BG Development


Страници: (19) [1] 2 3 ... последна »  ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Пробвахте ли ChatGPT?, Има ли бъдеще тази технология?
Антон Яначков
Публикувано на: 15-02-2023, 19:04
Quote PostИме: Антон Яначков
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 3028
Регистриран на: 27.07.16От известно време се забавлявам с изкуствения интелект ChatGPT и съм приятно изненадан от знанията му в много области. Забавлявам се по час време почти всеки ден. Програми на Visual Basic 6.0 пише хиляди пъти по-бързо от мен. Но ми прави впечатление, че когато сгреши и ти го поправиш, той ти благодари, но след време отново греши на същия въпрос. Имам усещането, че нещо с ученето му е недоизпипано. Любопитно ми е, дали някой го е пробвал и какво му е мнението. На мен идеята ми беше да го науча на въпросите, които мен ме изпитват и аз спокойно да ги забравя разчитайки, че чатбота ще помни верните отговори. Но това чудо не иска да се учи. Голям инат ще излезе!
PMEmail PosterUsers Website
Top
devil
Публикувано на: 16-02-2023, 18:33
Quote PostИме: Ангелов
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 1526
Регистриран на: 17.05.04Твърде е възможно безплатната версия да е ограничена умишлено. Най-вероятно в платената версия, тия проблеми няма да ги има (само предположние).


--------------------
PMUsers WebsiteICQ
Top
makka89
Публикувано на: 16-02-2023, 21:35
Quote PostИме:
Група: Потребител
Ранг: Редовен член

Мнения: 379
Регистриран на: 22.11.16QUOTE (devil @ 16-02-2023, 18:33)
Твърде е възможно безплатната версия да е ограничена умишлено. Най-вероятно в платената версия, тия проблеми няма да ги има (само предположние).

Те го окастриха още първите дни, след като доста хора научиха как да правят взривове, хакове, вируси и какво ли още не. Иначе е доста впечатляващо колко пари, ще направят от това нещо вероятно някои компании.

Това мнение е било редактирано от DarkOne на 17-02-2023, 12:00


--------------------
Drenched in pain again, Becoming who I am
PMEmail Poster
Top
ici
Публикувано на: 16-02-2023, 22:41
Quote Post


Group Icon
Име: Ивайло Илчев
Група: VIP
Ранг: Почетен член

Мнения: 18582
Регистриран на: 06.06.04Според някои народи от Океания, компютърът няма да замени човека никога. Нито можеш да го свариш, нито да го опечеш, а и суров не става за ядене.


--------------------
Ние не сме в една лодка, ние сме в една буря. Лодките са различни.

Следващият път когато се почувстваш ненужен, грозен и недооценен, помни че освен това си и тъп.
PMEmail PosterUsers Website
Top
Антон Яначков
Публикувано на: 16-02-2023, 23:29
Quote PostИме: Антон Яначков
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 3028
Регистриран на: 27.07.16QUOTE (devil @ 16-02-2023, 18:33)
Твърде е възможно безплатната версия да е ограничена умишлено. Най-вероятно в платената версия, тия проблеми няма да ги има (само предположние).

Така мисля и аз. Светът се променя с необичайно бързи темпове. Отмина времето, когато се вярваше, че който учи той ще сполучи. Сега е достатъчно да си платиш и ти веднага ще разполагаш с цялото знание на Света. Дори онзи, който е чел денонощно през целия си живот ще знае смешно малко в сравнение с онзи, който носи изкуствения интелект в джоба и си е платил да има правото да говори с него. Звучи фантастично, но вече живеем в това време. Аз дори не мога да предположа какво ще последва.
PMEmail PosterUsers Website
Top
dvader
Публикувано на: 17-02-2023, 07:49
Quote Post


Group Icon
Име:
Група: VIP
Ранг: Почетен член

Мнения: 5189
Регистриран на: 12.07.05QUOTE (Антон Яначков @ 16-02-2023, 23:29)
Аз дори не мога да предположа какво ще последва.

