BG Development

Страници: (2) [1] 2   ( Първото ново мнение ) Reply to this topicStart new topicStart Poll

> C# - Trainee/Internship, насоки, Завършихме университета, а сега на къде?
irx
Публикувано на: 05-02-2012, 08:47
Quote Post

Име:
Група: Потребител
Ранг: Новопостъпил

Здравейте!

Без да изпадам в типичното си лирическо отклонение и седемдесет и пет реда увод, имам директен моба към вече работещите от вас софтуерни разработчици и хора с опит като цяло.

Въпросът: Бихте ли могли да ме насочите към имена на фирми, може би такива които познавате по един или друг начин, които наемат .NET (C#) стажанти на 'entry-level' ниво и от които имате добри цялостни впечатления?

Нямам предвид търсещи към момента, а попринцип, за да знам кои фирми да следя за подобни позиции докато междувременно се опитвам да вдигна нивото си четейки книги и други материали. Мотивирал съм се изключително много да се развивам в тези среди от както завърших миналата седмица, особенно виждайки че много други студенти от по-добри учебни заведения като ФМИ към СУ ме превъзхождат многократно към момента.

Надявам се да компенсирам с висок 'learning rate' и да намеря подходящ стаж до половин година. Както някои от вас ме бяха посъветвали преди време, програмиране се учи най-добре на работа, разбира се трябва да обърна внимание на много пропуски свързани с леката програма на университета ми.

Градовете към които съм отправил поглед са Варна и София, предполагам повечето от вас са от София.

На отзовалите се бира по избор при първа заплата от евентуална бъдеща работна позиция тази година. :'))
PMEmail Poster
Demigod
Публикувано на: 05-02-2012, 10:51
Quote Post

Име:
Ранг: Старо куче

Много си рисков. Без реален опит и без самостоятелни проекти, които да заинтригуват работодателя, ще имаш проблеми.
Фактически те трябва да ти плащат, за да те учат при положение, че не знаят дали си перспективен, а тоест:
- дали учиш бързо и дали имаш необходимият мозъчен потенциал да се занимаваш с това, с което твърдиш че искаш
- дали въобще имаш интерес към тази среда ( тъй като професионалното е доста по - различно от това в училище ),
- дали ще ти издържи главата на код ( защото доста хора си мислят, че ще издържи , а всъщност в последствие се оказва, че това съвсем не е така ).
- дали ще останеш във фирмата достатъчно, че поне да си избият инвестицията в теб.

Аз тръгнах да си търся работа когато бях 12-ти клас и да ти кажа честно - не знаех малко за junior. И пак ми отне около 10-15 интервюта, че да намеря собственото си място. А тогава къде, къде по - лесно се намираше работа като цяло.

Какво можеш да направиш тогава?
Да си направиш малко собствено портфолио, което да демонстрира цялостните ти способности и да заинтригува работодателя.
Иначе такива "Плащай ми, че да ме учиш, че после ще видим какво ще става......", не знам дали съществуват.
PMEmail Poster
Stilgar
Публикувано на: 05-02-2012, 11:43
Quote Post

Име:
Ранг: Почетен член

Направи си някакъв проект свързан с това което ти се работи. Примерно ако искаш да работиш web си направи форум или нещо такова. Бонус точки за оригиналност. Нека е бъгаво, нека му липсва функционалност, но да е цялостно и да работи.

После почваш да спамиш всяка обява, на която искат до 1 година стаж. (Записвай си ги да не ги оспамиш 2 пъти с едно и също CV)

Много добре е когато състудентите ти почнат работа да се сетят за теб, когато фирмата търси служители, а това зависи от това дали като сте били в университета е изглеждало, че го разбираш програмирането или не. Само дето това вече не можеш да го промениш, пък и то си върви с първото.

--------------------
Така виждаш ли го?
PMEmail PosterUsers Website
dvader
Публикувано на: 05-02-2012, 12:17
Quote Post

Group Icon
Име:
Група: VIP

Пратете го в софтуерната академия icon_smile.gif

--------------------
I find your lack of faith disturbing
PM
Stilgar
Публикувано на: 05-02-2012, 12:33
Quote Post

Име:

QUOTE (dvader @ 05-02-2012, 12:17)
Пратете го в софтуерната академия icon_smile.gif

То не че е лоша опция...

