BG Development


Страници: (3) [1] 2 3   ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Как си предпазваме очите си при работа с компютър?, Въпросчета
Constantine
Публикувано на: 02-02-2024, 17:24
Quote PostИме: Константин К
Група: Потребител
Ранг: Активен

Мнения: 220
Регистриран на: 13.04.05Здравейте колеги,

1 .Използвате ли очила за компютрите, ако да - какви са очилата?
2. Използвате ли капки - ако да - какви са капките?
3. Как си пазите очите по време на работа?

Хубав ден
PMEmail PosterUsers Website
Top
dvader
Публикувано на: 02-02-2024, 17:36
Quote Post


Group Icon
Име:
Група: VIP
Ранг: Почетен член

Мнения: 5170
Регистриран на: 12.07.05Монте очи съм ги тренирал със зелен монитор на Правец-82.
След тия рентгени всичко друго е песен...
А иначе съм си очилат по принцип, да значи да/не/не


--------------------
I find your lack of faith disturbing
PM
Top
ici
Публикувано на: 02-02-2024, 18:43
Quote Post


Group Icon
Име: Ивайло Илчев
Група: VIP
Ранг: Почетен член

Мнения: 18494
Регистриран на: 06.06.04И аз съм започнал със зелен на Правец-82, също с цветен Панасоник на Епъл 2Ц и лампов телевизор "Тракия" 63 см диагонал като монитор на Правец-8Д и малко на оранжев на IBM/360. Направих си очила преди 12 години, като поработих на първите TFT на Philips. Имаха нещо сбъркано. Слава богу, че Филипс се прееба и сега прави само четки за зъби, самобръсначки и малко медицинска техника.

Ако виждаш без очила без да се напрягаш, въобще не си слагай такива. Само става по-зле.

Това мнение е било редактирано от ici на 02-02-2024, 18:45


--------------------
Ние не сме в една лодка, ние сме в една буря. Лодките са различни.

Следващият път когато се почувстваш ненужен, грозен и недооценен, помни че освен това си и тъп.
PMEmail PosterUsers Website
Top
SuN
Публикувано на: 02-02-2024, 23:01
Quote Post


Group Icon
Име:
Група: Администратор
Ранг: Почетен член

Мнения: 12666
Регистриран на: 27.01.05QUOTE (Constantine @ 02-02-2024, 17:24)
1 .Използвате ли очила за компютрите, ако да - какви са очилата?
2. Използвате ли капки - ако да - какви са капките?
3. Как си пазите очите по време на работа?


Личното ми мнение:
1. Очилата за компютър са просто очила. Ако не може да виждаш буквите от >= 1м разстояние, дори когато са увеличени с 1-2 размера, значи имаш нужда от нормални очила. Не мисля, че очните прегледи са скъпи и може да потвърдиш дали имаш проблем (вероятно имаш, но може да е малък).
Като вариант стои да си вземеш очила без диоптър, но с всички защити + затъмняване (в случай, че светлината те дразни дори да е слаба). Затъмняването е силно изразено на слънце, но дори и в помещение затъмнява леко светлината от монитор, лампи и други източници.

2. Не ползвам капки за очи. Пия течности. Има случаи (особено лятото), в които съм леко обезводнен, но първия половин литър върши чудеса. Не само за очите, но и за адекватно шофиране. icon_smile.gif

3. Наспивам се. Телефона е единственият монитор, който ми свети в очите на ръка разстояние и то докато натискам копчетата да набера номер. Всички други са на метър или повече разстояние (експериментирам и с телевизор и разстояние от около 2 метра, но там проблема е, че не мога да лежа повече от час пред телевизора преди да почне да ме боли нещо (и не мога да се обърна на една страна и да пиша на клавиатурата)).

Гледам винаги да има източник на светлина, така че фона зад монитора да не е много по-тъмен* от екрана. На работа винаги е спорна ситуацията как да се настрои осветлението, но вкъщи имам три малки настолни лампи (1 за един компютър и 2 за друг) с крушки e27, които хвърлят фонова светлина (светят в стените и нагоре, а те я отразяват) - вечерно време ползвам 1 крушка 250lm, 2700K, а през деня ползвам 1 до 2 крушки на 4000K - 800lm (за фонова светлина) и/или 1500lm (допълнителна фонова светлина за четене). Но каквато и да е светлината - трябва да съм се наспал за да се чувствам добре + течности.

