BG Development

Страници: (7) [1] 2 3 ... последна »  ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Препоръчайте учебни материали за електричарство
SuN
Публикувано на: 19-02-2026, 08:08
Quote Post

Group Icon
Име:
Група: Администратор
Ранг: Почетен член

Книги или видео няма значение, стига да се набляга на безопасна и качествена работа.

Свободно време: от 23ч до 1ч-2ч.

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
ici
Публикувано на: 19-02-2026, 08:46
Quote Post

Group Icon
Име: Ивайло Илчев
Група: VIP

Ти па нищо не казА! Какво ще правиш? Печки и бойлери? Сградна инсталация? Козлодуй? Заради "Микроелектроника" аз две години учих "Електротехника", един семестър "токозахранвания", един "лампи" ...

--------------------
Facebook is a bit like checking your underwear after a fart.
Most likely there's nothing new and if there is it's probably shit.
PMEmail PosterUsers Website
Дон Реба
Публикувано на: 19-02-2026, 08:50
Quote Post

Име:
Група: Потребител

да не си решил да сменяш занаята? вярно кораба потъва, но за нов кораб е малко късно, кой натрупал мас натрупал
PM
SuN
Публикувано на: 19-02-2026, 09:01
Quote Post

Group Icon
Име:

Имам стар ключ за лампа, който снощи почна да дава на късо. ЛЕД лампата присветкваше, но тази с нажежаемата жичка – не. Разбира се реших да го натисна, тази с нажежаемата жичка изгоря и замириса на изгоряло.

Ключа вероятно ще си го сменя без проблем. Но понеже в бъдеще ще ми си налага да бутам по друга част от инсталацията, а не само дребни уреди реших, че е хубаво да науча някои добри практики.

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
Дон Реба
Публикувано на: 19-02-2026, 10:55
Quote Post

Име:

леда присветква заради индикатора на ключа, червената глимп лампичка. изгарянето на жичкната лампа от късо в ключа обаче ми изглежда като неубедителна хипотеза. по-скоро е наопаки - изгоряла е лампата, и те по някога имат магическото свойство да дават на късо при изгаряне, което е повредило и ключа
PM
thrawn
Публикувано на: 19-02-2026, 11:42
Quote Post

Име:

На мен ми се струва, че изгарянето е следствие на лош контакт в ключът или нагар по контактните клеми. Иначе, задължително ако се сменя ключът взимай без глимп (лампичката) защото в повечето случаи, тока които минава през нея е достатъчен за да светне леко лед крушка.

За мен, ако ще сменяш ключът първо трябва да се запознаеш с различните типове ключове (за да си вземеш такъв какъвто ти трябва) също така е хубаво да прегледаш и фасунката на крушката. И там може да има хлабава връзка или нагар.
PMEmail Poster
thrawn
Публикувано на: 19-02-2026, 12:46
Quote Post

Име:

Между другото, късо в ключ при стандртна инсталация със сериен/девиатор/кръстат ключ няма как да стане, защото там се прекъсва само фазата. Нулев или неутрален проводник няма.
PMEmail Poster
ici
Публикувано на: 19-02-2026, 13:48
Quote Post

Group Icon
Име: Ивайло Илчев
Група: VIP

Ако се получи дъга, или минава голям ток, ключа залепва, това може да се приеме като късо. Може и да се разпадне и да не включва съвсем.

ПП. В случая вероятно фасонката дава на късо.

Това мнение е било редактирано от ici на 19-02-2026, 13:49

--------------------
Facebook is a bit like checking your underwear after a fart.
Most likely there's nothing new and if there is it's probably shit.
PMEmail PosterUsers Website
thrawn
Публикувано на: 19-02-2026, 13:55
Quote Post

Име:

Е то няма да е късо, просто ще повреди ключът. Но се замислих, че става дума за стар ключ (може би, стара инсталация). Там подвеждането е от пода към тавана и ключовете не са само спусъци а директни трасета с нула и при късмет земя. В такъв случай кабелите са пускани с джоб който в последствие е прерязван за монтиране на ключът а нулата и евентуално земята са връзвани просто на спайка. В този случай + хлабав контакт и повредени изолации на снадките е напълно възможно да стане късо при натиск.
PMEmail Poster
SuN
Публикувано на: 19-02-2026, 14:30
Quote Post

Group Icon
Име:

Късо беше моето обяснение. След като уведомих стария майстор за намерението си, той спомена, че щом ключа не изключва - най-вероятно пластината се е развалила.

Ама понеже имаше и течове покрай лампите (предстоят ремонти), аз все пак дръпнах шалтера.

фасонката дава на късо.

Гледах снощи, но не видях да капе точно от лампите. Все пак може да има влага и днес ще го гледам пак. icon_smile.gif

Това мнение е било редактирано от SuN на 19-02-2026, 14:31

--------------------
Само аз не троля.
PMEmail Poster
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (7) [1] 2 3 ... последна » Reply to this topicStart new topicStart Poll

Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0