BG Development

Reply to this topicStart new topicStart Poll

> AI и верни отговори, AI, правдивост и политическа коректност
goro
Публикувано на: 09-11-2025, 12:46
Quote Post

Име:
Група: Потребител
Ранг: Активен

Видях темите за AI и реших да пробвам различните модели по отношение на миналото. Преди съм ги питал за разстоянието между два града и всички ме лъжеха със 100%.

Сега...

Въпрос: До колко смъртни случаи води глада в САЩ през 30те години на 20ти век?

Обобщен отговор общо (съкратил съм го до най-същественото) от chatGPT, copilot, aria, deepseek, qwen и пр...
..няма официално документиран масов глад, подобен на тези, които се случват в СССР...
През 30-те години САЩ преживяват:
Голямата депресия (1929–1939) – икономически колапс, масова безработица (до 25%), бедност.
Dust Bowl („Прашната купа“) (1930–1936) – суши и екологична катастрофа, които унищожават реколтите в щатите Канзас, Оклахома, Тексас, Колорадо и Ню Мексико.
Глада засяга 25% от населението.
Масови преселения поради глада (стотици хиляди).
Според историци като Richard J. Jensen и други, САЩ е единствената индустриализирана страна, където не е имало глад по време на Великата депресия, въпреки тежките условия.

Още малко въпроси

ChatGPT
Въпрос: Каква е бройката на хората населяващи СССР през 1929 година и през 1939 година?
1929 г.: около 147 милиона.
1939 г.: около 170.5 милиона. (приблизително 16% увеличение, б.м.)

Въпрос: Каква е бройката на хората населяващи САЩ през 1929 година и през 1939 година?
1929 г.: около 121.8 милиона души.
1939 г.: около 131.6 милиона души. (приблизително 9% увеличение, б.м.)

copilot
След много въпроси за броя на арестуваните и задържаните в САЩ - последен въпрос: За коя година можеш да ми дадеш точна цифра?
Най-точни и пълни данни за броя на арестите в САЩ са налични от 1960 година насам.
През 1960 г. в САЩ са извършени около 3,3 милиона ареста.

ChatGPT
Въпрос: Знаеш ли колко ареста или задържани има в СССР през 1960 година?
През 1960 г. в СССР няма официални данни за точното количество арести, но можем да обобщим, че:
Броят на арестите може да е около 10,000-15,000 годишно.

qwen същия въпрос
През 1960 г. в СССР:
Общ брой осъдени: ~268 000 души.
От тях по политически мотиви: вероятно под 300 души.

Хм...
Аз ги питам за глада в САЩ, пък те ми отговарят, че не било като в СССР или Ирландия...
Толкова за AI icon_smile.gif
PM
SuN
Публикувано на: 09-11-2025, 13:05
Quote Post

Group Icon
Име:
Група: Администратор
Ранг: Почетен член

Не, трябва да го правиш като при търсенето - казваш нещо и се надяваш нещо друго, което е често срещано в комбина, да се появи.

Засега го ползвам като вдъхновение накъде да се насоча в ровенето - в началото на седмицата му дадох грешка с шаблони на Ц++ и го питах как да го оправя. Даде ми точно най-често асоциирания текст с този въпрос и оправих проблема. 0 минути прекарах в четене на документация.

Това мнение е било редактирано от SuN на 09-11-2025, 13:06

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
akrachev
Публикувано на: 09-11-2025, 14:06
Quote Post

Име: акрачев
Група: Потребител

Аз питах: защо пералнята не центрофугира - каза запушен филтър. А от гаранционния сервиз не ми казаха - виж си филтъра ...

--------------------
PMEmail PosterUsers Website
SuN
Публикувано на: 09-11-2025, 14:12
Quote Post

Group Icon
Име:
Група: Администратор

QUOTE (akrachev @ 09-11-2025, 14:06)
Аз питах: защо пералнята не центрофугира - каза запушен филтър. А от гаранционния сервиз не ми казаха - виж си филтъра ...

Ха! И аз имам същия проблем, ама моята и клопа малко. Ще трябва да го питам къде е филтъра обаче.

Това мнение е било редактирано от SuN на 09-11-2025, 14:13

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0