* Разбира се, не трябва и да е много по-светъл - тогава ще трябва да се затъмнява, ако светлината идва от прозорци.

Това мнение е било редактирано от SuN на 02-02-2024, 23:15


--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
Top
Антон Яначков
Публикувано на: 03-02-2024, 00:47
Quote PostИме: Антон Яначков
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 2984
Регистриран на: 27.07.16Очите подобно на всеки мускул от човешкия организъм деградират, ако не се натоварват. Фокусирането на зрението се реализира, чрез съкращаване и разпускане на определени мускулни групи. Всички знаят колко бавно, трудно и мъчително се натренирват мускулите, но не всички знаят колко бързо могат да дреградират, ако не се използват. Първите космонавти, които изпраща човечеството в Космоса са най-яркия пример. Бъдещите космонавти, преди старта на кораба ги спукват от тренировка, изстрелват ги в Космоса и само след седмица време, когато отново се сблъскват с гравитацията на Планетата Земя, Те не могат нито да ходят, нито да стоят в резултат на мускулна атрофия. Учените бързо се учат и започват заедно с космонавтите да изстрелват и тренажори за ежедневна тренировка на космонавтите. Нещата се подобряват, но си остават трагични като цяло. Окото е конструирано да гледа както на далечно разстояние, така и на близко, но ако човек започне да гледа само на далечно разстояние и намали четенето, то много скоро на възраст над 50 години, когато скоростта на атрофия се ускорява започва да се наблюдава старческо далекогледство. Както и обратно, ако един човек единствено чете и пише, той ще продължи да си вижда прекрасно наблизко разстояние, но ще престане да вижда добре надалече. С други думи това, което трябва да се прави, за да поддържа човек зрението си в добра кондиция е да тормози очите си достатъчно и наблизко и на далечно разстояние.
Аз съм късоглед и от тинейджърска възраст до ден днешен нося очила. Дюптрите винаги са ми били -2 и на двете очи до по-миналата година, когато очната докторка на задължителния профилактичен преглед ми определи на едното око -2,5 дюптъра. Тоест тенденция към влошаване на зрението. Това ме амбицира и си сглобих програмката за тренировка на зрението, на която съм качил линк тук някъде по форума. А ето линка към страницата във форума: https://forums.bgdev.org/index.php?showtopic=52813
Тази програмка предизвика дебат, че тя не тренирала мускулите на очите за фокусиране, защото напрягала само мускулите за движение на очите нагоре и надолу, но при мен се наблюдаваше чувствителен напредък и аз си играех с нея почти всяк нощна смяна, когато здраво ми се доспиваше и очите започват да сълзят и да се премрежват. Ето го резултатът на моите усилия:
user posted image

И на двете очи дюптрите паднаха до -1, което ясно се вижда на по-горната картинка. Изводът е, че очите не трябва се глезят, а трябва да се тормозят и да се карат да правят това, което не искат. Моята рецепта е тормоз. Тормозете се сами, за да не ви тормози живота. Колкото повече остарява човека, толкова по-малко може да си позволи да не се тормози. Младият човек може цяла неделя да лежи и това малко ще му навреди, но възрастния човек подобно едноседмично лежане може да го прати при Свети Петър. Имам колеги, които казват, че от както усетили, че заповат трудно да виждат наблизко, престанали да четат и естествено сега съвсем не могат да четат без очила. А е трябвало да направят точно обратното. Трябвало е да започнат по-интензивно четене, за да спрат атрофията на мускулатурата на очите. Крайният извод е - не жалете нито себе си, нито очите си и ще бъдете в кондиция до дълбока старост.

Това мнение е било редактирано от Антон Яначков на 03-02-2024, 00:50
PMEmail PosterUsers Website
Top
bvbfan
Публикувано на: 03-02-2024, 06:59
Quote PostИме:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 4110
Регистриран на: 08.12.13QUOTE (Антон Яначков @ 03-02-2024, 00:47)
И на двете очи дюптрите паднаха до -1, което ясно се вижда на по-горната картинка.

