| BG Development · За реклама · За контакти |
Помощ Търсене Потребители Календар Правила |
| Здравей! ( Включване | Регистриране ) |
| Страници: (7) [1] 2 3 ... последна » ( Първото ново мнение ) | ![]() ![]() ![]() |
| SuN |
Публикувано на: 19-02-2026, 08:08
|
|
Име: Група: Администратор Ранг: Почетен член Мнения: 13412 Регистриран на: 27.01.05 |
Книги или видео няма значение, стига да се набляга на безопасна и качествена работа.
Свободно време: от 23ч до 1ч-2ч. -------------------- Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти. |
| ici |
Публикувано на: 19-02-2026, 08:46
|
![]() Име: Ивайло Илчев Група: VIP Ранг: Почетен член Мнения: 19024 Регистриран на: 06.06.04 |
Ти па нищо не казА! Какво ще правиш? Печки и бойлери? Сградна инсталация? Козлодуй? Заради "Микроелектроника" аз две години учих "Електротехника", един семестър "токозахранвания", един "лампи" ...
-------------------- Facebook is a bit like checking your underwear after a fart.
Most likely there's nothing new and if there is it's probably shit. |
| Дон Реба |
Публикувано на: 19-02-2026, 08:50
|
|
Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 10475 Регистриран на: 11.11.06 |
да не си решил да сменяш занаята? вярно кораба потъва, но за нов кораб е малко късно, кой натрупал мас натрупал
|
| SuN |
Публикувано на: 19-02-2026, 09:01
|
|
Име: Група: Администратор Ранг: Почетен член Мнения: 13412 Регистриран на: 27.01.05 |
Имам стар ключ за лампа, който снощи почна да дава на късо. ЛЕД лампата присветкваше, но тази с нажежаемата жичка – не. Разбира се реших да го натисна, тази с нажежаемата жичка изгоря и замириса на изгоряло.
Ключа вероятно ще си го сменя без проблем. Но понеже в бъдеще ще ми си налага да бутам по друга част от инсталацията, а не само дребни уреди реших, че е хубаво да науча някои добри практики. -------------------- Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти. |
| Дон Реба |
Публикувано на: 19-02-2026, 10:55
|
|
Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 10475 Регистриран на: 11.11.06 |
леда присветква заради индикатора на ключа, червената глимп лампичка. изгарянето на жичкната лампа от късо в ключа обаче ми изглежда като неубедителна хипотеза. по-скоро е наопаки - изгоряла е лампата, и те по някога имат магическото свойство да дават на късо при изгаряне, което е повредило и ключа
|
| thrawn |
Публикувано на: 19-02-2026, 11:42
|
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 3824 Регистриран на: 17.01.17 |
На мен ми се струва, че изгарянето е следствие на лош контакт в ключът или нагар по контактните клеми. Иначе, задължително ако се сменя ключът взимай без глимп (лампичката) защото в повечето случаи, тока които минава през нея е достатъчен за да светне леко лед крушка.
За мен, ако ще сменяш ключът първо трябва да се запознаеш с различните типове ключове (за да си вземеш такъв какъвто ти трябва) също така е хубаво да прегледаш и фасунката на крушката. И там може да има хлабава връзка или нагар. |
| thrawn |
Публикувано на: 19-02-2026, 12:46
|
![]() Име: Група: Потребител Ранг: Почетен член Мнения: 3824 Регистриран на: 17.01.17 |
Между другото, късо в ключ при стандртна инсталация със сериен/девиатор/кръстат ключ няма как да стане, защото там се прекъсва само фазата. Нулев или неутрален проводник няма.
|
| ici |
Публикувано на: 19-02-2026, 13:48
|
![]() Име: Ивайло Илчев Група: VIP Ранг: Почетен член Мнения: 19024 Регистриран на: 06.06.04 |
Ако се получи дъга, или минава голям ток, ключа залепва, това може да се приеме като късо. Може и да се разпадне и да не включва съвсем.
ПП. В случая вероятно фасонката дава на късо. Това мнение е било редактирано от ici на 19-02-2026, 13:49 -------------------- Facebook is a bit like checking your underwear after a fart.
Most likely there's nothing new and if there is it's probably shit. |
| thrawn |
Публикувано на: 19-02-2026, 13:55
|
Е то няма да е късо, просто ще повреди ключът. Но се замислих, че става дума за стар ключ (може би, стара инсталация). Там подвеждането е от пода към тавана и ключовете не са само спусъци а директни трасета с нула и при късмет земя. В такъв случай кабелите са пускани с джоб който в последствие е прерязван за монтиране на ключът а нулата и евентуално земята са връзвани просто на спайка. В този случай + хлабав контакт и повредени изолации на снадките е напълно възможно да стане късо при натиск.
|
| SuN |
Публикувано на: 19-02-2026, 14:30
|
||
|
Късо беше моето обяснение. След като уведомих стария майстор за намерението си, той спомена, че щом ключа не изключва - най-вероятно пластината се е развалила. Ама понеже имаше и течове покрай лампите (предстоят ремонти), аз все пак дръпнах шалтера.
Гледах снощи, но не видях да капе точно от лампите. Все пак може да има влага и днес ще го гледам пак. Това мнение е било редактирано от SuN на 19-02-2026, 14:31 -------------------- Само аз не троля.
||
Страници: (7) [1] 2 3 ... последна » |
![]() ![]() ![]() |