BG Development


  Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Програмиране на Atmel микропроцесор,молба за помощ, Получаване и изпращане на данни
goldie23
Публикувано на: 25-10-2006, 09:23
Quote PostИме:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 4
Регистриран на: 25.10.06Досега не съм програмирала но се хванах с един проект и сега ми е доста трудно.Трябва да програмирам микропроцесора Атмега16 да приема данни от GPS устройство,като вземам само геогр.дължина,ширина и височина(longitude,latitude,altitude) от всички данни които GPS-а предава.След това трябва да съхраня тези данни в нов Frame и да ги изпратя към друго устройство или компютър.Проблемът е че въобще не ми е ясно как да съхраня данните в нов Frame.
Вземам данните от GPS-а чрез RS232,но ги подавам само на RX,TX и Ground към борда.
Прикачам схема на борда които иъползвам.Моля ако някои може да програмира микропроцесори да ми помогне.
Благодаря предварително.

Прикачен файл ( Брой сваляния: 586 )
Прикачен файл  AVR_DevBoard_Reloaded.pdf
PMEmail Poster
Top
akafazov
Публикувано на: 25-10-2006, 11:09
Quote PostИме: Ангел Кафазов
Група: Потребител
Ранг: Активен

Мнения: 242
Регистриран на: 14.04.06Мисля че объркала си рубриката.

Също си направила голяма грешка, като си се захванала с толкова трудуемка задача, без да имаш никакъв опит. За да свършиш тази работа трябва да имаш поне основни познания по компютърна архитектура и най-вече на процесора за който пишеш. Не знам за това нещо има ли изобщо С компилатор, което означава че най-вероятно трябва да пишеш машинен код. То това е РИСК процесор, ама въпреки това.

Термена Frame се отнася за брояч, нещо като стек поинтер, но това пак е основно нещо. Помисли си добре дали изобщо си заслужава да се занимаваш с това нещо!

Поздрави,
Ангел


--------------------
RingRTC
Web based phone assistant for sales professionals!
PMEmail PosterUsers Website
Top
khalderon
Публикувано на: 25-10-2006, 11:22
Quote PostИме:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 1469
Регистриран на: 12.06.04QUOTE
Не знам за това нещо има ли изобщо С компилатор, което означава че най-вероятно трябва да пишеш машинен код. То това е РИСК процесор, ама въпреки това.

Да, има. Аз ползвам AVR Workbench, макар и да пиша програмките изцяло на С. Машинен код никога никой не е писал - надявам се и никога да не се случи. Виж - асемблерен код по-може icon_wink.gif
QUOTE
Помисли си добре дали изобщо си заслужава да се занимаваш с това нещо!

Като не ти е ясна материята, по-добре си спести съвета. Трудно-нетрудно, това си е избрал човекът. Сега по-важното е в този форум да се намерят хора да помогнат с нещо конструктивно.


--------------------
I love everyone in the world, my thoughts of health and happiness reach everyone, my heart is open for compassion and unconditional love.
Namaste!
PM
Top
core
Публикувано на: 25-10-2006, 11:26
Quote PostИме: Иво Вачков
Група: Потребител
Ранг: Посетител

Мнения: 114
Регистриран на: 26.07.05Изобщо не е объркала рубриката. Това си е С програмиране. Има С компилатори за тази архитектура.

По темата:

Първо: намери спецификацията на GPS устройството - какъв формат данни праща, на колко време, трябва ли ти да искаш данните от него или то ти ги праща на интервали.
Второ: ако нямаш идея от хардуер - образовай се малко по темата. Използването на RS-232 интерфейс е лесно. 100% има готова библиотека за компилатора които ползваш за работа с RS-232. Използвай нея, за да събираш данните от GPS устройството.
Трето: програмирането за микроконтролери/микропроцесори не се различава много от "обикновеното" програмиране когато стане въпрос за обработка на данни - от получените данни от GPS модула си изваждаш само тези, които те интересуват и ги съхраняваш във временни променливи/регистри/каквото си избереш да ползваш.
Четвърто: намери спецификация за това какви данни очаква устойството, на което трябва да пращаш въпросните стойности. След като имаш тази информация предполагам ще ти е лесно да конструираш правилен Frame (frame обикновено е "кадър" с данни, предварително договорен от двете комуникиращи страни за яснота при обмена).
Пето: използвай пак някаква библиотека, за да тансмитваш подготвените данни към другата страна.