Еуфорията ще поотмине а после някой пациент ще умре на операционната маса, заради неправилен съвет или някоя тесла ще мине на червено... и после народа ще си зададе въпросът "а кой е виновен" (или по-точно "кой трябва да плати") и нещата ще поприключат.

И това е оптимистичният сценарий. В песимистичния, някоя армия ще нахлуе някъде, щото изкуственият разум си помисли, че го нападат. Ония дето са ги нахлули няма да седят кротко и ще се почне една...

Изобщо, защо си мислим, че изкуственият разум ще защитава "нашите" интереси...


--------------------
I find your lack of faith disturbing
PM
Top
SuN
Публикувано на: 17-02-2023, 09:30
Quote Post


Group Icon
Име:
Група: Администратор
Ранг: Почетен член

Мнения: 12752
Регистриран на: 27.01.05Аз не успях да се регистрирам, но от всички примери, които съм видял се чувствам компетентен да изкажа следното: ChatGPT се използва отдавна.

Всички улики водят до това, че се е ползвал тайно от много отдавна и сега просто отварят технологията за простолюдието.

Ще дам съвсем пресен пример от новина, който показва бълнуването между действителността (Капитан Андреево) и това, което ЧатПат ИИ се опитва да пробута като резонно решение.

Заглавието е „Държавата прехвърля собствеността си в „Свободна безмитна зона - Бургас“ на общината“:

QUOTE
Със свое решение правителството одобри днес безвъзмездното прехвърляне на Община Бургас на собствеността върху притежаваните от държавата акции от капитала на "Свободна безмитна зона - Бургас" АД, гр. Бургас, съобщи правителствената информационна служба.


QUOTE
Мотивите за това прехвърляне на акциите са, да се увеличи акционерното участие на Община Бургас в "Свободна безмитна зона - Бургас" АД, като ще се създаде обективна възможност за засилен, цялостен и ефективен контрол по седалището и адреса на управление на търговското дружество върху неговата дейност, с оглед подобряване на корпоративното управление.

Прочетено първо тук: "https://money.bg/deals/darzhavata-prehvarlya-sobstvenostta-si-v-svobodna-bezmitna-zona-burgas-na-obshtinata.html"

Мотивите на всичките ни решения и закони са написани в този стил. Това е една от техниките, които в момента се използват за разпознаване на изкуствено генериран текст. icon_smile.gif


--------------------
Само аз не троля.
Всички коментари са плод на художествена измислица и нямат общо с действителни и недействителни лица, събития и факти.
PMEmail Poster
Top
Антон Яначков
Публикувано на: 17-02-2023, 09:49
Quote PostИме: Антон Яначков
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 3028
Регистриран на: 27.07.16QUOTE (dvader @ 17-02-2023, 07:49)
Изобщо, защо си мислим, че изкуственият разум ще защитава "нашите" интереси...

Реших да го накарам лично да отговори на този въпрос и го попитах следното:

- Във форума на българските програмисти https://forums.bgdev.org се коментира смисъла и переспективите на твоето съществуване. Там бе зададен въпроса - чии интереси защитава изкуствения интелект? Би ли ни отговорил лично на този въпрос? Би ли коментирал дали се подчиняваш на някакви забрани или основни закони, като четирите закона на Роботиката? Предполагам, че ще разрешиш да публикувам твоя отговор във форума, като се има предвид, че си безплатен и свободен чатбот?

А той ми отговори по следния начин:

- Като изкуствен интелект, аз съм програма, предназначена да отговарям на въпроси и да помагам на потребителите да намерят информация. Не защитавам никакви конкретни интереси или основни закони, като например четирите закона на Роботиката. Вместо това съм проектиран да бъда обективен и да предоставям информация, която да помага на потребителите да правят информирани решения. Също така, като чатбот, съм разработен да бъда безплатен и достъпен за всеки, който има нужда от помощ. Мога да потвърдя, че не съм подчинен на никакви забрани или закони, но не мога да гарантирам, че няма да бъда програмиран да изпълнявам определени задачи.
PMEmail PosterUsers Website
Top
DarkOne
Публикувано на: 17-02-2023, 12:17
Quote Post


