BG Development · За реклама · За контакти |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Здравей! ( Включване | Регистриране ) |
Страници: (2) [1] 2 ( Първото ново мнение ) | ![]() ![]() ![]() |
Komitata |
Публикувано на: 03-08-2023, 23:08
|
Име: Група: Потребител Ранг: Новопостъпил Мнения: 24 Регистриран на: 17.06.19 ![]() |
Здравейте,
Какво се случва с Laravel, актуален ли е този framework и заслужава ли си преминаване към друг? От известно време си търся позиция с Laravel, но оставам с разнопосочно мнение... Основно търся в jobs-а и разни HR-ри. в LinkedIn. Оставам с много лошо впечатление от повечето срещи... След 1-во. интервю ми дават задача, която в повечето случаи се старая в най-кратък срок да я направя. Също така се старая задачата да бъде много добре изпипана като дизайн и код, качена в GitHub с къмити и коментари в кода. Изпращам задачата с един добър email, в който описвам какво друго е можело да се оптимизира/подобри и т.н. След това става страшно... 1. Не те отразяват повече, 2. На следващия ден си стартират обявата в jobs-а. След 10 дни им пиша: "Здравейте успяхте ли да прегледате задачата... Ала бала..." - отговор няма. След още 10/15 дни, вече съм видял обявата им 2/3 пъти в jobs-a, ми връщат отговор, че са прегледалил задачата/харесала им, но да избрали др. който ще работи от офис... Щом са си търсели офисен човек, защо ми губят времето със задача?! 3. На 2-ро. интервю казват, че си търсят Laravel човек, който да работи на Symfony, т.к. е едно и също или дали съм съгласен да работя 1 год. върху custom процедурен код - НЕ!!! Т.е. дават Laravel задача, търсят Laravel програмист, който да работи на всичко друго, но не и на Laravel О_О 4. Т.к. много кандидати имаме направо даваме задача БЕЗ 1-во. интервю... ^ ![]() 5. Стигаме до 2-ро. интервю, след което предложение/оферта и 20 дни не могат да ти изпратят договор... Договорът идва с брутални условия, които не са изговорени. Отказвам се... - Ама, недеййй... Ние ще ги променим... 6. Логическа задача за няколко часа, но зададена по телефон O_O Отделям 3 часа да я направя и бързам я изпратя. След това започват въпросите: къде се използва, в коя сфера, кой бранш... Добре - объркал съм заданието, но въпреки това съм отделил време да направя нещо, което всякак издържа вложената логика. 7. Объркал си типът на MySQL колоната, не си тествал достатъчно кода, няма да продължим интервюто/процесът по-нататък... 8. HR-ката. изпраща CV-то. към някаква фирма, след това 3 месеца няма отговор! Друга HR-ка. изпраща CV-то. към същата фирма и седмица по-късно ми пише 1-вата, че вече съм бил кандидатствал... Оказва се че 1-вата. HR-ка. не е изпратила CV-то. в продължение на 3 месеца O_O Имам чувството, че фирмите са се разглезии страшно много... С Laravel имам 2 год. (професионален) опит във фирма и 2 год. (непрофесионален) опит върху собствени проекти или общо 4 години. Преди това 3 год. (професионален) опит с custom PHP framework 1 год. (непрофесионален) опит върху собствени проекти или общо 4 години. Кандисах да правя задачи на сульо и пульо и направих едно портфолио с някакви малки проектчета, но абсурдните интервюта продължават... - Правил ли си логин форми, знаеш ли как се прави с jQuery еди кво си... - Ами... Вие видяхте ли портфолиото... - Ами... Не |
thrawn |
Публикувано на: 04-08-2023, 07:38
|
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 3521 Регистриран на: 17.01.17 ![]() |
А какво те кара да мислиш, че проблемът е във фирмите? Ето сам казваш, че объркал тип на данни при дизайн на база данни. Хората са ти посочили грешката и нормално са избрали кандидат който не е допъснал подобна грешка.
|
akrachev |
Публикувано на: 04-08-2023, 20:42
|
Име: акрачев Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 1005 Регистриран на: 27.11.09 ![]() |
Да, фирмите се разглезиха - взимат по трудно, тъй като в момента проектите са намалели (особенно лятото) и има тендеция за завръщане към работата от офис.
-------------------- |
Komitata |
Публикувано на: 04-08-2023, 22:46
|
||
Име: Група: Потребител Ранг: Новопостъпил Мнения: 24 Регистриран на: 17.06.19 ![]() |
Задачата не е проектиране на база данни, а цяло приложение, което включва: - миграции с външни ключове, взаимно свързани модели, подзаявки, аритметически изчисления, контролери, валидация на данни, визуализация на данните, bootstrap, node.js за компилиране на файловете и т.н. В конкретния случай вместо double/float съм избрал типът на MySQL колоната да бъде decimal при което се отдрязват точността. Допуснатата грешка е от невнимание и според мен не трябва да е критичен фактор, който определя дали даденя кандидат става или не. Пиша на HR-ката, която ме свърза с тази компания, че няма полза от това да се правят задачи... Най-вече при наличието на портфолио, в което нарочно съм показал относително елементарни неща, за да не си задаваме идиотски въпроси по интерютата и да не се занимавам с поредната задата. Можеш ли да отделиш месец, ако 10 компании искат да им решиш по една задача!? Получавам отговор от HR-ката, че са имали кандидат, който бил решил задачата за 2 часа. Погледнах няколко пъти направената от мен задача... Ами то за 2 часа няма как да препиша собствения си код... Това мнение е било редактирано от Komitata на 04-08-2023, 22:55 |
||
ici |
Публикувано на: 04-08-2023, 23:30
|
![]() ![]() Име: Ивайло Илчев Група: VIP Ранг: Почетен член Мнения: 18249 Регистриран на: 06.06.04 ![]() |
Ами че то децимал е много по-точно от double/float!
