BG Development


Страници: (7) 1 [2] 3 4 ... последна »  ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Коя е най-добрата книга за начинаещи (за Java)?
thrawn
Публикувано на: 27-09-2017, 09:42
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 1187
Регистриран на: 17.01.17



Ами фактите за твърдението си ги посочил много ясно с картинката.
Ако в преподаването на език се наложи да кажеш "за това не се притеснявайте, ще го научите по късно" то езикът е неудачен за първи. Причината е очевидна, налага наличието на знания които не може да имаш на тоя етап (ако си начинаещ).

Пример - структурата на програмите в java изисква да знаеш какво е това статичен метод и по какво той се различава от обикновения. Заобикаля се, като се ползват само статични методи при преподаването до моментът в който се въведе концепцията за ООП.
При въвеждането на работа с I/O системата на java се налага задължително да се обработват изключения. Затова обикновено на методите които се занимават с това се набива едно throws IOException с обяснението "това ще го разберете по-късно". и т.н.

Но темата все пак не е "с кой език да започна" а касае конкретно java с всичките плюсове и минуси които следват от това.

---
И да, няма как да разбереш изключенията (и работата с тях) без да си на ясно с това какво е това клас, наследяване и т.н. Тези знания са необходими за да се разбере логиката на catch блоковете (прихващане на базови класове например).

Това мнение е било редактирано от thrawn на 27-09-2017, 09:51
PMEmail Poster
Top
Fly
Публикувано на: 27-09-2017, 09:52
Quote Post



Име: Димитър Костов
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 3924
Регистриран на: 02.02.07



При всеки език от високо ниво има "за това не се притеснявайте, ще го научите по късно", тъй че дали е Java, Python или нещо друго няма значение
PMEmail Poster
Top
thrawn
Публикувано на: 27-09-2017, 09:55
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 1187
Регистриран на: 17.01.17



И това ги прави неудачен избор за първи език. Темата е коментирана много пъти тук, така че не виждам смисъл да го правим сега.
PMEmail Poster
Top
Fly
Публикувано на: 27-09-2017, 10:10
Quote Post



Име: Димитър Костов
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 3924
Регистриран на: 02.02.07



Неудачен избор според теб, според останалата част на света не.
PMEmail Poster
Top
thrawn
Публикувано на: 27-09-2017, 10:20
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 1187
Регистриран на: 17.01.17



Лекичко се изхвърли с твърдението за останалата част от светът.
И да, мое мнение е. Мнение зад което седя и мога да обоснова. А това, че по света има изключително много папагали които само копират и подражават, тъй като нямат мнение или просто ги е страх да го изложат не е мой проблем.
PMEmail Poster
Top
SuN
Публикувано на: 27-09-2017, 10:24
Quote Post


Group Icon
Име: Финто Нешън
Група: Администратор
Ранг: Почетен член

Мнения: 5016
Регистриран на: 27.01.05



Тука ни трябва малко вътрешна информация. Ако във фирменото школо на Наков не използват книгата писана от "Наков и колектив", значи нещо не е съвсем подходяща. icon_smile.gif

Това мнение е било редактирано от SuN на 27-09-2017, 10:24


--------------------
Копирай лесно ударено и - ѝ Ѝ
Замърсяване на въздуха в София - http://aqicn.org/city/bulgaria/sofia/druzhba/
PMEmail Poster
Top
Fly
Публикувано на: 27-09-2017, 10:25
Quote Post



Име: Димитър Костов
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 3924
Регистриран на: 02.02.07



Университетите/училищата/академии/курсове където има въведение в програмирането процентно узползват много повече езици от високо ниво от колкото такива от ниско.
PMEmail Poster
Top
thrawn
Публикувано на: 27-09-2017, 10:27
Quote Post



Име:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 1187
Регистриран на: 17.01.17



Че то по тия школи ползват ли "учебници"? Аз съм останал с впечатлението, че жулят само на лекции.
Приомът даскал да напише учебник и да принуди учениците да го купуват е явление от държавното образование.

---
QUOTE (Fly @ 27-09-2017, 11:25)
Университетите/училищата/академии/курсове където има въведение в програмирането процентно узползват много повече езици от високо ниво от колкото такива от ниско.

И още едно мнение имам. Да се запишеш да учиш за програмист е като да се запишеш да учиш за спортист.


Това мнение е било редактирано от thrawn на 27-09-2017, 10:30
PMEmail Poster
Top
SuN
Публикувано на: 27-09-2017, 10:31
Quote Post


Group Icon
Име: Финто Нешън
Група: Администратор
Ранг: Почетен член

Мнения: 5016
Регистриран на: 27.01.05



Не знаех, че е платен, но не е проблем. И без това кихат една прилична сума пари за курса.

Но щом са преценили, че не е подходящ да си водят упражненията по него... Значи начинаещите имат проблем с тази книга. icon_smile.gif


--------------------
Копирай лесно ударено и - ѝ Ѝ
Замърсяване на въздуха в София - http://aqicn.org/city/bulgaria/sofia/druzhba/
PMEmail Poster
Top
Fly
Публикувано на: 27-09-2017, 10:32
Quote Post



Име: Димитър Костов
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 3924
Регистриран на: 02.02.07



QUOTE (thrawn @ 27-09-2017, 10:27)
Да се запишеш да учиш за програмист е като да се запишеш да учиш за спортист.

cici 2
PMEmail Poster
Top
0 потребители преглеждат тази тема в момента (0 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (7) 1 [2] 3 4 ... последна » Reply to this topicStart new topicStart Poll

 


Copyright © 2003-2015 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0