иска много ток. След като свърши работа я изключвам и прибирам.

Това мнение е било редактирано от SuN на 21-10-2025, 12:31

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (5) « първа ... 3 4 [5]  Reply to this topicStart new topicStart Poll

Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0