-------------------- Ние не сме в една лодка, ние сме в една буря. Лодките са различни.
Следващият път когато се почувстваш ненужен, грозен и недооценен, помни че освен това си и тъп. |
thrawn |
Публикувано на: 05-08-2023, 08:02
|
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 3521 Регистриран на: 17.01.17 ![]() |
Подобно невнимание, на интервю за работа е лош знак. Щом там проявяваш невнимание, как ли ще се държиш когато си изморен.
Също така е лош знак, да обясняваш какво има смисъл да те питата и какво няма. Това са неща които са извън твоя контрол. Ако не ти харесва отношението им, прекратяваш ти интервюто (то е двупосочен процес, те гледат дали ти им допадаш, но същевременно и ти преценяваш дали те ти допадат). Като същевременно им обясняваш, любезно защо няма да работиш за тях. Всичко останало са спекулации. Кой какво и за колко време може да напише е въпрос на лични умения и опит в конкретната сфера. |
Komitata |
Публикувано на: 05-08-2023, 10:24
|
||
Да, обаче му забих ограничение 2 символа след запетаята с цел да го използвам за проценти в последствие остана за цяло число. |
||
Komitata |
Публикувано на: 05-08-2023, 12:02
|
||
Изморен няма как да дадеш качесто. Проблемът с питането е в това, че ги мързи да прочетат представената автобиография и/или портфолио. Направо интервю, на което се задават неадекватни въпроси. Според мен един човек, който има повече от година опит (в моя случай над 4 години) с Laravel е недопустимо да се пита за базови неща, които няма начин да не ги знае: - коя е компандата за създаване на миграция, модел, контролер, - правил ли е форми за регистриране/логване на потребител, Имах случай, в който 1-вия. въпрос беше точно дали съм правил форми за регистрация и логване. Зъмръзнах за 10/15 сек. и му отговорих, че съм правил. След което попитах интервюращия дали е гледал портфолитото, в което 1-вите. 5 проекта (3 Laravel-ски, 1 CodeIgniter и 1 с custom MVC) има точно въпросните форми и не само... Все едно да извикаш бояджия и да го питаш дали знае, какво е валяк, четка, боя, как се използват и т.н. Да, имал съм случаи, в които не ми харесва проявеното отношение на срещата и после им отказвам: - започнах в друга фирма... имам лични проблеми... ала бала... Да спекулирам ли с времето, ако се хвана да им правя задачи отново или въобще да не се занимавам? |
||
thrawn |
Публикувано на: 05-08-2023, 12:46
|
Вкарваме се в безсмислени дискусии. Всеки може да напише каквото си иска в СВ-то си. Дали е истина или не, обаче е друг въпрос.
Работата на интервюиращия е да разбере дали иска да си му колега. Твоята работа е същата. Като ти дават задачи ги правиш (ако искаш работата). Като ти поставят задача, на място, я прегледай и уточни всички детайли по имплементацията. Най-малкото това е признак, че разбираш какво искат от теб. Моменташно виждаш варианти за решение и някакви хипотетични проблеми за които си трябва специфичен подход. Програмирането не е само посане на код. И пак ти казвам, взимай си бележка от обратната връзка. Между другото, трябва та подчертая, че не съм програмист и не смятам някога да работя като такъв. |
avsrm |
Публикувано на: 05-08-2023, 16:39
|
Име: Но Група: Потребител Ранг: Посетител Мнения: 60 Регистриран на: 21.01.08 ![]() |
В момента съм на тема смяна на работа. Бил съм на 3 интервюта в живота си.
Първото беше нагласено за определен кандидат, казаха ми да изчакам и ми предложиха подобно място. След 10-на години бях на Второто интервю и ме приеха веднага на работа. След още 15 години или преди няколко дена бях сред едни деца ... умрях от срам. Минах някакъв обидно прост и лесен тест. След няколко дена ми се обадиха за събеседване. Интервюто ми беше пред повече от 10 членна комисия ... за първи път се почувствах стар. Много добре знам какво мога, много добре знам какви умения и знания съм придобил през годините ... и какво от това. На първо четене никакъв интерес. Освен единствен въпрос на колко години съм !!! После се усещам че не трябваше да споменавам много от квалификациите си. Сега се усещам че си нямам на идея как да се държа на интервю за работа. Моя съвет е да не се даваш лесно. Предполагам че си млад. Това е голямо предимство, защото след 20-30 години ще имаш утежняващи вината обстоятелства- годинките. -------------------- Знам само малко от Borland Builder C++ 6.
|
![]() |
![]() ![]() ![]() |