BG Development


Страници: (14) [1] 2 3 ... последна »  ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> Има ли все още инженерно програмиране в България?, Има ли фирми които се занимават с това?
DibelDi
Публикувано на: 07-01-2017, 22:44
Quote PostИме:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 15
Регистриран на: 07.01.17Здравейте,
искам да ви попитам дали в България са останали все още фирми активно развиващи инженерното програмиране?
Имам предвид фирми чиято сфера на действие е в създаването на софтуер за областта на точните науки.
Дълги години съм писал на PowerBasic, което от синтактична гледна точка е осъкатен Fortran.
Сега се опитвам да уча C и C++. Поне в началото имат доста общи черти.

Според мен съм писал доста интересни програми, но вече от няколко фирми ми казаха че се занимавам с много стари неща, които на практика вече са изобретени, и обикновено се търгуват за около 40-50$ парчето в сайтовете за свободна практика.

Пискал съм драйвери за хардуерни символни и пакетни устройства, със системно програмиране директно с BIOS функции и адресни портове, груби цифрови филтри за аудио, видео, сеизмични вълни и радио вълни, широкоспектърни филтри с криви на Флетчър, широкоспектърен честотомер, софтуерен 2D ускорител за анимация, азбучно-числово сравнение на стрингове, изчислители за баснословни числа, графични функции, изчисляване на шумове в съобщителна мрежа (LAN, WAN, RFN, P2P), изчисляване на оставащо време за трансфер на файлове в дискова система или в съобщителна мрежа, изчисляване на оставащо време на акумулаторна/кондензаторна батерия с експлоатационна характеристика, предикторни системи в реално време и за записи, предикторни регулатори, математически функции, квантова компресия с променлива стъпка, предикторна компресия, RLE с промевнлив ред, драйвер за файлова система ISO9660 с размер на единичен файл до 1TB, интегрални изчисления за обеми и повърхнини, тригонометрични изчислители за сложни повърнини, управление процесите на двигатели с вътрешно горене, изписване на число с думи с глави и малки букви, и така нататък.

Теорията на една такава функция и съпътстващите я други функции може да отнеме доста време - от 1 седмица до 3-4 месеца. Разработването им, отнема от 2 дни до 1 месец, без да включвам бета тестовете. За мен това е лично творчество. Нещо което здравомслещия човек би нарекъл хоби или загуба на време.
За мен много от тези неща са елементарни като теория. Но, посещавайки вече 2 софтуерни школи се убедих, че нямам общ език нито с преподавателите, нито с колегите/колежките си.

Не съм учил програмиране в университет. Самоук съм и доста от понятията съм ги научил от достъпни стари книги. Подчертавам стари, защото забелязвам че някои от понятията се изменят с все по-скоростни темпове.

Вече попаднах на няколко фирми с горделивата реклама Hi-tech или IT иновации.
А, вдействителност се оказа че разработват само счетоводни продукти. И изобщо не мога да реализирам потенциала си в такава фирма. Потискащо е.
На чуждия пазар ги има същите, само че още не са си наели "армия" от местни юристи.
Да не говорим, че практиката с началник "кон с капаци" присъства не само на родна земя.

Държа да отбележа, че никога не съм работил в софтуерна компания. Просто се интересувам от нещата как са направени в основи. Нещо, което разбирам от колеги по школите, че не е добре за един професионалист. Но, така се чавствам по призвание. За мен не е достатъчно да знам, ченещо съществува и се ползва като черна кутия. При положение, че черната кутия работи стабилно, не се и замислям как е реализирана. Но, ако само 20% успявам да впрегна на работа, редно е да напиша по-добър програма по по-добър метод.
Такива са ми вижданията.

Та, на въпроса.
Има ли все още фирми в България които развиват инженерно програмиране?
Да разработват софтуер за телевизори, фотоапарати, рутери, бриджове, автомобили, сървъри, охранителни системи, перални машини, готварски плотове.
Има ли смисъл да си търся работа на родния пазар?
Не си търся работа с този пост.
Просто питам.
Има ли все още фирми в България, които да развиват инженерно програмиране?
Благодаря предварително.
PMEmail Poster
Top
ivan_radev
Публикувано на: 07-01-2017, 22:51
Quote PostИме:
Група: Вандал
Ранг: Активен

