BG Development

Reply to this topicStart new topicStart Poll

> raspberry pi - избор на език
thrawn
Публикувано на: 27-08-2023, 08:46
Quote Post

Име:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Може да ми се наложи да правя един проект за raspberry pi, та се чудя на какво да го пиша. Вариантите са ми java или python (ще ми трябват достъп до gpio, spi и няколко прекъсвания).

Въпросът ми е, до колко е удачно да избера java (с python сме скарани, но в края на краищата мога да се пречупя). Питам, защото нямам никакъв опит там а ми се иска да не го правя това по няколко пъти.
PMEmail Poster
Delegate
Публикувано на: 27-08-2023, 09:42
Quote Post

Име:

python : RPi.GPIO, spidev, gpiozero
c/c++ : WiringPi
JavaScript (Node.js):onoff, rpio, pigpio-node
Java:Pi4J
Go:periph.io, gobot.io
Shell Script: директно от шела

бих се спрял на питоня, ако скоростта не е от критично значение.
PMEmail Poster
ici
Публикувано на: 27-08-2023, 10:04
Quote Post

Group Icon
Име: Ивайло Илчев
Група: VIP

Всичко се определя от наличието на подходящи библиотеки. Аз два пъти си рязах вените да пиша дтс файлове и да правя драйвери и това е преживяване което не искам да повторя. За STM32MP1 това става сравнително лесно със Stm32CubeIDE/MX, за Распберито е голяма клизма, а за БийглеБоне е отвратително.

--------------------
Ние не сме в една лодка, ние сме в една буря. Лодките са различни.

Следващият път когато се почувстваш ненужен, грозен и недооценен, помни че освен това си и тъп.
PMEmail PosterUsers Website
thrawn
Публикувано на: 27-08-2023, 12:40
Quote Post

Име:

Мен именно поддръжката ме притеснява. Няма идея каква част от хардуерът се поддщържа от java (pi4j). Щото ако поддръжката на python е по-добра ще стартирам направо с него.

Та мисълта ми беше, ако някой е забелязал липсата на поддръжка на нещо важно за spi и/или обработка на прекъсвания в някоя библиотека да казва icon_smile.gif

Скоростта не е критична, но аз все пак пиша на java и ми се иска да получа обосновано мнение, ако някой предлага python (за сега друг език не смятам да използвам).

Иначе, проектът ще представлява контролер предоставящ rеst api за управление на периферия.(и съответно ще прави callback извиквания и/или ще пуска broadcast нотифукации в следствие на външни събития).
PMEmail Poster
ici
Публикувано на: 27-08-2023, 13:02
Quote Post

Group Icon
Име: Ивайло Илчев
Група: VIP

Аз лично щях да го направя със Stm32 на някое Nucleo(20-30 евра) с Ethernet. LwIP има HTTPD със CGI и SSI(Server Side Include) - това е нещо като ASP, дефинираш тагове които викат C функции и рендират на сървъра преди да отидат до клиента. Ако ще го използващ локално може да се използва просто VCP(Virtual Com Port) през СТ-ЛИНК-а, който е на Нуклеото и да се комуникира през USB.

ПП. За mbed, което е нещо като ардуино за АРМ, това става с няколко реда

https://os.mbed.com/cookbook/HTTP-Server

Това мнение е било редактирано от ici на 27-08-2023, 13:14

--------------------
Ние не сме в една лодка, ние сме в една буря. Лодките са различни.

Следващият път когато се почувстваш ненужен, грозен и недооценен, помни че освен това си и тъп.
PMEmail PosterUsers Website
thrawn
Публикувано на: 27-08-2023, 13:46
Quote Post

Име:

Няма да имам време за тестове. То основния проблем е, че ще трябва да се подменят едни затворени контролери, защото не можем да се разберем с производителите им за предоставяне на външен интерфейс. Затова прибягвам направо до pi-то. Просто там има всичко което може да ми потрябва някога.

Самия проект не се предвижда да бъде публичен (прави се еднократно, като ще трябва да се подменят само няколко контролера, не повече от 20-30) та разликата в цената не се явява фактор. Клиентът е навит направо компютри да слага...

С други думи, ако призводителя на контролерите се навие да даде външен интерфейс, добре. Но ако откаже, ще трябва да предложа решение по което да почне да се работи веднаг. А в последствие може да се помисли за някаква по-елегантна реализация (ако има нужда де).
PMEmail Poster
Delegate
Публикувано на: 27-08-2023, 13:54
Quote Post

Име:

Откъде ще ги купувате? Не знам какво стана с така таречения shortage на пайовете и дали ги предлагат вече на нормални цени.
PMEmail Poster
thrawn
Публикувано на: 27-08-2023, 14:08
Quote Post

Име:

Колега е намерил връзка в някаква холандска фирма, от където може да вземе известно количество. Бяха му пратили 5-6 бройки (със се "индустриални" кутии). Та смятам да го ползвам за съдействие. В краен случай, поръчка от някъде...
PMEmail Poster
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0