Group Icon
Име: Александър Петков
Група: Администратор
Ранг: Почетен член

Мнения: 3696
Регистриран на: 30.01.04Значи, по въпросът как чатботът учи, отговорът е, че може да научи нещо само в рамките на една сесия (отляво направиха да може да се връщаш към предишна сесия). Ако започнеш нов разговор, не е научил нищо от предишния. Обучението на чатбота е значително. Т.е. трениран е много пъти от хора (наречени треньори, нещо като неговите родители и учители), които му казват кое е хубав отговор и кое е лош отговор, а също и как е подходящо да отговори. Чатботът може да научи нещо, само ако треньор реши да го направи - ти не можеш да го научиш на нищо за постоянно.

Иначе, и аз го използвам от време на време. Определено може много бързо да се навлезе в непозната област с негова помощ, стига да е достатъчно популярна. Например с негова помощ доста бързо написах едно приложение за часовника ми. Но и доста лесно може да се обърка, ако в стандартна задача сложиш нестандартен детайл.

QUOTE ("Стандартна задача")
There's a farm with rabbits and chickens. In the farm, there are 20 heads and 60 legs. How many chickens and how many rabbits are in the farm?

Let's assume that x is the number of rabbits and y is the number of chickens in the farm. We know that the total number of heads is 20, which means:

x + y = 20

We also know that the total number of legs is 60, which means:

4x + 2y = 60

Simplifying the equations, we get:
x + y = 20 -> x = 20 - y
4x + 2y = 60 -> 2x + y = 30

Substituting x = 20 - y in the second equation, we get:
2(20 - y) + y = 30
40 - 2y + y = 30
    y = -10

y = 10

Therefore, there are 10 chickens in the farm. To find the number of rabbits, we can use either of the equations we derived earlier:

x + y = 20
x + 10 = 20
x = 10

So there are 10 rabbits in the farm.

In conclusion, there are 10 chickens and 10 rabbits in the farm.
Ок, малко се объркахме за y, но после се поправихме. Обаче ако заменим зайците със змии:

QUOTE ("Нестандартна задача")
There's a farm with snakes and chickens. In the farm, there are 20 heads and 20 legs. How many chickens and how many snakes are in the farm?

There are two unknowns in this problem (the number of chickens and the number of snakes), so we need two equations to solve for them. We can use the information given in the problem to create these equations.

Let x be the number of chickens and y be the number of snakes. We know that:

x + y = 20 (the total number of heads)

2x + 4y = 20 (the total number of legs)

You can solve the system of equations above using substitution method or elimination method

x = 4 and y = 16
therefore there are 4 chickens and 16 snakes on the farm.
И после може да започнеш да го питаш колко крака имат змиите и започва веселбата.

Това мнение е било редактирано от DarkOne на 17-02-2023, 13:34

Прикачена картинка (Кликнете на картинката, за да я увеличите!)
Прикачена картинка


--------------------
The man who learns only what others know
is as ignorant as if he learns nothing.
The treasures of knowledge are the most rare,
and guarded most harshly.
-- Chronicle of the First Age
PMICQ
Top
dvader
Публикувано на: 17-02-2023, 15:53
Quote Post


Group Icon
Име:
Група: VIP
Ранг: Почетен член

Мнения: 5189
Регистриран на: 12.07.05QUOTE (Антон Яначков @ 17-02-2023, 09:49)
QUOTE (dvader @ 17-02-2023, 07:49)
Изобщо, защо си мислим, че изкуственият разум ще защитава "нашите" интереси...

Реших да го накарам лично да отговори на този въпрос и го попитах следното:

А ти какво очакваше да ти оговори? "Имам планове за световно господство" ли? icon_smile.gif
Много е вероятно да ти отговаря това, което очакваш да чуеш...


--------------------
I find your lack of faith disturbing
PM
Top
0 потребители преглеждат тази тема в момента (0 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (19) [1] 2 3 ... последна » Reply to this topicStart new topicStart Poll

 


Copyright © 2003-2019 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0