| BG Development · За реклама · За контакти |
Помощ Търсене Потребители Календар Правила |
| Здравей! ( Включване | Регистриране ) |
![]() ![]() ![]() |
| thrawn |
Публикувано на: 04-08-2026, 15:47
|
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 3847 Регистриран на: 17.01.17 |
От доста време браузерите предупреждават, че поддръжката на xsl трансформациите ще бъде прекратена и явно настъпих вече мотиката (един от браузерите - FF 153.0.1 отказа да я прави, интересното е, че на друга машина, уж същата версия на браузерът се държи все още).
За сега заобиколих проблемът с автоматичното трансформиране, като използвах ръчно XSLTProcessor но и това решение, най-вероятно ще е временно, тъй като и то извежда предупреждение за предстоящо спиране. Та въпросът ми е, ако някой ползва подобна схема за трансформация на xml (в моя случай до html) как е решил проблемът. Иска ми се, трансформацията да става в клиентския браузер а не на сървърът (макар, че и това е решение но проектът върви на php 5.6 ...) |
| Lachezar |
Публикувано на: 05-08-2026, 10:15
|
![]() Име: Лъчезар Добрев Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 2792 Регистриран на: 10.11.04 |
Само подсказвам, без да съм го използвал: https://developer.mozilla.org/en-US/docs/We...I/XSLTProcessor
-------------------- И'м ватцхинг ъоу...
|
| thrawn |
Публикувано на: 05-08-2026, 10:55
|
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 3847 Регистриран на: 17.01.17 |
Да де, баш така го направих вчера. Проблемът е, че когато създадеш инстанция на XSLTProcessor се получава отново предупреждение, че поддръжката ще бъде прекратена. За сега този подход работи, но не знам до кога.
То поне от година са обявили спирането ама аз се ослушвам до последно. |
| ici |
Публикувано на: 05-08-2026, 16:29
|
![]() Име: Ивайло Илчев Група: VIP Ранг: Почетен член Мнения: 19059 Регистриран на: 06.06.04 |
Би трябвало това да се прави от CI. Комитваш, хтмл-то се генерира и артефактите се слагат на сървъра, ако мърджва към маин се слага в снапшотс, ако се сложи таг с версия - в продукшън. Аз така правя с tapescript.
-------------------- Facebook is a bit like checking your underwear after a fart.
Most likely there's nothing new and if there is it's probably shit. |
| thrawn |
Публикувано на: 05-08-2026, 17:06
|
Постановката е, че се генерира документ в xml и според профилът на потребителя се прилага различна трансформация. Затова искам клиентът да си прави трансформациите а не да занимава сървърът с това.
За мое съжаление, js библиотеките които магат да заобиколят ограничението на браузерите нещо не ми допадат (държа на директна употреба на xsl) та май ще мина на трансформация директно при поискване на сървърът. |
| dvader |
Публикувано на: 05-08-2026, 18:42
|
||
![]() Име: Валерий Тодоров Група: VIP Ранг: Почетен член Мнения: 5409 Регистриран на: 12.07.05 |
Е *всеки* път ли е различна трансформацията? Като се логне юзера гледаш дали трябва да се приложи, прилагаш и пазиш резултата, докато не се промени... нещо... -------------------- I find your lack of faith disturbing
|
||
| thrawn |
Публикувано на: 05-08-2026, 20:54
|
Това са скинове на документи. Самия документ (данните) са "еднакви" но визуалното им представяне варира според желанието на потребителите. Потребителите могат да избират и модифицират оформлението (xsl стиловете).
От своя страна, самите данни (xml -ът) се използва за захранване на потребителсия УИ а трансформацията е само за принтиране. Така държа шаблоните за печат логически разделени от данните като запазвам логиката за получаването им еднаква. |
| SuN |
Публикувано на: 06-08-2026, 19:30
|
||||
|
Име: Група: Администратор Ранг: Почетен член Мнения: 13434 Регистриран на: 27.01.05 |
На мен ми изглежда съвсем официално премахването и на XSLTProcessor:
"https://developer.chrome.com/docs/web-platform/deprecating-xslt" -------------------- Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти. |
||||
| Lachezar |
Публикувано на: 06-08-2026, 19:47
|
![]() Име: Лъчезар Добрев Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 2792 Регистриран на: 10.11.04 |
Пак без да съм го ползвал, но бих погледнал: https://www.npmjs.com/package/xslt-processor
Един вид polyfill... Като не се поддържа от браузъра, използваш Javasript библиотека... -------------------- И'м ватцхинг ъоу...
|
| thrawn |
Публикувано на: 07-08-2026, 07:44
|
Супер, точно това ми трябва. Даже са го написали в прав текст, че се използва в случай, че нямаш поддръжка на вградения XSLTProcessor.
Ще се тества. |
![]() |
![]() ![]() ![]() |