--------------------
Така виждаш ли го?
PMEmail PosterUsers Website
Emooo
Публикувано на: 05-02-2012, 15:07
Quote Post

Име:

Абе в днешно време с този глад за ИТ дори еднорък програмист би си намерил работа.

--------------------
Мъдростта на Мутрата: По-добре да си як и тъп отколкото само тъп.
PM
tol
Публикувано на: 05-02-2012, 16:37
Quote Post

Име: Тол
Ранг: Активен

QUOTE (Emooo @ 05-02-2012, 15:07)
Абе в днешно време с този глад за ИТ дори еднорък програмист би си намерил работа.

Не е така, глад има единствено за опитните кадри. Безработните студенти щъкат като хлебарки в панелка, строена през 70те години.

Всъщност, дори за опитните кадри няма глад, защото ако имаше реален глад за кадри фирмите щяха да се насочат към оптимизиране на работните си процеси и по-ефективно използване на наличния ресурс. Такова нещо не се случва, наблюдаваме единствено масово наемане на персонал от типа - юруш на маслините. И причините са две: 1. Евтини сме (ние българите); 2. Глад на кадри няма, дори има свръх предлагане, откакто се вихри истерията за кризата.
PMEmail Poster
Emooo
Публикувано на: 05-02-2012, 16:59
Quote Post

Име:

Ако смятате, че сте добър програмист обаче ви пречи липсата на стаж излъжете в CV то и напишете, че имате примерно 1 година стаж.
Ако сте пък лош програмист без стаж винаги можете да работите на строеж и да носите торби с цимент. icon_lol.gif

Това мнение е било редактирано от Emooo на 05-02-2012, 20:36

--------------------
PM
Emooo
Публикувано на: 05-02-2012, 17:04
Quote Post

Име:

QUOTE (tol @ 05-02-2012, 16:37)
2. Глад на кадри няма, дори има свръх предлагане, откакто се вихри истерията за кризата.

Мисля че бъркаш. Виж колко обяви има за ИТ персонал. На мен лично няколко пъти годишно колеги ми пращат оферти от техните фирми. В момента фирмата в която работя се разширява и виждам, че няма качествени кандидати въпреки че заплащането е над средното.

--------------------
PM
irx
Публикувано на: 05-02-2012, 19:18
Quote Post

Име:
Ранг: Новопостъпил

@Stilgar, Demigod

И аз го мислех това за проектите, явно е отлична идея. На Телерик ASP.NET курсовете имаше няколко финални задания по-големи. Мисля да ги направя всичките в работещ онлайн вариант да служи като някаква база за умения.

Ще го направя! Сега като го казахте това, се замислям че сте прави, трудно е да вземеш някого с недоказани знания и обещания.

@dvader

Софтуерната академия беше добра идея, но имах проблеми когато започваха и я изтървах. Наблюденията ми са, че повечето които я завършват искат просто работа в Телерик и отиват там вече със солидни знания. Имам и двама познати, които минаха курса и имаха няколко години опит преди да го започнат, както и господин Наков сам каза, че има доста състезатели по информатика.

Решавах повечето от задачите им на изпита за първото отсяване през 2010, но ми отнемаше по 3-4 часа едната. А те даваха шест часа за четири задачи, все пак бях доволен тъй като успях да ги реша без да съм минавал курса. Втория им изпит беше далеч по тежък и там вече осъзнах, че трябва много да се чете.

Трудно е да се съревноваваш с подобни хора когато си назад с материала и едва ли за два месеца можеш да ги достигнеш. Разбира се придобитите знания по време на курса са безценни, дори да не го завършиш до край. За щастие лекциите са качени онлайн, за което съм им много благодарен.

Благодаря за отговорите и че ми отворихте очите малко или много.

П.С.: Това за колегите е вярно, викали са ме вече на няколко места колеги, но за по общи IT позиции в които няма особено развитие. Има само още две сериозно момчета, на които им се занимава с програмиране, но към момента се занимават с малко по-различни нещица. Имах и предложение да започна да преподавам в университета ако карам Магистратура към тях, но отказах.

Това мнение е било редактирано от irx на 05-02-2012, 19:28
PMEmail Poster
0 потребители преглеждат тази тема в момента (0 гости, 0 анонимни потребители)
Потребители, преглеждащи темата в момента:

Topic Options Страници: (2) [1] 2  Reply to this topicStart new topicStart Poll

Copyright © 2003-2012 | BG Development | All Rights Reserved
RSS 2.0