| BG Development · За реклама · За контакти |
Помощ Търсене Потребители Календар Правила |
| Здравей! ( Включване | Регистриране ) |
| Страници: (2) [1] 2 ( Първото ново мнение ) | ![]() ![]() ![]() |
| fujimaina |
|
|
Име: филип Група: Потребител Ранг: Новопостъпил Мнения: 48 Регистриран на: 25.05.25 |
Здравейте!
Съществуват ли специални разузнавателни средства, които да са достъпни за обикновения потребител. Преди известно време бях изпратил едни запитвания по емейл към различни фирми. Не след дълго получих емейлче от акаунт от ABV.BG. По принцип мразя абв-то но това няма значение. Във въпросното емейлче се твърдеше че не е редно да занимавам този или онзи с проблемите , също че и IP адреса ми бил разпознат. Трябва да посоча че емейл адреса беше съвсем обикновен и не ми правеше впечатление на някоя голяма корпорация или фирма. Дори ми е интересно как така някой ще знае какво си пиша и в същото време да ми пише от най-калпавия емейл доставчик. Просто ми е чудно да не би вече обикновените потребители да имат някакви скрити специални разузнавателни средства. Пък може да е някой служител към интернет доставчика ми или хакер от anonymous ( шегувам се ). Така или иначе ако обикновен потребител го може това кой знае колко други хора го могат и тайно се наслаждават на писанията ни. По принцип за тези неща трябва връзка с ДАТО - Държавна агенция технически операции. Само чрез нея могат да се видят. Достъпът до съдържанието на кореспонденцията (включително имейл съобщения) се осъществява чрез използване на Специални разузнавателни средства (СРС).Тъй като повечето имейл услуги (Gmail, Yahoo, Outlook и др.) се оперират от чуждестранни компании и данните се съхраняват на сървъри извън България, българските служби не могат просто да "подслушват" трафика, както може да стане с местен телефонен оператор. За тази цел е създадено това ДАТО. Въпроса ми е как може да го е направил този потребител на abv. Мисля че в тази ситуация дори и ProtonVPN не помага. Това мнение е било редактирано от DarkOne на 29-10-2025, 11:55 |
| dvader |
Публикувано на: 27-10-2025, 18:14
|
||
![]() Име: Валерий Тодоров Група: VIP Ранг: Почетен член Мнения: 5402 Регистриран на: 12.07.05 |
Очевидно не, иначе нямаше да бъдат "специални"... -------------------- I find your lack of faith disturbing
|
||
| SuN |
Публикувано на: 27-10-2025, 18:28
|
||
|
Име: Група: Администратор Ранг: Почетен член Мнения: 13412 Регистриран на: 27.01.05 |
Ако наистина са различни лица - снимка пратена по Вайбър или Телеграм. -------------------- Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти. |
||
| fujimaina |
Публикувано на: 27-10-2025, 19:04
|
||||
|
Име: филип Група: Потребител Ранг: Новопостъпил Мнения: 48 Регистриран на: 25.05.25 |
Все някога ще се разбере. Може би използват вече копачките с видео карти за такива цели. Те нали могат да декриптират всичко. Не са само за копаене Или пък квантово декриптиране |
||||
| Дон Реба |
Публикувано на: 28-10-2025, 06:56
|
||
|
Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 10475 Регистриран на: 11.11.06 |
живееш във някакви филми, нищо не декриптират, агенциите оперират през бекдорове на саофтуера оставен там под натиск на правителството. говорим разбира се за американските агенции, нашите нямат такива възможности, но имат все пак достъп до това онова. на първо място разбира се класически аналогови подслушвателни устройства, също данни от мобилния оператор къде се намираш (ползва се и при спасителни операции). |
||
| akrachev |
Публикувано на: 28-10-2025, 09:41
|
|
Име: акрачев Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 1216 Регистриран на: 27.11.09 |
Амриканците (NSA) отдавна имат декриптиране на DSA/DSS а за текущите Елиптични криви - ми се струва доста съмнително, че официалните които предлагат са техните NIST ...