Потърси из Google за библиотеки с готов код. Предполагам, че ще намериш готови неща, които само ще трябва да сглобиш.

/ipv


--------------------
C++ is to C, as lung cancer is to lung.

http://unilans.net/ivo/
PMEmail PosterUsers WebsiteICQMSN
Top
goldie23
Публикувано на: 27-10-2006, 12:21
Quote PostИме:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 4
Регистриран на: 25.10.061-Аз като се хванах с тоя проект ми бе6е казано 4е съвсем други работи ще правя,оба4е ни в клин ни в ръкав ме дадоха да програмирам,а аз не съм компютърен инжинер а радио инвинер(антени,вълни,ТВ,сателити)и сама съм се хванала да се у4а сега да програмирам,и 6те трябва да го направя 6тото ми е дипломна работа.
2-не съм в БГ и тука германците не са много отзив4иви и ме оставиха сама да е оправям и да си търся сама материалите на англииски и да си ги разу4ажам
3- GPS a го е правил някои друг студент и са загубили документацията и спецификацията му(което не ми стана ясно как е възмойно да се полу4и).
4-Използвам Win AVR и Pony Prog за компилатори.
5-GPS данните си идват на определени интервали от GPS-а.
6-Не ми стана ясно като ги съхранявам дали мога да си използвам които си избера регистър,има ли някакво зна4ение,за6тото тука асистента(дето уж бил програмирал на С++) като ми обяснява трябва да правя нов Frame a пък аз мисля 4е не може да стане това.

Мерси за съветите.
4ао за сега.
PMEmail Poster
Top
3000MB
Публикувано на: 27-10-2006, 12:55
Quote PostИме:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 23
Регистриран на: 20.04.06Здравейте,

Ех, отдавна не съм пипал железария, така че, извинявайте ако някъде сбъркам.
Така нещо ми се губи основната идея – кои какво праща и получава?
По принцип Атмелчето се използва като мост, грубо казано от серния порт компютърът командва парада ( е или иска данни), а Атмелчето рита през SPI някаква друга железарийка 
Така, ако правилно се ориентирам искаш от серния порт да дръпнеш далите на GPS, и да ги препратиш на друго устройство или обратно, но и за двете има доста готови примери. Съжалявам, но съм си затрил документацията и примерите за това май най-добре е да започнеш от тук:
http://www.avrfreaks.net

Дано съм ти помогнал
PM
Top
goldie23
Публикувано на: 27-10-2006, 13:38
Quote PostИме:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 4
Регистриран на: 25.10.06Мерси,еми в общи линии идеята е такава дърпам данните от Gps-a ,съхранявам ги и после ги предавам.Сега ми казаха 4е като направя това ,след това ще трябва да преобразувам байтовете от Gps-а в FSK. icon_cry.gif
PMEmail Poster
Top
3000MB
Публикувано на: 27-10-2006, 13:48
Quote PostИме:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 23
Регистриран на: 20.04.06Е имаш малко РАМ на процесора, може там да пазиш данните, а през какъв интерфейс ще предаваш нататък?
Намери ли примери из нет-а?

П.С.

Не че съм най-подходящия помагач, но човек който разбира от антени си заслужава времето 
PM
Top
goldie23
Публикувано на: 27-10-2006, 20:05
Quote PostИме:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 4
Регистриран на: 25.10.06С RS232 полу4авам и предавам данни.
Аз имам две примерни програмки за приемник и предавател тук ама не6то ми дават грешки,компилатора ми казва 4е не са ми декларирани разни портове,а пук аз сум ги дефинирала в на4алото.
Мерси за помощта.
PMEmail Poster
Top
0 потребители преглеждат тази тема в момента (0 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Reply to this topicStart new topicStart Poll

 


Copyright © 2003-2018 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0