BG Development

Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Не лаптоп, а кафеварка, Не кафеварка, а лаптоп
Natinka
Публикувано на: 10-11-2024, 18:47
Quote Post

Име:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Става въпрос за HP ProBook 430 G2, купен настаро. Вентилатора създава звук, който не съм чувала никога досега от вентилатор – все едно ври вода. Има ли проблем? Лагерите ли са износени? Може ли вентилатора да блокира, лаптопа да се запали и да направи пожар, ако е без наблюдение?

П.П.: Извинявам се, че въпроса е извън софтуерната област на този форум, но в hardwarebg след като издирих рождения ден на Колю Фичето и извадих 681, не получавам мейл да си потвърдя регистрацията, нито има бутон за ресенд. То като гледам, ако не греша, няма и регистрирани нови потребители там през последните години, изглежда са си станали затворена групичка. Що пък требе да им дреме за моя вентилатор icon_smile.gif А в „свободния форум на Джонито“ не смея да пиша… много грубо говорят там, не е за дами icon_lol.gif

Поздрави! icon_smile.gif
PMEmail Poster
Бай Аз
Публикувано на: 10-11-2024, 19:20
Quote Post

Име:
Ранг: Редовен член

Здравей!

Не съм хардуерен специалист, но от това, което описваш - естествено, че има проблем!
Най-малкото това е много дразнещо!

Така, че на твое място бих го занесъл на сервиз да го погледнат и отстранят този проблем!
PMEmail Poster
Natinka
Публикувано на: 10-11-2024, 20:06
Quote Post

Име:

QUOTE (Бай Аз @ 10-11-2024, 19:20)
Здравей!

Не съм хардуерен специалист, но от това, което описваш - естествено, че има проблем!
Най-малкото това е много дразнещо!

Така, че на твое място бих го занесъл на сервиз да го погледнат и отстранят този проблем!

Здравей! Мен не ме дразни, субективно този звук ми е приятен. А и не е силно, може би се изразих преувеличено. Ако не е натоварен процесора - не е силен звука, но качествено ми е странен такъв звук от вентилатор. Работи без проблем вече повече от месец, но сега планирам да го позвам ремуут и да не подпаля къщата... Пък не ми се говори пак със сервизни специалисти, скоро имах такива разговори (за други компютри).
PMEmail Poster
SuN
Публикувано на: 10-11-2024, 20:43
Quote Post

Group Icon
Име:
Група: Администратор
Ранг: Почетен член

Пусни си програмата CPU-Z* и ще може да видиш температурата на процесора. Предполагам може да се видят оборотите на вентилатора.

Ако оборотите се виждат и са до 2000 и се чува шум - може и да има проблем. Аз почвам да се дразня при обороти над 3000 в минута.

Ако температурата на процесора е под 80 градуса по Целзий, аз не бих се притеснявал особено.

* Колегите с дограма да кажат, ако има нещо по-добро.

--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
Natinka
Публикувано на: 10-11-2024, 20:44
Quote Post

Име:

С други думи, искам някой да ми каже: "Нищо му няма, тези са така, направи си каквото си намислила. Можеш да ми вярваш, приграмист съм от 20+ години и много лаптопи съм виждал. Пък и те си имат защита от прегряване, която ще го изключи, ако блокира вентилатора" icon_razz.gif

Но, колкото повече мисля по въпроса, толкова повече ми прилича на биене в лагерите и защото е високочестотно звучи като къркане. Колко може да изкара така?
PMEmail Poster
Natinka
Публикувано на: 10-11-2024, 20:51
Quote Post

Име:

QUOTE (SuN @ 10-11-2024, 20:43)
Пусни си програмата CPU-Z* и ще може да видиш температурата на процесора. Предполагам може да се видят оборотите на вентилатора.

Ако оборотите се виждат и са до 2000 и се чува шум - може и да има проблем. Аз почвам да се дразня при обороти над 3000 в минута.

Ако температурата на процесора е под 80 градуса по Целзий, аз не бих се притеснявал особено.

* Колегите с дограма да кажат, ако има нещо по-добро.

Благодаря!

Ще проверя с тази програма утре, сега не е тук и е изключен хардуерно и не мога да го достъпя.

Преди няколко часа, когато го ползвах инсталирах Open Hardware Monitor - темп на процесора е 46 C при 20% натоварване, вентилатора си дула и охлажда. Оборотите на вентилатора не ги показа.
PMEmail Poster
Антон Яначков
Публикувано на: 11-11-2024, 08:17
Quote Post

Име: Антон Яначков
Ранг: Почетен член

Звуците от скапани лагери може да се оприличат на виене, на пищене, на свирене, но за първи път чувам къркорене и кипене на вода. В лаптопите има една флуидна система за отвеждане на топлината към радиатор, който се обдухва с въздушната струя на вентилатора. Да не би тя да се е задръстила да издава тези странни звуци. Разтръскай го силно и наблюдавай има ли промяна, защото може и нещо гъвкаво да ти закача в работното колело и тогава звука ще ти бъде пърхащ.
PMEmail PosterUsers Website
kierenski
Публикувано на: 11-11-2024, 09:51
Quote Post

Име:
Ранг: Редовен член

Здравей ! Този специфичен звук на вентилатор се чува при износен и/или изкривен централен вал на перката в следствие дълго време ползване след попадане на някаква твърда частица прах между лагерите и вала. Също така може да се случи и ако смазващото масло/грес след повишена температура да се втвърди и се получава същия ефект.
Самозапалване на вентилатора е много малко вероятно, ако в натоварен режим не може да достигне определени обороти може да предизвика прегряване на процесора и изпичане на термопастата му. От прегряването на процесора ще започне да забива компютъра и да забавя скоростта си. Самозапалване от прегряване също е много малко вероятно, но някои части ще се износят доста по-бързо. Батерията с нея трябва да се внимава да не прегрява, защото литиевите батерии при определена температура започват да се самозапалват.
PMEmail Poster
Natinka
  Публикувано на: 11-11-2024, 11:19
Quote Post

Име:

Благодаря за отговорите!

Не знаех за тази флуидна охлаждаща система - мислех, че процесора директно се обдухва от вентилатора. Ще прочета по въпроса.

И аз мисля, че е от лагерите на вентилатора. Виенето и пищенето, според мен са при тежки и натоварени лагерни възли, например на МПС и МРМ, където хлабината е обрана в едно направление. При лекаите ос и сачми на лагера на вентилатора, ако играе и чука в рамките на хлабината от износването и звука да прилича на такова щупуркане от вряща вода.

Виждам, че kierenski е описал много добре нащата. Благодатя за отделеното време и споделеното знание!

PMEmail Poster
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0