-------------------- |
| PxL |
Публикувано на: 28-10-2025, 15:59
|
![]() Име: Димитър Т. Димитров Група: VIP Ранг: Почетен член Мнения: 3625 Регистриран на: 26.04.05 |
Съществува Ghidra и wireshark, по-специалните са по-не безплатни
Това мнение е било редактирано от PxL на 28-10-2025, 16:06 -------------------- void putchar(char c);int main(){int x,c=1,i;for(i=0;(x="PxLY2H4:2E;7231?=68255A5S5P9N:N9O84111H861I85111G9N:O811O812M<G33911EAEDBECE22169D1=2k"[i+++3]);)while(x-->'0')putchar((!(++c%'('))?0x0a:33^(i&1));}
|
| fujimaina |
Публикувано на: 28-10-2025, 18:52
|
||||
|
Аз питах ДАТО по емейл и те ми отговориха че само те могат да го правят това нещо. Но е възможно и други специални потребители да го правят. Питах дори и ChatGPT и според него също е възможно при достатъчно специализиран и модерен хардуер да е възможно. Само да спомена че по Вайбър не съм приемал снимки или да са ми правили фишинг. Просто ситуацията тук е малко по различна Ето отговора от ДАТО . Аз дори не очаквах да ми отговорят.
С други думи трябва много четене Ghidra е софтуерен инструмент за обратно инженерство. Ето отговора на Gemini AI за Wireshark.
Какво следва оттук насетне. Че е възможно интернет доставчика ми да го прави това наблюдение, така ли. Добре, но ако го беше правил защо тогава в писмото към мен ще е посочено че IP адреса ми отдавна е установен. Те биха го знаели по подразбиране този адрес. Отделно да спомена че аз използвах две устройства за свързване към интернет ( един малък рутер и самият интернет на телефона ми ). Това мнение е било редактирано от fujimaina на 28-10-2025, 18:54 |
||||
| SuN |
Публикувано на: 28-10-2025, 19:44
|
||
|
Име: Група: Администратор Ранг: Почетен член Мнения: 13412 Регистриран на: 27.01.05 |
Горе имах предвид, че един човек снима екран с лични данни и предава на друг (ако са различни хората). Като в групите, на българските градове, където си разменят голи снимки на бивши приятелки.
Нарича се блъфиране. Целта е сплашване. Можеха поне да ти напишат ИП-то щом и ти и те го знаят. Това мнение е било редактирано от SuN на 28-10-2025, 19:45 -------------------- Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти. |
||
| fujimaina |
Публикувано на: 28-10-2025, 20:41
|
||
|
Не е блъфиране Нарича се супер мощен хардуер. Това е. Аз какво да кажа като имам един скромен компютър. Те вероятно имат няколко супер мощни изчислителни машини способни да прихващат трафик и да го филтрират по строго определени параметри.Ако нападател има достъп до сървърите на доставчика или резервните копия — може да чете поща на много потребители. Това може да стане чрез вътрешен нарушител, компрометирана инфраструктура или принуда/съдебно разпореждане към доставчика. Въобще ситуацията е много сложна. Не бива да забравяме че технологията постоянно се развива и открива всякакви възможности. Лошото е че аз изтрих въпросният емейл. Можеше поне да отида в някой отдел на МВР и да ги питам дали може да се проследи. Но едва ли ще се заемат за един емейл с някокво предупреждение. ако някой хакне или има вътрешен достъп до пощенски сървър/резервни копия може да чете мейли. Това изисква инфраструктура и знания. Но от друга страна
Това въобще не важи в определи ситуации. Примерно който има фирма и активиран Google Workspace и активирани множество емейл акаунти на служителите си на практика би могъл да ги чете. Няма значение че ситуацията е неморална. Важното е че е реална и се случва. Затова и не бива да ми прави впечатление че някакъв опитен хакер ми е проследил коресподенцията между мен и интернет доставчика. Това мнение е било редактирано от DarkOne на 29-10-2025, 11:59 |
||
Страници: (2) [1] 2 |
![]() ![]() ![]() |