Мнения: 193
Регистриран на: 31.08.16Има не малко такива фирми не губи надежда не всичко е изгубено
PMEmail Poster
Top
ivan84
Публикувано на: 07-01-2017, 22:53
Quote PostИме:
Група: Форумен член
Ранг: Почетен член

Мнения: 8170
Регистриран на: 01.04.11Има разбирасе. Тези които продават собствен хардуер. Ма там рядко се търсят хора.
PMEmail Poster
Top
Demigod
Публикувано на: 07-01-2017, 23:00
Quote PostИме:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 4270
Регистриран на: 26.04.09много по - лесно и нискорисково е да правиш само софтуер, отколко да правиш и хардуер, за това са толкова малко тези фирми. То май и малко безсмислено да наемат хора, които са завършили за програмисти. Много по - яко е да наемат електрончици, които да бъдат научавани на програмиране, защото със сигурност електрончик можеш да научиш на програмиране, но не е сигурно дали можеш да научиш програмист на електроника.

Това мнение е било редактирано от Demigod на 07-01-2017, 23:02


--------------------
being insane is so .... liberating ....
PMEmail Poster
Top
ici
Публикувано на: 07-01-2017, 23:31
Quote Post


Group Icon
Име: Ивайло Илчев ики
Група: VIP
Ранг: Почетен член

Мнения: 15334
Регистриран на: 06.06.04Има много подобни фирми но те търсят програмисти които са инженери или инженери които мога да програмират. Търсят се: C/C++ задължително, Matlab, LabView, VBA - има много неща които работят на Excel, някъде търсят (и) Java, другаде (и) Python. Май няма български такива, така че Английският е задължителен на някакво ниво за що-годе нормална комуникация - разговор и мейл.

ПП. Verilog, VHDL ако знаеш на добро ниво, особено ако си навътре с FPGA, трябва да се криеш защото ще те отвлекат! icon_smile.gif


Това мнение е било редактирано от ici на 07-01-2017, 23:35


--------------------
Както и при християнската религия, така и при социализмът, най-лошата реклама за идеята са нейните последователи. - Джордж Оруел
PMEmail PosterUsers Website
Top
wqw
Публикувано на: 08-01-2017, 00:00
Quote Post


Group Icon
Име: Владимир Висулчев
Група: VIP
Ранг: Почетен член

Мнения: 5736
Регистриран на: 10.06.04QUOTE (DibelDi @ 07-01-2017, 22:44)
. . . изписване на число с думи с глави и малки букви, и така нататък.

Женски и среден род поддържа ли?

Питам щото не върви да напишеш "Тридесет и един евро", после компютрите били тъпи и т.н.

cheers,
</wqw>


--------------------
PMEmail PosterUsers Website
Top
Дон Реба
Публикувано на: 08-01-2017, 07:39
Quote PostИме:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 6654
Регистриран на: 11.11.06то за имането има, обаче не си мисли че ще те харесат или ти ще ги харесаш ако ги намериш. моя съвет е - не гледай на работата толкова претенциозно, хвани се където и да е, защото доколкото разбирам изобщо не си бачкал във фирма никога, и май таиш някои илюзии. аз съм бачкал повечето си стаж "супер дупер яки неща", но съм писал и софтуер за разкладки в столовата, и мога уверено да ти кажа - интересните неща все пак омръзват, а скучната работа и тя увлича, така че накрая работата ти е еднакво интересна. предимството на скучната е че знаеш че ще стане и знаеш кога ще е готова. интересната винаги крие изненади и може да се изложиш професионално ако не внимаваш. предимството на интересната е че се запознаваш с интересни хора, и че резултата е по-вероятно да е "уау" и да може да го покажеш на децата си и да ги впечатлиш.
а, и още една много важна илюзия която трябва да ти разбия - не си мисли че във фирма с интересна дейност, голям процент от работата е интересна. всъщност, не повече от 1% от работата по високо технологичен проект е високо технологична. останалите 99%та са си абсолютно същите като в хотелския софтуер - писане на УИ, борба с ГИТ (или чоплене на носа докато Велик Гит Майстор оправя лайната пред някакъв чер екран с шарени букви), дебъгване, сериализация на разни неща към/от файл, парсване на конфизи, парсване на всякви путки майни, е такива неща. ако не можеш да правиш добре тия 99% никой няма да те иска за единия процент яки неща. и още една илюзия да разбия, предпоследна - не си мисли че си много добър и в технологичната част. подозирам че над половината ми колеги могат да направят изброените от теб неща и ще те размажат в тая област.
и накрая последната илюзия: когато човек говори, изпуска ужасно много информация без да се усети, която в твоя случай ще ти донесе отказ при интервю. много е забавно това, но на жертвата хич не и е забавно. като отида със жената и децата при родителите ми, редовно клъввам майка ми, тя усеща че нещо издевателствам, защото жена ми без повод прихва да се смее, но не може да разбере какво е казала и как точно моята реплика го прави смешно, и почва да мрънка че се мислим за много умни и дано някой ден нашите деца така ни се подиграват, та да видим колко е хубаво (и аз го искам това, дано!). и ти така с твоето "все още" ще си навлечеш едно учтиво "ще ви се обадим", и ще е напълно основателно. никой във високо технологична фирма не би искал да бачка с хора, дето виждат тяхната дейност като "все още" (в някаква мизерна форма) съществуваща. от това "все още" прозират копнежи по бумтящите пещи на кремиковци, по "оправдан риск и мужество космическая музыка вплывает в деловой наш разговор", по ИЗОТ 1031 с и КТ315Б. в българия вече има високотехнологични фирми (е, не чак като нвидия), а не "все още".
PM
Top
DibelDi
Публикувано на: 08-01-2017, 09:38
Quote PostИме:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Мнения: 15
Регистриран на: 07.01.17Питам с "все още", понеже виждам че умовете са на изтичане по чужбина, а на мен ми върви общуването с такива хора. Дълги години търсих начини за построяването на Операционна система от чисто BIOS ниво. В крайна сметка стигнах до извода, че това е една илюзия за сам човек, още повече такъв който не може да физически да открие хора с подобен мироглед около себе си. Но, може да се счита за едно добро обучение.