Интересни резултати. Дали са дълготрайни или ако спреш тренировката ще се върнат на старото ниво?


--------------------
QUOTE (Bender @ 23-04-2015, 19:11)
Xamarin: ЛАПАЙ!
Ти: Добре...
PMEmail Poster
Top
ici
Публикувано на: 03-02-2024, 08:37
Quote Post


Group Icon
Име: Ивайло Илчев
Група: VIP
Ранг: Почетен член

Мнения: 18494
Регистриран на: 06.06.04Нормално е. С възрастта диоптрите се увеличават. Тези дето са били на отрицателни стигат до 0, но не спират там. icon_smile.gif Всичко си има ресурс. Един автомобил не става по-нов, ако го караме повече.


--------------------
Ние не сме в една лодка, ние сме в една буря. Лодките са различни.

Следващият път когато се почувстваш ненужен, грозен и недооценен, помни че освен това си и тъп.
PMEmail PosterUsers Website
Top
dvader
Публикувано на: 03-02-2024, 09:07
Quote Post


Group Icon
Име:
Група: VIP
Ранг: Почетен член

Мнения: 5170
Регистриран на: 12.07.05QUOTE (ici @ 03-02-2024, 08:37)
С възрастта диоптрите се увеличават.

Няма такова нещо - стара градска легенда... Повярвай на старият късоглед орел icon_smile.gif
Евентуално могат да спрат да се променят, ама това става доста по-рано.

С годините намалява възможността да сменяш фокуса между близко/далече, затова почваш да виждаш по-трудно на една ръка разстояние.

И аз се надявах, че с годините късогледството ми ще падне, ама на.


--------------------
I find your lack of faith disturbing
PM
Top
Антон Яначков
Публикувано на: 03-02-2024, 10:47
Quote PostИме: Антон Яначков
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 2984
Регистриран на: 27.07.16QUOTE (ici @ 03-02-2024, 08:37)
Всичко си има ресурс. Един автомобил не става по-нов, ако го караме повече.

Така е, един автомобил никога не става по-нов, но ако го ремонтираме, той става по-здрав и по-надежден. Точно за това на техниката се правят ППР - планови профилактични ремонти. Човекът също е машина и то саморемонтираща се машина. Човек колкото и да тренира не може да стане по-млад, но може да подобри физическите и психологическите си характеристики до такова ниво, че всички младоци да му завидят. Показателен пример е Йордан Йовчев, който с белите си коси прави такива неща, които средностатистически млади хора ме могат и да си го помислят:
user posted image

Ако тренировките не подобряваха физическото състояние на спортистите, то никой нищо нямаше да тренира.
В съвременият свят, човек иска да подобри самочувствието си, чрез хапчета, капки, мехлеми, очила и други достижения на днешната реалност и никой не иска да се тормози и да задейства възстановителните механизми на организма. Когато стане реч за някой като гимнастика Йовчев, то тогава се излиза с клишето: - Ама мани го тоя, тоя цял живот тренира.
Мързеливите хора са си измислили маса подобни клишета. Когато обяснявах на моя тъст, че силата и издръжливостта се крие в движението, той казваше:
- Ти не ми давай акъл, я знам че кон дълголетник нема!

Самата тема беше започната в такъв дух. Питаше се за капки за очи, за очила и други подобни магически атрибути. А реално света е динамичен и в него създателя е заложил огромен брой компенсиращи механизми, в това число и натоварването на мускулите, което ги прави по-здрави и по-силни. Прост закон, на който разчита всеки спортист.

Това мнение е било редактирано от Антон Яначков на 03-02-2024, 10:55
PMEmail PosterUsers Website
Top
Delegate
Публикувано на: 03-02-2024, 11:09
Quote PostИме:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 2634
Регистриран на: 30.05.09Яначков, стига писа стени от текст ами, като пишеш програмки и се занимаваш с очни неща виж коя е главната причина за стартческото далекогедство. Подсказка - няма общо с мускулите, космоса и Данчо Йовчев.
PMEmail Poster
Top
0 потребители преглеждат тази тема в момента (0 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (3) [1] 2 3  Reply to this topicStart new topicStart Poll

 


Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0