BG Development


Страници: (3) [1] 2 3   ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Достъп до .FDB по локална мрежа
name
Публикувано на: 05-01-2017, 11:21
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 11
Регистриран на: 05.01.17



Здравейте, имам инталиран Firebird с база данни на PC1, използвам складов софтуер който работи безпроблем на съответна машина

Опитвам се със същият софтуер на друго PC, да се свържа с конкретното fdb през локалната мрежа.
Мрежата е 2pc и рутер със зададени адреси съответно

ПЦ1 192.168.0.2 тук е базата D:\DB\DATABASE.FDB
ПЦ2 192.168.0.3 от тук се опитвам да се свържа
РУТЕР 192.168.0.1

Имам пинг между машините

Заявката я правя през isql файла

CONNECT "192.168.0.2:D:\DB\DATABASE.FDB "

Извежда ми съобщение че е успешно.

Защитните стени с изключени на двете машини

но след стартиране на софтуера,ми извежда следното събщение:Няма път до базата данни.

Явно бъркам но незнам къде.

Това мнение е било редактирано от name на 05-01-2017, 11:22
PMEmail Poster
Top
rvc
Публикувано на: 05-01-2017, 11:24
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 2321
Регистриран на: 13.05.11



във Firebird има един alias файл.
в него трябва да опишеш следното:
(alias път до базата данни) - не съм сигурен за форматът на това описване
и след това трябва да се конектнеш към машината чрез този alias.
нещо подобно на CONNECT "192.168.0.2:alias"

edit:
намерих един старт такъв файл на моя компютър и понеже аз съм го редактирал, знам че работи.
файлът е - aliases.conf

съдържанието му е: data = C:\Data1.GDB

връзката към тази база от друг компютър се прави така:
CONNECT "192.168.0.2:data"

Това мнение е било редактирано от rvc на 05-01-2017, 11:27
PMEmail PosterUsers Website
Top
enf
Публикувано на: 05-01-2017, 11:34
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 33
Регистриран на: 01.08.14



Аз залагам, че складовата програма валидира "192.168.0.2:D:\DB\DATABASE.FDB" като файл, а не като connection string.

Какви опции за настройка на БД имаш ? Имаш ли отделно поле от рода на "адрес на сървър" ?

Коя е програмата?
PMEmail Poster
Top
name
Публикувано на: 05-01-2017, 11:35
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 11
Регистриран на: 05.01.17



Благодаря за отговора

Ще го пробвам и ще пиша,

Това не ли равносилно

CONNECT "192.168.0.2:data" ако aliases.conf = data = C:\Data1.GDB


на това

CONNECT "192.168.0.2:C:\Data1.GDB"


Не се правя на хитър,но не съм особенно компетентенicon_smile.gif))

Това мнение е било редактирано от name на 05-01-2017, 11:42
PMEmail Poster
Top
name
Публикувано на: 05-01-2017, 11:36
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 11
Регистриран на: 05.01.17



мистрал
PMEmail Poster
Top
enf
Публикувано на: 05-01-2017, 11:46
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 33
Регистриран на: 01.08.14



Ми популярна е, би трябвало да е предвиден подобен сценарий.

Вариантите:
- ако имаш поле "адрес на сървър", в него пишеш само "192.168.0.2", а в полето "път до базата" само пътя
- звъниш на някакъв съпорт
- дърварската: шерваш си файла в мрежата и втората машина я гласиш спрямо абсолютния път (например "\\192.168.0.2\db\database.fdb"). Ама така си е ва банк. Със сигурност някой ден ще осереш базата.

Това мнение е било редактирано от enf на 05-01-2017, 11:52
PMEmail Poster
Top
ivan84
Публикувано на: 05-01-2017, 12:09
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 8170
Регистриран на: 01.04.11



Ми предивидили са хората подобна ситуация. Мистрал се плаща за работно масто + хардуерна тапа с която можеш да ползваш конкретна база данни.
Ако си си платил за второ работно място, се обърни към тях за съпорт. А ако не ...
PMEmail Poster
Top
rvc
Публикувано на: 05-01-2017, 14:18
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 2321
Регистриран на: 13.05.11



QUOTE (name @ 05-01-2017, 11:35)
Благодаря за отговора

Ще го пробвам и ще пиша,

Това не ли равносилно

CONNECT "192.168.0.2:data" ако aliases.conf = data = C:\Data1.GDB


на това

CONNECT "192.168.0.2:C:\Data1.GDB"


Не се правя на хитър,но не съм особенно компетентенicon_smile.gif))

не не е еднакво.
защото така на сървъра той ще си знае в коя папка е базата данни а останалите компютри които се свързват с него не е нужо да знаят точния път до базата.
един вид security.
PMEmail PosterUsers Website
Top
name
Публикувано на: 05-01-2017, 15:50
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 11
Регистриран на: 05.01.17



Ето какво направих

на ПЦ1 в папката на firebird добавих в alias, реда

data = D:\DB\DATABASE.FDB



след това от пц2

заявката е следната ot isql

CONNECT "192.168.0.2:data"

user 'SYSDBA' password 'masterkey';

Извежда това

Statement failed SQLSTATE=08001
I/O eror

При опит

CONNECT "//192.168.0.2/D:/DB/DATABASE.FDB"

мисля че се свързва

Но при стартиране на софта ми извежда Няма път до базата

Бъркам някъде,това е явно

Това мнение е било редактирано от name на 05-01-2017, 15:57
PMEmail Poster
Top
rvc
Публикувано на: 05-01-2017, 15:59
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 2321
Регистриран на: 13.05.11



ами опитай да я шернеш или да я мапнеш като буква на устройство щом не става по начина описан от мен.
PMEmail PosterUsers Website
Top
1 потребители преглеждат тази тема в момента (1 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (3) [1] 2 3  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 


Copyright © 2003-2015 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0