Съвсем не държа да изглеждам с високо самочувствие, ако това се подразбира от първата ми побликация. Достатъчно е да общувам с интелигентни хора с поне близки до моите разбирания за компютрите.

Много алгоритми могат да се ползват до голяма степен с универсално предназначение, без значение че са писани за друго. Чувал съм, че един от най-добрите 3D рендъри за видео, ползван в киното е български.
Наистина нямам никакъв опит в софтуерна компания. Колегите ми на работа като ме видят да мисля по разни алгоритми и да редя сорсове, почват да си шушукат icon_smile.gif Нормално, все пак кой очаква с модулация на Стейнберг и Флойд с бинарен логаритъм (без Монте Карло) да управлявам двигатели и пещи с далеч по-малък изглаждащ филтър и много по-малки хармоници отколкото с PWM, FPM, FM, на макет разбира се. Според софтуерните компании които съм посетил съвсем случайно, без предварителна уговорка, видял съм табела някъде, се занимавам с много стари неща, които са отдавна е изобретени. Как може да управлявам двигатели или ДВГ, или отоплителни инсталации, или да пиша протоколи за сигурност на данните.
Не знам, явно се занимавам с много различни неща като сфера на приложение, но ако си укривам интересите в една фирма, е още по-зле за мен. Поне така си мисля. Know-how се крие, няма начин.
Но, интересите ако криеш няма кой да те забележи.
А има ли фирми които да развиват инженерно програмиране и като софтуер за песонални компютри?
Разпознаване на гласове и звуци, разпознаване на 3D обекти от стерео-видео, стереоскопични измервания, отделяне на глас от музика (сравнително лесно се прави). Такива неща.
Не е необходимо да правят нещо велико. Не държа на това.

Това мнение е било редактирано от DibelDi на 08-01-2017, 09:47
PMEmail Poster
Top
Дон Реба
Публикувано на: 08-01-2017, 09:58
Quote PostИме:
Група: Потребител
Ранг: Почетен член

Мнения: 6654
Регистриран на: 11.11.06а, значи имаш колеги и работиш някъде, добре добре. а какво правиш ?
PM
Top
georgib1
Публикувано на: 08-01-2017, 10:43
Quote PostИме:
Група: Потребител
Ранг: Старо куче

Мнения: 892
Регистриран на: 26.09.16А какво правят софтуерните инженери в една обикновена фирма?Имам предвид какъв тип програми.

Това мнение е било редактирано от georgib1 на 08-01-2017, 11:11
PMEmail Poster
Top
0 потребители преглеждат тази тема в момента (0 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (14) [1] 2 3 ... последна » Reply to this topicStart new topicStart Poll

 


Copyright © 2003-2018 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0